Καλώς ορίσατε στο autoexec.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια

Tips, Tricks and Recipes for IT Pros

Σ' αυτό το Blog θα βρείτε συμβουλές, κόλπα και "συνταγές" σχετικά με: Active Directory, Group Policy, Windows Server O/S's, Client Management/Connectivity, Virtualization Resources, Data Protection και άλλα! Τα φανταστικά domains tiptoys.local και galactica.local θα χρησιμοποιούνται για τα παραδείγματα μας.

Νέα

  • February 2010: I'm attending the 2010 MVP Summit at Microsoft's Campus in Redmond Seattle/Washington

    January 2010: I was speaking at the 3d Athens International Forum for IT Security "All you need to know about ISO 27001 in 30 minutes"

    November 2010: I was presenting in IT Pro Connections "The Art of O/S Deployment"

    Locations of visitors to this page

Φιλικά Blogs

Η περίπτωση των μη διαθέσιμων Shared folders (Not enough server storage is available to process this command) σε Windows SBS Server 2003

Πρόσφατα αντιμετώπισα ένα αρκετά ενοχλητικό και “περίεργο”  πρόβλημα σε ένα Windows SBS 2003 Server, κάποια shared folders δεν ήταν διαθέσιμα στους χρήστες, συγκεκριμένα όταν προσπαθούσαν να προσπελάσουν shared folders τα οποία ήταν σε άλλο drive εκτός του SystemDrive λάμβαναν το παρακάτω μήνυμα:

image

Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά όπως το Sharepoint Services, Exchange Server, ERP, SQL Server, άρχισα λοιπόν από το σημείο του εντοπισμού αλλαγών από την τελευταία μου επέμβαση, κατά την οποία είχα εγκαταστήσει το Symantec Backup Exec Continuous Protection Server (CPS) 11d 7170.

Προσπάθησα να το απεγκαταστήσω και λάμβανα συνεχώς το μήνυμα “Error 1325.Administrator is not a valid short file name.”, αν προσπαθήσετε να ψάξετε γι’ αυτό το συγκεκριμένο μήνυμα λύσεις θα δείτε αναφορές στην εκτέλεση του "Windows Installer CleanUp Utility" έτσι ώστε να κάνετε εξαναγκασμένη απεγκατάσταση, στην περίπτωση μου όμως δεν μπορούσα να το εγκαταστήσω καθώς εμφάνιζε και αυτό το ίδιο πρόβλημα! Προσπάθησα να απεγκαταστήσω και άλλες εφαρμογές που ήταν εγκατεστημένες με το Windows Installer αλλά το σφάλμα παρέμενε.

Μια άλλη αναφορά που εντόπισα για το παραπάνω error ήταν η αλλαγή του registry κλειδιού από 0 σε 1:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem\Win31FileSystem

καθώς και του κλειδιού (αν υπήρχε ανάγκη):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem\NtfsDisable8dot3NameCreation

από 0 σε 1 πάλι.

Δυστυχώς πάλι δεν λειτούργησε κάτι από αυτά, δεν ήταν δυνατή η απεγκατάσταση του CPS και οι χρήστες συνέχιζαν να μην έχουν πρόσβαση, οπότε οι τιμές των κλειδιών επαναφέρθηκαν ως είχαν.

Το επόμενο σημείο ελέγχου ήταν τα Event Logs (βέβαια θα μου πείτε ότι θα έπρεπε να κοιτάξω πρώτα εκεί, αλλά όταν έχω κάποιες σαφείς ενδείξεις προσπερνώ τον έλεγχο τους για λόγους συντομίας), στο System Log λοιπόν εμφανίζονταν πολλά events με EventID: 2011 με source: SRV και μήνυμα:

The server's configuration parameter "irpstacksize" is too small for the server to use a local device.  Please increase the value of this parameter.

Η συχνότητα εμφάνισης τους ποίκιλε από 30 δευτερόλεπτα έως 3 λεπτά μεταξύ τους.

Το πρόβλημα αυτό λοιπόν έχει να κάνει με την ύπαρξη πολλών Filter Drivers στο σύστημα, οι drivers αυτοί χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αρχείων συνήθως σε πραγματικό χρόνο για την εκτέλεση διάφορων εργασιών, συνηθισμένα παραδείγματα είναι τα Antivirus, Quota Management, Shadow Copies, ο CPS τοποθετεί δικό του Driver ο οποίος ονομάζεται “CpsFsJnl” και έπρεπε να απενεργοποιηθεί, επίσης το irpstacksize έπρεπε να αλλαχτεί από την αρχική τιμή (δεκαδικά 15) σε 16 ή 17 έτσι ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση από τους χρήστες καθώς και η απεγκατάσταση του CPS (λόγω του προβλήματος που εμφάνισε).

Για να απενεργοποιηθεί ένας filter driver υπάρχουν δυο τρόποι, μέσω της registry στον κλάδο:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\

Και εντοπίζετε τον Driver που σας ενδιαφέρει, έπειτα στο φάκελο του Driver αλλάζεται την τιμή του κλειδιού “Start” απο 2 σε 4 (Disabled), εναλλακτικά ανοίγετε το Computer Management και επιλέγετε το Device Manager, από το μενού “View” επιλέγετε “Show Hidden devices” και εντοπίζεται την κατηγορία “Non plug and play drivers”, εκεί θα βρείτε το Driver που σας ενδιαφέρει και θα τον θέσετε σε Disabled από τις ιδιότητες του. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε τι κάνετε καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στην αστάθεια του συστήματος σας.

Για την απενεργοποίηση του CPS Filter Driver συμβουλευτείτε την πηγή 3 και 6 στο τέλος του άρθρου, όσον αφορά το irpstacksize υπάρχει περίπτωση το κλειδί να μην υπάρχει στη Registry, οπότε το δημιουργείτε ως DWord με όνομα (ακριβώς όπως το γράφω) IRPStackSize στον κλάδο:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\lanmanserver\parameters\

Η εξορισμού τιμή σε δεκαδική μορφή είναι 15 προτείνεται η μεταβολή κατά 1 και επανεκκίνηση του Server (για να ισχύσει η αλλαγή), στην περίπτωση μου η τιμή 17 ήταν αρκετή, στην πηγή (5) η Symantec προτείνει για το Antivirus της να τίθεται σε 25 αλλά καλό είναι να μην υπερβαίνουμε πολύ το κάτω όριο καθώς θέτουμε σε κίνδυνο το σύστημα μας.

Περισσότερα για το IRPStackSize μπορείτε να βρείτε στις πηγές 1, 2, 4, 5.

1) Event ID 2011 Source Srv

http://www.eventid.net/display.asp?eventid=2011&eventno=720&source=Srv&phase=1

2) Description of the IRPStackSize parameter in Windows 2000, in Windows XP, and in Windows Server 2003

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;285089&Product=win2000

3) How to temporarily deactivate the kernel mode filter driver in Windows

http://support.microsoft.com/kb/816071

4) Changes in IRP Stack Size in Lanman Server

http://support.microsoft.com/kb/198386/EN-US/

5) After installing or upgrading the VERITAS NetBackup (tm) Client on a Windows 2000 Cluster server, the Cluster resources no longer start or do not failover between nodes.

http://seer.support.veritas.com/docs/244156.htm

6) Problem with CPS filter driver

http://www.symantec.com/connect/forums/problem-cps-filter-driver

Τα λέμε στο επόμενο post!

Μοιραστείτε τη δημοσίευση: email-it! | Share on Facebook | ForaCamp.gr! | DigMe! | BobIt! | Buzz! | CheckIt! | Cull! | BlogSpace | Baza.gr | KickIt.gr
Posted: Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009 4:13 μμ από το μέλος GSimos

Σχόλια:

Χωρίς Σχόλια

Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη σχολίων από ανώνυμα μέλη