Καλώς ορίσατε στο autoexec.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
Exchange Migration (Part Ι: Researching)
Κάποιοι από εσάς (λίγοι φαντάζομαι) έχουν ήδη μεταφερθεί σε Exchange 2007. Κάποιοι άλλοι αρνείστε μέχρι να βγει το SP2 και οι περισσότεροι το σκέφτεστε.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα μεγάλο migration project από Windows 2003 σε Windows 2008 και ταυτόχρονα από Exchange 2003 σε Exchange 2007. Για να πάρετε μια ιδέα της κλίμακας αυτού του project θα σας πω ότι στο καινούργιο περιβάλλον έγιναν deploy 32 domain controllers, από αυτούς και μερικοί RODC, o Exchange 2007 ήταν πάνω σε CCR cluster με 5 CAS, 2 Edge… you get the picture!

Επειδή στο lab περιβάλλον συναντήσαμε γενικά πολλά προβλήματα, θα ήθελα να μοιραστώ κάποια tips & tricks μαζί σας. Επειδή είναι όντως πολλά αυτά που θέλω να μεταφέρω, θα αναγκαστώ να χωρίσω το post σε κομμάτια. Και θα ξεκινήσω με αυτό που προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό σε οποιοδήποτε είδος Migration: Researching.

Σε περίπτωση που στήνετε τον Exchange 2007 πρώτη φορά … προετοιμαστείτε. Μην πάτε κατευθείαν στο live περιβάλλον και αρχίσετε να κάνετε εγκατάσταση και μετά ψάχνετε να βρείτε πως μεταφέρουμε τα mailboxes και τα public folders. Μη γελάτε! Όλοι έχουμε διαφορετική αντίληψη για το αυτονόητο! Έχω ακούσει για migrations στα οποία «έσκασε» το Information Store και το πιο πρόσφατο backup που είχαν ήταν του Μαΐου …

Το migration των παλιότερων εκδόσεων του Exchange από την έκδοση 2000 σε 2003 ήταν σχετικά εύκολο χωρίς να κρύβει παγίδες. Ο Exchange 2007 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον Exchange 2003. Αν λοιπόν δεν έχετε εμπειρία, βρείτε λίγο χρόνο και διαβάστε για να ενημερωθείτε. Θα το γράψω όπως το εξήγησα στο μπαμπά μου τις προάλλες για να το καταλάβει:

Είναι σαν να είχες μια καφετιέρα που κάνει γαλλικό καφέ και τώρα έχεις μια μηχανή του espresso που κάνει cappuccino, γαλλικό, ζεσταίνει τα φλιτζάνια, έχει χρονοδιακόπτη, μπορείς να την προγραμματίσεις να σου έχει έτοιμο τον καφέ το πρωί και το απόγευμα να την ξεκινήσεις από το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές από το κινητό σου.

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα demo από την Microsoft στην Αγγλία πάνω στις δυνατότητες του Unified Messaging. Αν σας δοθεί η ευκαιρία ή είστε Microsoft Partners επικοινωνήστε με τη Microsoft μήπως μπορέσετε να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια για τον Exchange 2007.


Ανάμεσα στα κριτήρια που θα σας βοηθήσουν στην απόφαση να μεταφερθείτε σε περιβάλλον Exchange2007 είναι σίγουρα και τα ακόλουθα :

• Θα χρησιμοποιήσετε Unified Messaging και OVA (Outlook Voice Access);
• Έχετε πολλούς remote χρήστες που χρησιμοποιούν OWA; (Το OWA του Exchange 2007 έχει εξαιρετικό functionality).
• Θα είναι cost effective για την εταιρεία; Γιατί 99% θα χρειαστείτε σίγουρα νέο hardware για τον καινούργιο Exchange. Ακόμη κι αν αποφασίσετε να μεταφερθείτε σε virtual περιβάλλον (φυσικά και ο Exchange 2007 λειτουργεί σε Hyper-V) το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείτε και πάλι καινούργιο hardware.

Κάντε λοιπόν μία έρευνα στην αγορά. Ενημερωθείτε και διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Μιλήστε με συναδέλφους που έχουν ήδη εγκαταστήσει τον Exchange 2007 να σας πουν τη γνώμη τους. Επισκεφτείτε forums και ρωτήστε. Ότι κι αν κάνετε, ότι κι αν αποφασίσετε, κάντε πρώτα μια λεπτομερή έρευνα για να αποφασίσετε πως τελικά θα προχωρήσετε στη μετάβαση στον Exchange 2007.

Και κάποια ίσως προφανή, αλλά σίγουρα χρήσιμα links για να ξεκινήσετε το research:

Share
Posted: Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009 2:40 μμ από το μέλος fenia
Δημοσίευση κάτω από: ,,,,

Σχόλια:

GSimos έγραψε:

Αν σου περιγράψω το Migration απο Novell Netware σε Windows 2000 Server και απο Exchange 5.5 σε Exchange 2000, είμαι σίγουρος ότι όλα οσα είδες είναι παιχνιδάκια μπροστά του.

Κάνεις πολύ καλά όμως που τα αναφέρεις για να προσέχουμε όλοι!

# Ιανουαρίου 9, 2009 4:05 μμ

fenia έγραψε:

Από Exchange server 5.5 σε 2000 δεν έτυχε (ευτυχώς…) να έχω προσωπική εμπειρία αλλά έχω ακούσει τα χειρότερα…

# Ιανουαρίου 9, 2009 4:47 μμ

fenia έγραψε:

Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο migration έγινε live σε εργάσιμες ώρες χωρίς καθόλου downtime και κάναμε και rollback για test for disaster recovery.

# Ιανουαρίου 9, 2009 4:51 μμ

Chris Spanougakis έγραψε:

"Αν σας δοθεί η ευκαιρία ή είστε Microsoft Partners επικοινωνήστε με τη Microsoft μήπως μπορέσετε να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια για τον Exchange 2007."

H Microsoft συνήθως δεν κάνει σεμινάρια, αυτή είναι δικιά μας δουλειά (Microsoft Certified Trainers). Εξαιρέσεις υπάρχουν κάποιες φορές όταν είναι πολύ καινούριο το προιόν και γίνεται κάποια δωρεάν εκπαίδευση στους partners, η οποία όμως δεν φτάνει με τίποτα.

# Ιανουαρίου 9, 2009 11:22 μμ

nxcxouqr έγραψε:

# Ιανουαρίου 26, 2009 7:29 μμ

gtqbsyph έγραψε:

# Φεβρουαρίου 11, 2009 10:37 πμ

zexjexrprgv έγραψε:

# Φεβρουαρίου 11, 2009 11:22 πμ

wqcuuqtvl έγραψε:

# Φεβρουαρίου 11, 2009 12:25 μμ

ihgqujbulmz έγραψε:

# Φεβρουαρίου 11, 2009 1:29 μμ

qgobkai έγραψε:

# Φεβρουαρίου 11, 2009 6:15 μμ
Έχει απενεργοποιηθεί η προσθήκη νέων σχολίων