Καλώς ορίσατε στο autoexec.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε Αναζήτηση

Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Τελευταία δημοσίευση από το μέλος salonikios στις 04-06-2010, 13:37. Η θεματική ενότητα έχει 14 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  02-15-2010, 17:06 22511

Computer [co] Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Συνημμένα: network.jpg
    Γεια σας παιδιά και καλή Σαρακοστή,
    Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον εδώ και καιρό όσα γράφονται και ήρθε η στιγμή που θέλω να ρωτήσω κι εγώ κάτι!

Μου ζητείται να σχεδιάσω και να προτείνω μηχανήματα για μια εφαρμογή τηλεμετρίας που πρόκειται να στηθεί από μια εταιρία.

Αυτό που θα γίνεται στην ουσία είναι ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα δικό τους στην θέση του Listener όπου δέχεται εισερχόμενες συνδέσεις TCP/UDP από συσκευές που είναι διασκορπισμένες παγκόσμια. Αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται από τον σερβερ που παίζει τον ρόλο του Listener και αφού περάσουν μια επεξεργασία αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων.
    Από την άλλη υπάρχει και ένα web application σε έναν IIS server (website), που τραβάει δεδομένα από την database και μπαίνουν χρήστες μέσω internet και τα βλέπουν.
    Αυτό που απαιτείται είναι το όλο σύστημα να έχει uptime 99.99%. (πρωτότυπο!)
    Έχω κάνει ένα πρόχειρο διάγραμμα και θέλω την γνώμη σας και την γνώση σας.. βασικά ο load balancer θα μοιράζει τις εισερχόμενες συνδέσεις 50-50 στους δύο listener και αν "πέσει" ο ένας θα παίρνει το 100% ο άλλος.
    Η βάση θα είναι σε cluster με κοινό disk array ώστε αν "πέσει" ο ένας database server να αναλάβει ο δεύτερος.
    Τώρα με τους application server (IIS) τους φαντάζομαι να παίξουν και αυτοί σε cluster για σιγουριά.

Πρώτα από όλα, θα ήθελα την γνώμη σας για την διάταξη, τι μου προτείνεται να αλλάξω και αν σας φαίνεται σωστή.

Δεύτερον μου έχει καρφωθεί η σκέψη ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει με Virtual Machine (vsphere ή Hyper-v) και να χρειαστώ μόνο 2 δυνατούς σέρβερ και ένα κοινό data storage. Κατά πόσο είναι ασφαλές και αν προτείνετε μια τέτοια λύση?

Το budget για όλα είναι περίπου 20.000 ευρώ και στην ουσία το load είναι οι 100 connection / second από τις συσκευές τηλεμετρίας που απλά θα στέλνουν κάποια πακέτα και οι χρήστες/πελάτες που θα μπαίνουν στο website για να βλέπουν τις τιμές.

Ευχαριστώ πολύ! Ανυπομονώ για την γνώμη σας!
    Γιώργος
  •  02-15-2010, 22:33 22516 σε απάντηση της 22511

Re: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.
    Νομίζω πως  θα ακουσεις αρκετές προτάσεις για  το θέμα.
    Από την μεριά μου να σου θυμίσω πως το 99.99% πανω σημαίνει elimination of the single point of failure.
    ΠΧ. στο σχήμα σου :
    1 ρουτερ. και 1 ISP φανταζομαι.
    1 firewall. (καλά, οκει,  μπορεις να το παρακάμψεις αν θες  , αλλα εγω απλα καταδυκνείω )
    1 storage = 1 storage controller ?
    1 switch , 1 καρτα δικτύου στους σερβερ?
    Πάντα ήμουν ψυχωσικός με το SPOF, γι αυτο και το προτείνω.
    Πάντως , κατά τη γνώμη μου, δείχνει σωστή η φιλοσοφία σου.

Θανάσης Ζανιδάκης
    Virtualize IT !

•  02-16-2010, 10:56 22522 σε απάντηση της 22511

Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

newlogic:
    Δεύτερον μου έχει καρφωθεί η σκέψη ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει με Virtual Machine (vsphere ή Hyper-v) και να χρειαστώ μόνο 2 δυνατούς σέρβερ και ένα κοινό data storage. Κατά πόσο είναι ασφαλές και αν προτείνετε μια τέτοια λύση?

Γιώργο, δεν προτείνεται να στήνονται db's σε hyper μηχανήματα. Αν και στον R2 Hyper είπαν ότι έχουν διορθώσει σημαντικά το θέμα του performance. Προσωπικά έχω dbs που δεν έχουν πολύ μεγάλο traffic και δεν έχω αντιμετωπίση προβλήματα. Είτε σε Esxi είτε σε Hyper-V.

Η λύση πάντως που έχεις σκεφτεί με 2 virtual που έχουν IIS και τους listener με nlb(network load balance) + 2 sql active-passive σε cluster θα σου μειώσει το budjet αρκετά. Γλιτώνεις το κόστος απο τα 2 πρώτα μηχανήματα.  

To V or not to V?
    Ignorance is not the problem, the problem is the one that doesn't want to learn.
    If you fail to plan, you plan to fail...
  •  02-16-2010, 19:35 22537 σε απάντηση της 22522

Ο SQL server υποστηρίζεται κανονικά σε hyper-v και το performance με fixed size δίσκους είναι απροβλημάτιστο.
    Θανάσης Κλαδάκης
  •  02-16-2010, 19:53 22538 σε απάντηση της 22537

Thanasis Kladakis:
    Ο SQL server υποστηρίζεται κανονικά σε hyper-v και το performance με fixed size δίσκους είναι απροβλημάτιστο.

Και για του λόγου το αληθές http://download.microsoft.com/download/d/9/4/d948f981-926e-40fa-a026-5bfcf076d9b9/SQL2008inHyperV2008.docx και είναι και πιο παλιά version, δεν αναφερετε σε 2008R2

Panagiotis Kouris
  •  02-16-2010, 21:35 22544 σε απάντηση της 22511

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά,

αυτό που συμπεραίνω για να ελαχιστοποιήσω το κόστος αλλά και να διατηρήσω την αξιοπιστία είναι να βάλω δύο σέρβερ για το SQL Cluster με windows 2008R2 και sql server 2005.

Και να πάρω άλλα δύο όπου θα μπούν σε VM οι εφαρμογές και οι IIS σερβερ.

Βασικά διάβασα για software load balancing που υποστηρίζουν τα Windows 2008R2.. θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ώστε να αντικαταστήσω το hardware LoadBalancer?

Επίσης το Data Storage θα είναι NAS με κάποιο λειτουργικό που προσφέρει iSCSI όπως πχ το Open-E NAS?
    το storage πως μπορεί να γίνει cluster για να μην υπάρχει κίνδυνος κι από εκεί?

(για το τέλος θα μου μένει να προστατέψω το router και το switch)

4server + 1 storage + 1 router + 1 switch αν τα είπα καλά μέχρι τώρα.

•  02-17-2010, 0:43 22551 σε απάντηση της 22544

Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

newlogic:
    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά, αυτό που συμπεραίνω για να ελαχιστοποιήσω το κόστος αλλά και να διατηρήσω την αξιοπιστία είναι να βάλω δύο σέρβερ για το SQL Cluster με windows 2008R2 και sql server 2005. Και να πάρω άλλα δύο όπου θα μπούν σε VM οι εφαρμογές και οι IIS σερβερ. Βασικά διάβασα για software load balancing που υποστηρίζουν τα Windows 2008R2.. θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ώστε να αντικαταστήσω το hardware LoadBalancer? Επίσης το Data Storage θα είναι NAS με κάποιο λειτουργικό που προσφέρει iSCSI όπως πχ το Open-E NAS? το storage πως μπορεί να γίνει cluster για να μην υπάρχει κίνδυνος κι από εκεί? (για το τέλος θα μου μένει να προστατέψω το router και το switch) 4server + 1 storage + 1 router + 1 switch αν τα είπα καλά μέχρι τώρα.

Αν "τα χεις" για το storage παρε 1 που εχει 2 controllers και  2 Κ/Δ 1ΜΒΙΤ για failover. Αλλιώς πας για  "μονόδρομο" 2 NAS όπως αυτα που περιέγραψες τα οποία θα μανατζάρονται από το iSCSI software της Starwind το οποίο κάνει και μόνο του το cluster / failover.
    Επίσης  , είμαι της άποψης πως ότι γίνεται software-ικα κοστίζει σε cpu time οπότε το load balancing που ζητάς κοίτα να  μην σε "ρίχνει" σε απόδοση εξαιτίας του load balancing process. Αν είναι "χαμηλό" εκμεταλεύσου το.
    Και, ναι, σε σενάριο με fixed size HDD δεν εχει κανενα προβλημα. Εχω και μιαν αυταπάτη πως πάει γρηγοροτερα....

Θανάσης Ζανιδάκης
    Virtualize IT !

•  02-18-2010, 20:19 22606 σε απάντηση της 22551

Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

99.99% με single ISP χλωμο το βλεπω...για Ελλαδα ειδικα...
    Επισης NAS ειναι αργο για τετοια δουλεια...μαλλον καποιο SAN με iSCSI και για sql με SAS δισκους
    αρα ο καθε server 2 network ports + 2 τουλαχιστον

--------------------------------

Cu @ Tech-Ed Europe 2010 Berlin
  •  02-18-2010, 22:23 22616 σε απάντηση της 22606

Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Αν μπούνε σε ενα Datacenter που θα μου δώσει γραμμή internet δεν θα είναι αξιόπιστο?

Για φθηνό load balancer πως σας φαίνεται αυτό ?

http://www.kemptechnologies.com/en/server-load-balancing-appliances/loadmaster-2000/overview.html

Επίσης πως σας φαίνοντε αυτοί οι server ?
    http://rect.coreto-europe.com/rack-server/19-inch-rack-server.html

Να το ρισκάρω ή να πάω απευθείας www.dell.gr ?
  •  02-18-2010, 22:46 22619 σε απάντηση της 22616

Re: Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Θα σου πρότεινα να διαλέξεις προιόντα που να έχουν  και αποδεδειγμένη τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα.
    Είναι σημαντικό όταν χαλάσει κάτι να έρθει κάποιος και να στο αλλάξει.
    Το "δε σπάει δε χαλάει", πέθανε. Wink

Θανάσης Ζανιδάκης
    Virtualize IT !

•  02-19-2010, 15:31 22655 σε απάντηση της 22619

Απ: Re: Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Και γιατι να μπλεκεις με hardware....πανε σε λυση colocation
    Server με raid και πολυ ram σε datacenter της ευρωπης με κοστος 1000-1500 ευρω...
    το χρονο...
    Ακομα και στην Ελλαδα εχουν πεσει οι τιμες...

--------------------------------

Cu @ Tech-Ed Europe 2010 Berlin
  •  02-19-2010, 16:25 22658 σε απάντηση της 22655

Re: Απ: Re: Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

orion:
    Και γιατι να μπλεκεις με hardware....πανε σε λυση colocation
    Server με raid και πολυ ram σε datacenter της ευρωπης με κοστος 1000-1500 ευρω...
    το χρονο...
    Ακομα και στην Ελλαδα εχουν πεσει οι τιμες...

+1 , αν μπορείς κάντο.

Θανάσης Ζανιδάκης
    Virtualize IT !

•  02-19-2010, 21:24 22672 σε απάντηση της 22658

Απ: Re: Απ: Re: Απ: Re: Απ: Servers για εξειδικευμένη εφαρμογή

Καλησπέρα,
    99,99 ή 99,999 Μόνο συστήματα fault tolerant θα σου δώσουν. πχ Nec Fault tolerant server το οποίο είναι Hardware και έχεις και το κεφάλι σου ύσηχο. Ακόμα και streaming να κάνεις (video πχ) όταν πέσει ο ένας server δεν θα καταλάβεις τίποτα. Είναι hardware xengine της Nec πραγματικά εντυπωσιακό. Βέβαια να προτιμάς hardware λύσεις όταν θέλεις πολλά ενιάρια για έχεις ελάχιστο down time έως 0. Σίγουρα η λύση datacenter έξω είναι οικονομικότερη και γω αυτό θα σου πρότεινα δώσε βάσει όμως στο support ζήτα τουλάχισοτν εντός 1 hour. Επίσης load balancer όπως είπες χρησιμοποίησε hw. Μην χρησιμοποιήσεις πολύπλοκους και πολλούς συνδιασμούς software με Hardware. Και σίγουρα όχι cluster (εάν πρόκειται για 99,99) εάν θέλεις 95% βάλε cluster, ή σε λύση datacenter ζήτα backup server σε failover state οπότε πληρώνεις δύο server και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Α και datacenter ενοείτε εκτός Ελλάδος........
    Αυτά από μένα..... είμαι στη διάθεσή σου...
    Ανέστης Βατσιωαννίδης
    Watchguard certified Partner
    Watchguard professioanl partner
    X-rite certified Partner - distributor
  •  02-20-2010, 16:02 22700 σε απάντηση της 22655

Αυτή η λύση με colocation Server στο εξωτερικό ακούγεται ενδιαφέρουσα... με αυτές τις λύσεις όμως φοβάμαι μην συμβεί κάτι και χάσεις την βάση με τα δεδομένα σου και τότε την έκατσες!

(px Μπορεί να κλείσει ξαφνικά ή να γίνει οτιδήποτε)

Ξέρετε καμία αξιόπιστη ευρωπαική εταιρεία να μου προτείνεται να κοιτάξω? Πως μπορώ να διασφαλίσω τα δεδομένα της βάσης μου με αυτό τον τρόπο? (Ίσως καθημερινό μπακαπ σε local server?)

Ευχαριστώ!

-edit: Και κάτι πιο σημαντικό, ποιος θα πάει να τα βάλει και πως θα πάνε εκεί τα μηχανήματα?!

•  04-06-2010, 13:37 24017 σε απάντηση της 22700

Μου μυρίζεται ταξιδάκι αστραπή, στάς Ευρώπας!!!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Personal Edition), από την Telligent Systems