Θα ήθελα να ξεκινήσω ένα thread για τις διανομές που linux που έχουμε χρησιμοποιήσει (όσοι το έχουν κάνει το βήμα αυτό).
Θα ήθελα να συζητήσουμε για τις διανομές που έχει χρησιμοποιήσει ο καθένας και ποια θεωρεί ποιο βολική και για τι επίπεδο χρήσης.
Προσωπικά έχω κάνει διάφορες αλλαγές ανά καιρούς σε χρήση στο σπίτι. Το Ubuntu το χρησιμοποιώ από την έκδοση 8.04 και το βρήκα πάρα πολύ φιλικό προς τον χρήστη και φυσικά πολύ κοντά στο γνώριμο περιβάλλον των windows.
Φυσικά σε πιο administrative καταστάσεις, ή τουλάχιστον όπου ήθελε κονσόλα (καθώς πολλά πλέον από αυτά έχουν GUI), ήθελε περισσότερο ψάξιμο αλλά το έκανε ένα αρκετά δυνατό εργαλείο που ο χρήστης μπορεί να το προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Επίσης από το blog μου θα δείτε ότι είναι και η διανομή που έχει τα περισσότερα επίσημα πακέτα στα repositories, με (αν θυμάμε καλά) πάνω από 65000 open source προγράμματα να κατεβάσεις με ένα κλικ.
Ubuntu δοκίμασα και μία περίοδο στην δουλειά, όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερα και το προσάρμοσα στις administrative ανάγκες του δικτύου μου. Το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω είναι να εκτελέσω τις εμπορικές εφαρμογές τις εταρείας. Φυσικά το μηχάνημα δούλευε με SAMBA και ήταν joined στο domain.
Επίσης χρηστιμοποιώ το BackTrack από την έκδοση 2. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς μιλάμε για penetration testing διανομή, που βασίζετε πάνω σε πυρήνα άλλη βασικής διανομής. Αρχικά έπαιζε πάνω σε SLAX (που ήταν βασισμένο στο Slackware) και κάποιες εντολές με δυσκόλευαν στην σύνταξη μέχρι να το μάθω. Η έκδοση 4 που βγήκε πρόσφατα είναι και αυτή σε Ubuntu, πράγμα που το κάνει πιο εύκολο στην χρήση.
Παλαιότερα δούλευα σε Open Suse αλλά δεν είχα τρελαθέι. Μετά τη έκδοση 10 όμως που το ξαναδοκίμασα, πραγματικά με κέρδισε. Πολύ καλό για περιβάλλον γραφείου και για χρήση office & internet.
Έχω χρησιμοποιήσει και άλλες διανομές, οι περισσότερες σε Virtual. Πριν προχωρήσω και σε άλλα. Θα ήθελα για όσους έχουν χρησιμοποιήσει κάποια διανομή, να μιλήσουν για αυτή...τι τους άρεσε...τι όχι...και που αντιμετώπισαν πρόβλημα.
Ελπίζω μέσω αυτού του thread να ξεκαθαρίσει και η εικόνα που έχουν αρκετοί για το Linux και γενικότερα τις Open Source εφαρμογές που τρέχουν σε αυτό. Επίσης έτσι θα μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε και ότι Interoperability θέματα μπορεί να έχει συναντήσει κάποιος. Να συζητήσουμε και για λύσεις migration ή συνδεσιμότητας με τα περιβάλλοντα της Microsoft.
G.K.
BSc in Business Information Systems,
MSc in Information Technology Management,
MCP