Καλώς ορίσατε στο autoexec.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε Αναζήτηση

Διανομές Linux - εντυπώσεις;

Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Blackman στις 03-01-2010, 12:22. Η θεματική ενότητα έχει 10 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  02-23-2010, 12:49 22759

Διανομές Linux - εντυπώσεις;

Θα ήθελα να ξεκινήσω ένα thread για τις διανομές που linux που έχουμε χρησιμοποιήσει (όσοι το έχουν κάνει το βήμα αυτό).

Θα ήθελα να συζητήσουμε για τις διανομές που έχει χρησιμοποιήσει ο καθένας και ποια θεωρεί ποιο βολική και για τι επίπεδο χρήσης.

Προσωπικά έχω κάνει διάφορες αλλαγές ανά καιρούς σε χρήση στο σπίτι. Το Ubuntu το χρησιμοποιώ από την έκδοση 8.04 και το βρήκα πάρα πολύ φιλικό προς τον χρήστη και φυσικά πολύ κοντά στο γνώριμο περιβάλλον των windows.

Φυσικά σε πιο administrative καταστάσεις, ή τουλάχιστον όπου ήθελε κονσόλα (καθώς πολλά πλέον από αυτά έχουν GUI), ήθελε περισσότερο ψάξιμο αλλά το έκανε ένα αρκετά δυνατό εργαλείο που ο χρήστης μπορεί να το προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες. Επίσης από το blog μου θα δείτε ότι είναι και η διανομή που έχει τα περισσότερα επίσημα πακέτα στα repositories, με (αν θυμάμε καλά) πάνω από 65000 open source προγράμματα να κατεβάσεις με ένα κλικ.

Ubuntu δοκίμασα και μία περίοδο στην δουλειά, όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερα και το προσάρμοσα στις administrative ανάγκες του δικτύου μου. Το μοναδικό πράγμα που δεν μπορούσα να κάνω είναι να εκτελέσω τις εμπορικές εφαρμογές τις εταρείας. Φυσικά το μηχάνημα δούλευε με SAMBA και ήταν joined στο domain.

Επίσης χρηστιμοποιώ το BackTrack από την έκδοση 2. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς μιλάμε για penetration testing διανομή, που βασίζετε πάνω σε πυρήνα άλλη βασικής διανομής. Αρχικά έπαιζε πάνω σε SLAX (που ήταν βασισμένο στο Slackware) και κάποιες εντολές με δυσκόλευαν στην σύνταξη μέχρι να το μάθω. Η έκδοση 4 που βγήκε πρόσφατα είναι και αυτή σε Ubuntu, πράγμα που το κάνει πιο εύκολο στην χρήση.

Παλαιότερα δούλευα σε Open Suse αλλά δεν είχα τρελαθέι. Μετά τη έκδοση 10 όμως που το ξαναδοκίμασα, πραγματικά με κέρδισε. Πολύ καλό για περιβάλλον γραφείου και για χρήση office & internet.

Έχω χρησιμοποιήσει και άλλες διανομές, οι περισσότερες σε Virtual. Πριν προχωρήσω και σε άλλα. Θα ήθελα για όσους έχουν χρησιμοποιήσει κάποια διανομή, να μιλήσουν για αυτή...τι τους άρεσε...τι όχι...και που αντιμετώπισαν πρόβλημα.

Ελπίζω μέσω αυτού του thread να ξεκαθαρίσει και η εικόνα που έχουν αρκετοί για το Linux και γενικότερα τις Open Source εφαρμογές που τρέχουν σε αυτό. Επίσης έτσι θα μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε και ότι Interoperability θέματα μπορεί να έχει συναντήσει κάποιος. Να συζητήσουμε και για λύσεις migration ή συνδεσιμότητας με τα περιβάλλοντα της Microsoft.
    G.K.
    BSc in Business Information Systems,
    MSc in Information Technology Management,
    MCP
  •  02-23-2010, 13:49 22765 σε απάντηση της 22759

Απ: Διανομές Linux - εντυπώσεις;

καλο thread!!

για server μηχανηματα χρησιμοποιω εδω και αρκετα χρονια suse κ opensuse, το yast ειναι εκπληκτικο οταν δεν εχεις καθολου γραφικο. Πραγμα που πιστευω οτι για critial συστηματα ειναι μονοδρομος στο linux.

Για χρηστες, κ εφαρμογες γραφειου ubuntu με κλειστα τα ματια.

Εδω κ μερικες μερες κανω τα πρωτα μου βηματα στο freebsd, ευελπιστω να αντικαταστησει το backtrack partition στο laptop μου.

ΝΚ

•  02-23-2010, 14:08 22768 σε απάντηση της 22765

1997-98 Red Hat πολυ καλο τοτε και διαφορετικο
    1999-2003 Slackware πολυ hardcore, secure αλλα εμεινε πισω στα πακετα αν δε βαριοσουν να κανεις compile τα παντα ηταν καλο.
    2003-2008 Debian apt-get install <package> απλα κορυφη οταν εχεις να διαχειριστεις πολλα μηχανακια
    2008-   Ubuntu το οποιο ειναι debian based εχει το ιδιο συστημα διαχειρισης πακετων αλλα ενημερωνετε πολυ πολυ ποιο γρηγορα απο το debian. Το χρησιμοποιω και σε server και σε desktop.

Σε κανεναν server μου ποτε δεν εβαλα GUI δεν υπαρχει λογος...Κατι τετοιο πηγε να κανει και Microsoft με το Core αλλα δεν...
    Αυτα για GNU/Linux (Linux ειναι ο kernel ολο το OS ειναι GNU/Linux)

Επισης για ποιο hardcore καταστασεις τοτε *BSD
    FreeBSD ή OpenBSD
    (Only two remote holes in the default install, in a heck of a long time!) γυρω στα 10-11 χρονια...

Εν κατακλειδι Ubuntu για τα παντα...Για παιδια και σχολεια Edubuntu
    --------------------------------

Cu @ Tech-Ed Europe 2010 Berlin
  •  02-23-2010, 16:31 22770 σε απάντηση της 22768

Red Hat ήταν το πρώτο που έπιασα και εγώ το 98. Είχα φάει τρελή ταλαιπωρία να το κάνω να παίξει...

στο κομμάτι του Slackware θα συμφωνήσω, όπως επίσης για το Debian-Ubuntu...

όπως θα διαφωνίσω με το θέμα του CORE, καθότι έχω Hyper-V server εγκατεστημένο και παίζει σε Failover Cluster...και φυσικά μιλάμε για Core, και φυσικά μιλάμε ότι έχω κερδίσει πολύ σε resources και φυσικά μιλάμε ότι απλά...CORE και τα μυαλά στο blender.

Φυσικά θα περίμενα άτομα που έχουν ασχοληθεί με Linux να λατρεύουν την δύναμη της κονσόλας, αλλά ίσως έτσι να το βλέπω εγώ. Το CORE πάντως ζει και βασιλεύει και μπορεί να μας πει και την γνώμη του ο vaggelis σε αυτό.

FreeBSD δεν έχω δουλέψει πολύ, ενώ για το θέμα του Edubuntu νομίζω ότι είναι μία πολύ καλή δουλειά για το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Από εκεί και πέρα ο φίλος Νίκος δεν ξέρω γιατί θέλει να βγάλει το Backtrack. Είσαι καλά νέε μου; Θες γιατρό; γιατί να το βγάλεις; Εκτός και αν δεν το δουλεύεις πολύ...
    G.K.
    MCP
  •  02-23-2010, 18:51 22777 σε απάντηση της 22770

Χεχε ναι ξεχασα το backtrack στο usb stick...

•  02-24-2010, 8:18 22794 σε απάντηση της 22777

Πάντα υπάρχει ένα backtrack σε ένα usb stick ;)

Για αυτούς που δεν ξέρουν. Το backtrack μπορείτε να το βάλετε σε usb stick και να μπουτάρετε σε αυτό. Σε αρχική εγκατάσταση δεν μπορείτε να σώσετε και να κάνετε αλλαγές, αλλά όποιος θελήσει με μικρή παραμετροποίηση μετατρέπετε το usb stick σας με το Backtrack όχι απλά σε live boot, αλλά με δυνατότητα να σώζετε και ότι θέλετε σε αυτό, από όποιο υπολογιστή το τρέξετε.
    G.K.
    MCP
  •  02-24-2010, 16:56 22827 σε απάντηση της 22794

Ακριβως γιαυτο, ελεγα να γυρισω σε stick γιατι ενω ξεκινησε για pentesting σκοπο, τελικα το χρησιμοποιω κ σαν client. το ιδανικο θα ειναι να βαλω 3 boot win7,backtrack, k openBSD.

Μηπως ειναι υπερβολη!!! :)

ΝΚ

•  02-25-2010, 9:51 22839 σε απάντηση της 22827

όχι δεν το θεωρώ υπερβολή.αν δώσεις στο backtrack το μικρότερο μέρος του δίσκου, τότε έχεις τρεις λύσεις με διαφορετικούς ρόλους.

εγώ έχω win7, backtrack 4 και opensuse σε ένα pc στο σπίτι και δουλεύω ανάλογα με τις ανάγκες.
    G.K.
    MCP
  •  02-26-2010, 15:12 22878 σε απάντηση της 22839

Για usb με διαφορα επανω πολυ το καλο ειναι το grub4DOS ναι DOS :)

http://diddy.boot-land.net/grub4dos/Grub4dos.htm

καθως και μερικα sample setups
    http://www.outofspecs.gr/forum/showthread.php?t=2489&highlight=USB+stick

•  02-26-2010, 20:23 22885 σε απάντηση της 22759

Εγώ δεν είχα την υπομονή για linux , όταν είχα λίγο ασχοληθεί παλιά κολλούσα σε κάτι θέματα όπως το mount για ποντίκι και cd , τα ελληνικά και λίγο πιο μετά τα περιφερειακά usb.

Τώρα με το ubuntu(client και server) έχουν στρώσει τα πράγματα αλλά δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ.

Το ΒackΤrack το χρησιμοποιώ και το θεωρώ πολύ δυνατό penetration tool.

Απο interoperability , ψάχνω εδω και καιρό να συγχρονίσω έναν openldap v3 και ένα active directory 2003 (username και password) , πάλεψα με τον ILM 2007 αλλά τα βρήκα σκούρα με τo schema και το άφησα.

Μαδαμάς Σωτήρης
    BSc Computer Science, MSc Computer Systems (cand.)
    MCP, MCSA:S, MCSE:S, MCTS: Hyper-V
    MCITP (EA, EST), MCT, CCNA

•  03-01-2010, 12:22 22959 σε απάντηση της 22885

κάποια πράγματα που έχω γράψει στο blog μου τα έχεις δει καθόλου;
    G.K.
    MCP
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Personal Edition), από την Telligent Systems