Καλώς ορίσατε στο autoexec.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε Αναζήτηση

Server Hardware για Hyper-V Fail Over Cluster

Τελευταία δημοσίευση από το μέλος v_pasch στις 06-26-2010, 0:22. Η θεματική ενότητα έχει 43 απαντήσεις.
Σελίδα 3 από 3 (44 εγγραφές)   < 1 2 3
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  02-02-2010, 11:33 22188 σε απάντηση της 22181

Απ: Server Hardware για Hyper-V Fail Over C Dell EMC CX4-120 luster

Λάβε επίσης υπ' όψιν σου οτι το action pack δεν έχει ενα καράβι άδειες.

Για παράδειγμα windows server έχει μία. Αναλυτικά τι δικαιούστε θα βρείς έδώ https://partner.microsoft.com/US/40112699

Για τον exchange, έχω μια παρατήρηση.

Στον 2010 οι προτείνετε να "παίξεις" με dag και όχι με cluster. Αρα θα χρειαστείς 2 x exchange server licenses και 2 x exchange db size luns

Panagiotis Kouris
  •  02-10-2010, 20:38 22428 σε απάντηση της 22188

Λοιπόν μετά από συζήτηση και αφού λάβαμε υπόψη και τα παραπάνω καταλήξαμε στα εξής:

Hyper-v Guests

Domain Controller (40GB Disk + 2GB Ram)
    SharePoint Application Server (40GB Disk + 4GB Ram)
    DataBase Server (MSSQL 08)  (40GB Disk για OS + 1000GB Sizing Fixed Vhd Disk, 4GB Ram)
    File + WSUS (40GB Disk για το λειτουργικό + 200GB Disk, 3GB Ram)
    MS DataBase Server (MSSQL 08 express)  (40GB Disk για OS + 100GB Disk για WSUS, SCVMM, Forefront Databases, 2GB)
    VPN Server + NAP = (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram) ( αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Cisco για VPN)
    Antivirus Server (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram)
    Exchange Server 2010 (40GB Disk+ 1*500GB για τα MailBox, 8GB Ram)
    System Center Virtual Machine Manager 2008 (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram)

Οπότε μέχρι εδώ έχουμε:
    Total RAM για virtual servers = 29GB + 4GB hosts =33 ==36GB
    Total Disk για virtual servers OS = 360GB  ==500GB
    Total Disk για virtual servers  data= 1800 GB ==2000GB

Οπότε σκεφτόμαστε για τα παρακάτω

2 x
    Dell PowerEdge R710 73GB SAS Disk Raid 1 36GB Ram για Hyper-v Hosts
    1 x Dell PowerEdge R410 73GB SAS Disk Raid 1 2GB Ram για DC, DNS, DHCP
    1 x PowerVault MD3000i 6 x 1TB 7.2K SATA Raid10
    1 x PowerVault DL2100 για Data Protection Manager 2007

Ακούω σχόλια

Vasilis
  •  02-10-2010, 23:32 22431 σε απάντηση της 22428

v_pasch:
    Λοιπόν μετά από συζήτηση και αφού λάβαμε υπόψη και τα παραπάνω καταλήξαμε στα εξής:

Hyper-v Guests

Domain Controller (40GB Disk + 2GB Ram)
    SharePoint Application Server (40GB Disk + 4GB Ram)
    DataBase Server (MSSQL 08)  (40GB Disk για OS + 1000GB Sizing Fixed Vhd Disk, 4GB Ram)
    File + WSUS (40GB Disk για το λειτουργικό + 200GB Disk, 3GB Ram)
    MS DataBase Server (MSSQL 08 express)  (40GB Disk για OS + 100GB Disk για WSUS, SCVMM, Forefront Databases, 2GB)
    VPN Server + NAP = (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram) ( αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Cisco για VPN)
    Antivirus Server (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram)
    Exchange Server 2010 (40GB Disk+ 1*500GB για τα MailBox, 8GB Ram)
    System Center Virtual Machine Manager 2008 (40GB Disk για το λειτουργικό + 2GB Ram)

Οπότε μέχρι εδώ έχουμε:
    Total RAM για virtual servers = 29GB + 4GB hosts =33 ==36GB
    Total Disk για virtual servers OS = 360GB  ==500GB
    Total Disk για virtual servers  data= 1800 GB ==2000GB

Οπότε σκεφτόμαστε για τα παρακάτω

2 x
    Dell PowerEdge R710 73GB SAS Disk Raid 1 36GB Ram για Hyper-v Hosts
    1 x Dell PowerEdge R410 73GB SAS Disk Raid 1 2GB Ram για DC, DNS, DHCP
    1 x PowerVault MD3000i 6 x 1TB 7.2K SATA Raid10
    1 x PowerVault DL2100 για Data Protection Manager 2007

Ακούω σχόλια

Δες εδώ...τις παρατηρήσεις μου
    1.---DataBase Server (MSSQL 08)  (40GB Disk για OS + 1000GB Sizing Fixed Vhd Disk, 4GB Ram) --> Μάλλον  εννοείς 100GB .....
    2.---MS DataBase Server (MSSQL 08 express)  (40GB Disk για OS + 100GB Disk για WSUS, SCVMM, Forefront Databases, 2GB)-->Τον Forefront Client δεν μπορείς να τον βάλεις σε   Express Edition, θέλει STD Edition βάλτον στον άλλον SQL... και επίσης ανέβασε την μνήμη σε 4GB...
    3.---1 x PowerVault MD3000i 6 x 1TB 7.2K SATA Raid10--> Προτείνω αντί να βάλεις 6x 1 TB βάλε 12x 500 GB, έχοντας περισσότερα "spindles" (δηλαδή άξονες απο σκληρούς δίσκους) έχεις καλύτερο Ι/Ο, κατα συνέπεια καλύτερο performance, διότι τα Dara Stripe έχει περισσότερους δίσκους....όλα πιο γρήγορα...και ειδικά τα VMs.
    Δές τα λίγο και συνέχισε το....

V

Hyper-Vangelis
    MCTS,MCTS on OCS,Hyper V, SCVMM,MCITP Ent.Admin,2008R2 Virtual Admin, MVP on Virtualization, MCT
  •  02-11-2010, 9:54 22442 σε απάντηση της 22431

1000GB ως το ανώτερο που μπορεί να φτάσει.

Για τα άλλα 2 είσαι σωστός.
    Σαν hardware κάνουν τη δουλειά που θέλω?
    Επειδή ο SQL Server παίζει να έχει μέγάλο workload μήπως να ον βάλω σε άλλο Hardware?
    Μήπως φυσικό για να μην τρώει τη CPU από τα άλλα vms?

Η υλοποίηση του από πλευράς software (hyper-v failover) είναι όπως δείχνουν κάποια tutorials με iscsi target το starwind?

Τη hardware υλοποίηση θα την κάνει η DELL.
    Να ρωτήσω κάτι τώρα. Μετά μπαίνω με το software της και κόβω τους δίσκους στο storage όπως τους θέλω για να τους δώσω μέσω pass-througth στα vms? Αυτό είναι το LUN?
    Τώρα διαβάζω για το failover-cluster και είναι κάποια σημεία που αν δε τα υλοποιήσεις σε real περιβάλλον δε μπορείς να τα καταλάβεις 100%.
    Vasilis
  •  02-12-2010, 13:41 22471 σε απάντηση της 22442

v_pasch:
    1000GB ως το ανώτερο που μπορεί να φτάσει. Για τα άλλα 2 είσαι σωστός. Σαν hardware κάνουν τη δουλειά που θέλω? Επειδή ο SQL Server παίζει να έχει μέγάλο workload μήπως να ον βάλω σε άλλο Hardware? Μήπως φυσικό για να μην τρώει τη CPU από τα άλλα vms? Η υλοποίηση του από πλευράς software (hyper-v failover) είναι όπως δείχνουν κάποια tutorials με iscsi target το starwind? Τη hardware υλοποίηση θα την κάνει η DELL. Να ρωτήσω κάτι τώρα. Μετά μπαίνω με το software της και κόβω τους δίσκους στο storage όπως τους θέλω για να τους δώσω μέσω pass-througth στα vms? Αυτό είναι το LUN? Τώρα διαβάζω για το failover-cluster και είναι κάποια σημεία που αν δε τα υλοποιήσεις σε real περιβάλλον δε μπορείς να τα καταλάβεις 100%.

Λοιπόν μμμ. η απάντηση... "1000GB ως το ανώτερο που μπορεί να φτάσει" δεν με ικανοποιεί..
    Aς μην αρχίσουμε να μιλάμε για βάσεις δεδομένων και sizing, εν πάσει περιπτώση μπορείς να φτιάξεις ένα VHD 100GB για να ξεκινήσεις και μετά μπορείς να το κάνει expand ή ακόμη και να προσθέσεις VHD real time...."HOT SWAP VHD"
    Ο SQL πόσα άτομα θα εξυπηρετεί και πόσες βάσεις, και όταν εννοείς workload μεγάλο....... δεν έχω να σου πώ κάτι για αυτό είναι λίγο στον αέρα αυτά που λές...

Να πείς στην DELL να σου φτιάξει τα ARRAYS σε RAID 1+0 για τα VM's και αν θές RAID 5 για τα DATA..και να σου δείξει πως λειτουργεί το πρόγραμμα της..
    Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις για το PS4000 και όχι το MD3000i είναι πιο σύχρονο και υποστηρίζει HyperV Snapshot στο storage..
    Πάνω σε αυτά φτιάχνεις τα Logical Units μπές και διάβασε τι έιναι το LUN...
    Pass Through είναι άλλο πράγμα...δεν θα δώσεις Pass Τhrougth στα VMs εκτός αν θές να δώσεις τις DB.. τι να σου πω..όλα εξαρτόνται απο το τι θες να κάνεις...
    Το Cluster δεν είναι Next -Next και το φτιάξαμε..θέλει να κατανοείς το τι κάνεις και πως το διαχειρίζεσε..διάβασε προσεκτικά...
    V

Hyper-Vangelis
    MCTS,MCTS on OCS,Hyper V, SCVMM,MCITP Ent.Admin,2008R2 Virtual Admin, MVP on Virtualization, MCT
  •  04-17-2010, 18:16 24437 σε απάντηση της 22471

Τελικά παραγγείλαμε το PS4000 με 16*500GB SATA.

Ήθελα να ρωτήσω κάποια πραγματάκια

1ον το σωστό είναι να έχω για κάθε vm ένα LUN? Δηλαδή για τον Exchange (40gb για OS + 500gb για mailbox) = 550gb size LUN? Οπότε κάνω τα LUNs, τα βλέπουν οι Hyper-v Server με iscsi και μέσα σε αυτά κάνω νέο vm + vhd?

2ον αξίζει να έχω όλο το storage σε ένα raid πχ 10 ή 5, ή να έχω διάφορα raid μέσα σε αυτό ανάλογα με τους servers?Δηλαδή να πω ότι πχ για τον sql που θέλω καλό Performance να κάνω ένα raid 10 με 4 HDD οπότε να βάλω το vm σε αυτό το raid ενω πχ το antivirus και κάποιους αλλους servers να τους βάλω σε ένα raid 1.

3ον το storage έχει το autosnapshot manager που παίρνει snapshots και λένε ότι συνεργάζεται πολύ καλά με τον DPM. Οπότε ποια πολιτική backup κάνω εδώ? Θα έχω και tape (PV TL2000 LT03-60 1 SAS με iSCSI interface που θα συνδέεται πάνω στο SAN. Οπότε παίρνω snapshots με το autosnapshot manager σε τακτά χρονικά διαστήματα και με το dpm το στέλνω στο tape? Δε χρησιμοποιώ το autosnapshot manager και τα κάνω όλα με το DPM? Εδώ να πω ότι το DPM θα έχει το storage pool πάνω στο SAN με iscsi.

4ον παραπάνω είπα ότι για τον Exchange θα έχω 500GB για mailbox. Τα mailbox που θα έχουμε θα είναι θεωρώ μέχρι 100Gb αλλά από ότι θυμάμαι η MS λέει ότι χρειάζεται να υπάρχει 4 φορές το μέγεθος του mailbox για να μην υπάρχει πρόβλημα και με κάποιες διαδικασίες Management όπως edb defrag κτλ σωτά? Θυμάμαι στο σεμινάριο για τον Exchange 2003 έλεγε αν έχεις 100Gb mailbox θα πρέπει να έχεις άλλα τόσα για το logs και για το defrag. Στον 2010 ισχύει το ίδιο?

5ον όσον αφορά πως θα βάλω τα vms στους host θεωρώ ότι το σωστό είναι να μοιράζω το workload, δηλαδή ο exchange με τον sql server να είναι σε διαφορετικό host server σωστά?

Ευχαριστώ παιδιά. την άλλη βδομάδα ελπίζω να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Vasilis
  •  04-17-2010, 20:40 24438 σε απάντηση της 24437

Ελα ρε Πασχαλίδη..και σε χάσαμε.. Smile
    Λοιπόν πρόσεχε τι θα σου πώ γιατί σε βλέπω ότι χρειάζεσε αρκετό διάβασμα ακόμη αλλά, που θα πάει κάποια στιγμή θα τα καταλάβεις...
    Ξεκινώ και απαντώ..

1ον το σωστό είναι να έχω για κάθε vm ένα LUN? Δηλαδή για τον Exchange (40gb για OS + 500gb για mailbox) = 550gb size LUN? Οπότε κάνω τα LUNs, τα βλέπουν οι Hyper-v Server με iscsi και μέσα σε αυτά κάνω νέο vm + vhd?
    Αυτά γινόντουσαν στην πρώτη έκδοση του HyperV τώρα ΟΛΑ έχουν αλλάξει με την έλευση του CSV(Cluster Shared Volumes).To βασικό που χρειάζεσε είναι ο σχεδιασμός...η απάντηση συνεχίζετε και στην δεύτερη ερώτηση...γιατί αυτά πάνε μαζί...

2ον αξίζει να έχω όλο το storage σε ένα raid πχ 10 ή 5, ή να έχω διάφορα raid μέσα σε αυτό ανάλογα με τους servers?Δηλαδή να πω ότι πχ για τον sql που θέλω καλό Performance να κάνω ένα raid 10 με 4 HDD οπότε να βάλω το vm σε αυτό το raid ενω πχ το antivirus και κάποιους αλλους servers να τους βάλω σε ένα raid 1.
    ..συνέχεια...Σε ένα storage σύστημα ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν σχεδιάζεις λύσεις με RAID 1 ειδικά σε περιβάλλον Virtualization γιατί σε ενδιαφέρει το I/O και το redundancy..
    Βασικός σχεδιασμός..
    Έχεις 16 δίσκους όπου θα βάλεις 2 δίσκους Hot Spare οπότε πάμε Max 14 disk.
    Φτιάχνεις ένα Raid Array Raid 10 όπου εκεί θα φιλοξενούνται τα VHDs των που χρειάζονται Ι/0 (π.χ exchange DB, SQL DB etc) το μέγεθος το καθορίζει εσύ.
    Για παράδειγμα σου λέω φτιάχνεις 8 δίσκους * 500 GB σε Raid 10 (~2 TB)... {LUN 1}
    Συνεχίζεις τον σχεδιασμό σου αναλόγως των VM που θα βάλεις μετά, δηλαδή θέλεις και άλλη μια συστοιχία Raid για τους υπόλοιπους δίσκους. Εγώ προτειμώ Raid 6 γιατί έχεις 2 δίσκους Down και το Replication γίνετε ακόμη πιο γρήγορα σε περίπτωση που έχεις δίσκο Down.Raid 1 λύση θα είχες ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ εάν ήθελες να είχες Pass through συστοιχια σε ένα VM αλλά και πάλι δεν χρειάζετε γιατί το performance ενός Fixed VHD είναι αρκετά ικανοποιητικό που σε μεγάλα Workloads ξεπερνάει ακόμη και το Physical Performance.
    Συνέχίζωκαι λέω αν θές λοιπόν τους υπόλοιπους δίσκους είτε τους σπας σε 2 συστοιχίες Raid ακόμη, η λόγω του iSCSI που έχεις φτιάχνεις και ένα LUN το οποίο το βλέπουν μόνο οι εικονικές μηχανές σου σαν ιSCSI target και έχουν απ ευθείας επικοινωνία μέσω του Network, και δεν μιλάνε μεσω του Storage Stack απο το Parent Partition.
    ΠΡΟΣΟΧΗ στα μεγέθη απο τα LUN που θα κόψεις..σχεδίασε σωστά την τοποθέτηση των VMs και μετά φτιάξε τις συστοιχίες. (πχ. Exchange C:/ ( Lun2) D:/ (Lun 1)
    Τα VHD δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε χωρητικότητα τα 2048GB και άν θές παραπάνω ΜΟΝΟ με PASSTROUGH LUN μπορείς να το πετύχεις.
    Μην ξεχάσεις επίσης να κόψεις και ένα LUN, πάνω απο την συστοιχία  με το Raid 5/6 το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για το Quorum Disk. (~1GB)
    Αφού όλα αυτά γίνουν σωστά Attach στους iSCSI initiators και φτιαχτούν ΣΩΣΤΑ τα Multipaths MPIO, τότε αφού φτιαχτεί το Cluster ενεργοποιείς το Cluste Shared Volumes και κάνεις add τα συγκεκριμένα LUNs που έχει δημιουργήσει. Τώρα κάτω απο το C:/ Cluster Storage θα έχεις τα Volume 1 και Volume 2 etc όπου εκεί μέσα θα βάλεις MONO VM, τα αοποία θέλεις να δημιουργήσεις. Best Practice, ένα Directory VM1 κάτω απο το Volume 2 θα πρέπει να περιλαμβάνει το Configuration του VM, σύν το C:/ (vhd) στο Volume 2 μπορείς να έχεις ένα directory, με το VM1 DATA και μέσα σε αυτό το D:/ (vhd).

3ον το storage έχει το autosnapshot manager που παίρνει snapshots και λένε ότι συνεργάζεται πολύ καλά με τον DPM. Οπότε ποια πολιτική backup κάνω εδώ? Θα έχω και tape (PV TL2000 LT03-60 1 SAS με iSCSI interface που θα συνδέεται πάνω στο SAN. Οπότε παίρνω snapshots με το autosnapshot manager σε τακτά χρονικά διαστήματα και με το dpm το στέλνω στο tape? Δε χρησιμοποιώ το autosnapshot manager και τα κάνω όλα με το DPM? Εδώ να πω ότι το DPM θα έχει το storage pool πάνω στο SAN με iscsi.
    Δεν χρεισιμοποιώ το autosnapshot γιατί πιάνει αρκετή χωρητικότητα πάνω στο Storage. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ BACKUP ΠΑΝΩ ΣΤΟ STORAGE γιατί άν πάθει κάτι το storage ΠΑΕΙ και το Backup  περίπατο... ΕΙΠΑΜΕ απο την αρχή BAckup me DPM 2010 (έχω την RC σε πελάτες και δουλεύει AΨΟΓΑ γιατί υποστηρίζει CSV και Exchange 2010). Το Backup σε δίσκους πάνω στον DPM 2010 ξεχωριστά απο το storage, το έχουμε ξαναπέι ΑΥΤΟ επανελειμένα.

4ον παραπάνω είπα ότι για τον Exchange θα έχω 500GB για mailbox. Τα mailbox που θα έχουμε θα είναι θεωρώ μέχρι 100Gb αλλά από ότι θυμάμαι η MS λέει ότι χρειάζεται να υπάρχει 4 φορές το μέγεθος του mailbox για να μην υπάρχει πρόβλημα και με κάποιες διαδικασίες Management όπως edb defrag κτλ σωτά? Θυμάμαι στο σεμινάριο για τον Exchange 2003 έλεγε αν έχεις 100Gb mailbox θα πρέπει να έχεις άλλα τόσα για το logs και για το defrag. Στον 2010 ισχύει το ίδιο?
    Αυτό που λέει η Microsoft είναι σωστό αλλά αυτό που λές εσύ θέλει διορθώσεις. ΔΕΝ θα φτιάξεις ένα DB 500 GB για τα mailboxes αλλά φρόντισε να σπάσεις τις βάσεις σε παραπάνω απο μια ώστε να είναι διαχειρίσιμες. Δλδ φτιάξε 3 βάσεις 4 βάσεις 5 βάσεις  όπου όριο να έχουν τα 100 GB max. Γιατί εάν έχεις 1 βάση με 400 GB ξέρεις πόση ώρα θέλει για να γίνει defrag ή ακόμη και άν σου πάθει κάτι, κατανοείς πόσες ώρες/μέρες θα χρειαστείς με το eseutil να κάνεις repair την βάση σου....Tα log files απο τον Exchange 2007 έχουν μειωθεί από 5 ΜΒ το Log σε 1 ΜΒ όπως επίσης ΔΕΝ υπάρχει STM βάση. Αν παίρνεις κανονικά Backup τον Exchange σου καθημερινά ή ακόμη και 2 φορές την μέρα ΔΕΝ έχεις πρόβλημα χωρηστικότητας με τα Log Files. Βέβαια μπορείς να ακολουθήσεις και την τακτική του Circular Logging αλλά δεν στο προτείνω γιατί ΜΟΝΟ με restore μπορείς να επαναφέρεις την βάση σε consistent state και όχι κάνωντας απλά Replay τα Log όπου εκεί ΔΕΝ χάνεις Mail παρά το τελευταίο Log αν είναι corrupt.

5ον όσον αφορά πως θα βάλω τα vms στους host θεωρώ ότι το σωστό είναι να μοιράζω το workload, δηλαδή ο exchange με τον sql server να είναι σε διαφορετικό host server σωστά?
    Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά όχι τελείως, τα VM να τα κάνεις σωστά Ballance και εάν έχεις και SCOM R2 μαζί με τα PRO Tips ξενοιάζεις για αυτά. Φρόντισε ο κάθε Host να έχει απο ένα VM που να έχει Workload δλδ ένα VM px Exchange στον 1 Και το SQL VM στον 2. αν και ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα Performance άν όλα γίνουν με σωστό σχεδιασμό. Παράδειγμα σου φέρνω σε μια πρόσφατη εγκατάσταση μου έστεισα ένα Cluster Hyper V με 2 exchange 2010 και 3 Μember Server και θα μπούν άλλοι 5 member server με oracle + SQL που τους δουλευον καθημερινά 500 Client και ΔΕΝ υπάρχει ούτε έστω ένα θέμα Performance απο πλευρά Hyper V Workload. Με το κατάλληλο monitoring μπορείς να κάνεις και το κατάλληλο Fine Tunning σε ολόκληρη την εγκατάσταση.
    Αυτά προς το παρόν...καλή συνέχεια...Smile
    V
    YG Αναμένω νέα..

Hyper-Vangelis
  •  04-17-2010, 23:19 24442 σε απάντηση της 24438

Απ: Server Hardware για Hyper-V Fail Over Cluster

Εκεί που έλεγα ότι αρχίζω να τα καταλαβαίνω βλέπω πάλι ότι είμαι πολύ πίσω.

Στο 2ο ερώτημα τα μισά κατάλαβα από όσα έγραψες.

πχ

Συνέχίζωκαι λέω αν θές λοιπόν τους υπόλοιπους δίσκους είτε τους σπας σε 2 συστοιχίες Raid ακόμη, η λόγω του iSCSI που έχεις φτιάχνεις και ένα LUN το οποίο το βλέπουν μόνο οι εικονικές μηχανές σου σαν ιSCSI target και έχουν απ ευθείας επικοινωνία μέσω του Network, και δεν μιλάνε μεσω του Storage Stack απο το Parent Partition.
    ΠΡΟΣΟΧΗ στα μεγέθη απο τα LUN που θα κόψεις..σχεδίασε σωστά την τοποθέτηση των VMs και μετά φτιάξε τις συστοιχίες. (πχ. Exchange C:/ ( Lun2) D:/ (Lun 1)

????

Multipaths MPIO (Εδώ πρέπει να στήσω και MPIO feature??)

Best Practice, ένα Directory VM1 κάτω απο το Volume 2 θα πρέπει να περιλαμβάνει το Configuration του VM, σύν το C:/ (vhd) στο Volume 2 μπορείς να έχεις ένα directory, με το VM1 DATA και μέσα σε αυτό το D:/ (vhd).
    ????

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ BACKUP ΠΑΝΩ ΣΤΟ STORAGE γιατί άν πάθει κάτι το storage ΠΑΕΙ και το Backup  περίπατο... (το ίδιο δε θα σημβεί αν πάθει κάτι ο DPM server?? Αφού θα τα βάζω τα backup στο tape μετά.)

Με DPM 2007 κάνω τη δουλειά μου ή αναγκαστηκά 2010? ο DPM 2007 δε βλέπει exchange 2010?

Αυτό για τον Exchange το ξέρω ότι πρέπει να χωρίσω τις βασεις. Απλά σαν συνολικός χώρος θα είναι κάπου εκεί μπορεί και λιγότερο. Θα έχουμε 20users * 5 GB=100GB με 300GB vhd είμαι οκ? Ή μήπως να βάλω σε άλλο vhd τα logs?

Ευχαριστώ

Vasilis
  •  04-19-2010, 0:54 24447 σε απάντηση της 24442

Επανήλθα και απαντώ...τα όσα δεν κατάλαβες...
    1.Όταν λέω πως ένα Virtual Machine έχει 2 δίσκους,εννοώ τον C: δίσκο που είναι εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και το D: στο οποίο βρίσκονται οι βάσεις δεδομένων έιτε ενός Exchange server είτε ενός οι πολλαπλών SQL σέρβερ.Μπορείς λοιπόν να κάνεις τα εξής..
    Είτε να φτιάξεις ένα Virtual Machine του οποίου τον C: θα τον τοποθετήσεις μεσα στο Raid Array 5 ή 6 το οποίο θα χρησιμοποιήσεις, και να φτιάξεις ένα επιπλέον LUN απο το Raid 10 που θα έχεις φτιάξει στο PS,όπου θα το κάνεις attach απ ευθείας απο το VM μέσω του iSCSI Initiator του Virtual Machine... Απλά για αυτή την τοπολογία θα πρέπει να έχεις προυπολογήσει και άλλη μία Nic την οποία θα έχει dedicated το iSCSI traffic του Virtual Machine. Σε αυτή την τοπολογία δεν μπορείς να έχεις Snapshot στο LUN διότι δέν είναι vhd.. Απλά είναι σαν SCSI δίσκος στο Virtual Machine.
    Σε άλλη περίπτωση απλά δημιουργείς ένα ακόμη VHD για το D: δίσκο και το τοποθετείς στο LUN που έχεις δημιουργήσει στο Raid 10 Array.Εκέι έχεις και snapshot άν χρειαστείς αλλά και είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις. Αυτό που κερδίζεις επίσεις είναι το ότι ο δίσκος παραμένει VHD έτσι λοιπόν μπορεί να είναι και "φορητός" δλδ να τον ανοίξεις απο οποιοδήποτε Hyper V ή ακόμη  Win 7 μηχάνημα.
    2.Εννοείτε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το MPIO Feature απο τον HOST server, όταν έχεις δυο Nics σε κάθε  Controller στο iSCSI storage σου, έτσι ώστε να υπάρχει Fail Over αλλά και Load Balance κανάλι, απο τους Host Servers στο iSCSI storage. Σκέψου πως με 2 κάρτες δικτύου  στον κάθε controller ,έχεις 2 GB bandwidth απο τον κάθε Host και εάν παραμετροποιηθούν σωστά και τα Jumbo Frames μιλάμε πως έχεις 9000 MTU (TCP SIZE) απο τους Host στο Storage.Με τέτοια τοπολογία έχω δεί ακόμη και 1,4GB tranfer rate,απλά εκεί παίζουν και τα Cashe του Controller. Πρέπει να δεις τι υποστηρίζει και να αφήσεις τους μηχανικούς της Dell να στο παραμετροποιήσουν σωστά. Απευθύνσου στην αντιπροσωπεία ΜΗΝ τα κάνεις ΜΟΝΟΣ σου.
    3.Πιστέυω να κατανοείς την έννοια του Configuration file ενός VM το οποία περιλαμβάνει το xml, με το GUID της εικονικής μηχανής αλλά και το vsv+bin τα οποία βρίσκονται στο Directory που σου ζητάει ο οδηγός δημιουργίας New Virtual Machine. Aυτά τα αρχεία λέω πως πρέπει να είναι στο κοινόχρηστο δίσκο δλδ, κάτω απο το c:/cluster storage/volume 1/VM1..αλλιώς ΔΕΝ θα μπορεί το Virtual MAchine να είναι HA ( High Available ).
    4.OXI Βέβαια και δεν θα συμβεί κάτι άν πάθει ζημιά ο DPM, υπάρχει τρόπος να ανακτήσεις τα Backup ακόμη και άν χαλάσει ο DPM, το πρόβλημα όμως ΔΕΝ είναι να χάσεις τον DPM αλλά να χάσεις το STORAGE....Μπορείς να κάνεις Attach το tape library πάνω στον DPM απ ευθείας και να δημιουργείς Schedule Backup από εκεί..
    5.Όντως αν βάλεις exchange 2010, Hyper V r2 με CSV ΔΕΝ σου κάνει ο DPM 2007 SP1, και θα σου σύστηνα ανεπιφύλακτα να βάλεις τον RC ο οποίος δουλεύει μια χαρά.........θα βγεί η RTM μέσα σε 2 μήνες οπότε..ΤRY & BUY..
    6.Επιμένω και λέω, πως ΑΝ παίρνεις σωστά τον Exchange Backup ΔΕΝ χρειάζεσε πολύ χώρο αλλά και στο LUN που θα κόψεις για τις DB του Exchange υπολογίσεις και άλλα 30 GB απλά για τα Log Files ΔΕΝ θα έχεις ΘΕΜΑ. Με αυτό που λές παραπάνω ΔΕΝ θα έχεις ζήτημα. Έτσι και αλλιώς όπως διάβασες στο SP1 που έρχετε στον Exchange 2010 μπορείς τα Archive των χρηστών μπορείς να τα έχεις σε άλλη DB οπότε μην έχουν οι Users 5 GB Mailbox μπορείς να το κατεβάσεις στα 2 GB και όλα τα υπόλοιπα να βρίσκονται στο Archive του Exchange.Wink
    Πιστεύω να σε διαφώτησα...
    V

Hyper-Vangelis
  •  04-19-2010, 10:21 24458 σε απάντηση της 24447

2. (Εννοείται ότι θα το κάνουν αυτοί)
    3.μμμμμ....! Οπότε εδώ είναι ένα θέμα. Θα πρέπει να έχω μερικούς δίσκους από αυτούς που θα κάνω attach με iscsi πάνω στους Hosts για τα vhd και μερικούς άλλους για τα configuration files?? Για τα configuration files τους δίσκους θα πρέπει να τους βάλω στο cluster shared volumes ενώ οι άλλοι θα εμφανίζουνται στο storage στο Failover cluster manager? Γενικά έχω υπόψη μου μόνο την υλοποίηση σε Hyper-v r1
    4. Η Dell μας πρότεινε το όλο hardware και την όλη υλοποίηση με PS4000e κτλ. Μας πρότειναν να έχουμε όλο το storage ένα RAID για να απωθούν τα δεδομένα σε 14 HDDs και μετά να κόψουμε τα LUNs και να τα δώσουμε στους Hosts και DPM. Οπότε ένα RAID 5 όλο το storage γιατί δεν έχουμε και μεγάλες απαιτήσεις σε performance λόγω του μεγέθους της εταρίας (max 15-20 users). Οι controllers έχουν 2GB μνήμη ο καθένας. Ακόμα μας πρότειναν ο DPM να έχει το storage pool πάνω στο storage με iscsi και το tape να κουμπώνει και αυτό πάνω στο storage. Δε ξέρω αν αυτό το πρότειναν επειδή όλοι οι servers θα είναι blade! Οπότε επειδή έχει γίνει ήδη η παραγγελία θα πρέπει να δούμε με αυτά τι είναι καλύτερο να γίνει. Θα μιλήσω και με τους μηχανικούς της DELL φυσικά όταν θα έρθουν για την εγκατάσταση.
    5.Θα δω τον DPM 2010

Vasilis
  •  05-22-2010, 16:03 25374 σε απάντηση της 24458

Καλησπέρα. Μετά από το σεμινάριο στον Hyper-v και την πιστοποίηση που πήρα σε αυτό θεωρώ πλέον ότι εχω κατανοήσει το θέμα με το Failover Cluster Big Smile. Το έστησα και σε test περιβάλλον με laptops και έπαιξε μια χαρά Big Smile.

Αναμένεται μέχρι τέλους του μήνα ή αρχές του άλλου να γίνει η εγκατάσταση οπότε για ότι προκύψει τα ξαναλέμε.

Vasilis
  •  05-22-2010, 19:29 25375 σε απάντηση της 25374

Συγχαρητήρια για την πιστοποίηση.

Νομίζω πως εδώ βλέπουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο βοήθησε η εκπαίδευση σε κάποιες ...χρόνιες απορίες.Big Smile

Θανάσης Κλαδάκης
  •  05-23-2010, 21:17 25378 σε απάντηση της 25375

Ευχαριστω πολύ. Πράγματι έτσι είναι όπως τα λες. Απλά να τονίσω εδώ ότι ευτυχώς η εκπαίδευση που έκανα ήταν στον Hyper-v R2 οπότε μάθαμε τα πιο πρόσφατα θέματα του Hyper-v.
    Vasilis
  •  06-26-2010, 0:22 26247 σε απάντηση της 25378

Επιτέλους, μετά από πόσους μήνες διαπραγματεύσεων έστησα σήμερα το HyperV Failover Cluster και όλα πήγαν μια χαρά. Με MPIO είχαμε κάποια προβλήματα αλλά τελικά όλα οκ.
    Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια τόσο καιρό.

Vasilis
Σελίδα 3 από 3 (44 εγγραφές)   < 1 2 3
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Personal Edition), από την Telligent Systems