Jump to content
  • entries
    34
  • comments
    46
  • views
    25492

WINDOWS SERVER 2012 HYPER-V vs vsphere 5.1….


pkouris

2090 views

 Share

Εδώ και δύο μέρες ο Windows Server 2012 είναι διαθέσιμος για όλους. Έφτασε στην έκδοση rtm, ready to manufacture, αν και πιστεύω ότι το σωστό ακρωνύμιο είναι rtc, ready to customers Surprised smile . Όλο το καλοκαίρι, ιδίως μετά την Tech-Ed, που παρακολούθησα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ομιλίες, όλοι μας μιλάμε για τα φανταστικά νέα χαρακτηριστικά του 2012 και ιδιαίτερα της νέας έκδοσης του Hyper-V.

Σε συζητήσεις που είχα και με πελάτες ανεξαρτήτως μεγέθους, έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον για τον νέο hyper-v. Άλλωστε ποια εταιρεία smb δεν θα ήθελε ένα virtual machine replication χωρίς κανένα επιπλέον κόστος …. Killing feature Winking smile

Όπως επίσης και ποιος μεγάλος οργανισμός δεν θα ήθελε να εκμεταλλευτεί τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και το “εξωγήινο” performance του Hyper-V

Ορισμένες από τις βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση τον 2008R2 Hyper-V φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

clip_image002

Οι βελτιώσεις προσφέρουν στους πελάτες, πολύ μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, performance και scalability. Θα τολμούσα να πω ότι το όριο είναι ο ουρανός, δεν είναι τυχαίο και το nick name του 2012 που είναι “the cloud os”

Καλό είναι όμως να δούμε και τον ανταγωνισμό για να είμαστε δίκαιοι.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του Windows Server 2012 Hyper-v σε σχέση με το vmware για τους hosts και τις τοπολογίες cluster.

clip_image004

O hyper-v υποστηρίζει σχεδόν παραπάνω από διπλάσιο αριθμό για τα cluster αλλά και την χωρητικότητα τους. Άρα η έννοια scalability και scale up and scale out είναι συνυφασμένα με τον Hyper-v.

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας όταν μιλάμε για virtualization, performance και high availability είναι το storage. Εδώ η Microsoft έκανε σημαντικές αλλαγές, με μεγάλα οφέλη προς τον πελάτη και οικονομικά αλλά και λειτουργικά.

clip_image006

Από τα παραπάνω θα μείνω σε ένα killing feature που είναι ότι το νέο virtual disk format vhdx υποστηρίζει native 4KB per sector. Σε αυτό το link μπορείτε να δείτε τις διαφορές. Επίσης με αυτή την καινοτομία μπορούμε να κερδίσουμε από 30% μέχρι και 80% performance.

Λεπτομέρειες όπως ότι το mpio ο Hyper-V το υποστηρίζει πριν ακόμα τον στήσεις ενώ στο vmware θέλει enterprise license είναι ένα ακόμα cost effective θεματάκι …

Και επειδή τελευταία γίνετε αρκετή συζήτηση περί big data, ο hyper-v για τέτοιες ανάγκες είναι μονόδρομος.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που έγιναν πρωτοποριακές αλλαγές είναι το virtual switch.

Σε, κυρίως, multitenancy περιβάλλοντα η διαχείριση και ασφάλεια στο networking είναι απαιτούμενο. Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα με τα χαρακτηριστικά του virtual switch.

clip_image008

Προφανώς (και) εδώ ο Hyper-V έχει το προβάδισμα. Η Microsoft έχει ήδη λύσεις για το extensible switch με την Cisco, NEC, 5nine και InMon και έρχονται και άλλες. Λύσεις με NEC και CISCO είδα και στην Tech-Ed και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το management.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι ο Hyper-V παρέχει όλα τα παραπάνω χωρίς επιπλέον άδειες, ενώ για κάποια χαρακτηριστικά η vmware χρειάζεται επιπλέον την ακριβότερη άδεια που έχει, vCNS

Και αφού κοιτάμε τα δικτυακά, και είναι να δούμε και από πλευράς Performance τι ακόμα μας προσφέρει ΜΟΝΟ ο Hyper-V

clip_image010

Είπαμε το Performance είναι οδηγός στον Hyper-V

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του virtualization είναι το virtual machines mobility. Αυτό που λέμε να πηγαινοφέρνω τα virtual machines.

Και εδω έχουν γίνει βελτιώσεις, οι οποίες φαίνονται στον παρακάτω πίνακα

clip_image012

Το unlimited είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν έχω χρόνο να περιμένω τα live migrations …

Για τα “NO” απλά no comments …

Μην ξεχνάμε όμως, μια από της βασικές ανάγκες που πάμε αν καλύψουμε με τις λύσεις virtualization είναι η υψηλή διαθεσιμότητα, high availability και κυρίως μα χαμηλά κόστη.

Ο πίνακας κυρίως από πλευράς κόστους είναι κατατοπιστικός

clip_image014

Πραγματικά ο Hyper-V καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών, με φανταστικές λύσεις χωρίς να χρεώνει τον πελάτη με φανταστικά ποσά.

Και για να ολοκληρώσω την εικόνα ας δούμε και για τις τοπολογίες cluster και για guest cluster τι καλούδια μας φέρνει ο windows server 2012 hyper-v

clip_image016

Όπως παρατηρείτε η υπεροχή είναι και σε αυτές τις λειτουργίες ξεκάθαρη. Το clustering capacity του hyper-v είναι σχεδιασμένο και έτοιμο να καλύψει και τα ποιο απαιτητικά datacenter στον κόσμο.

Καταλήγοντας από τα παραπάνω, ο Hyper-V είναι η λύση που έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες από την SMB αγορά μέχρι τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν και τον οικονομικό παράγοντα.

Απαιτήσεις όπως flexibility, performance, scalability, security και high availability γεννήθηκαν γιατί υπάρχει ο Hype-V να τις καλύψει στο έπακρον.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ

6403.ms_2D00_HyperV_2D00_Cloud_5F00_bL_5F00_0B39F683.png

clip_image019

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...