Jump to content

Lync Edge Server Failover Scenario


mor
 Share

Recommended Posts

Καλησπερα.

 

Θα ηθελα την βοηθεια σας στο παρακατω σεναριο. Εχουμε στησει ενα lync edge server και με ρωταει ο πελατης πως θα μπορουσαμε να δημιουργησουμε failover σεναριο ωστε αν πεσει ο παροχος του Internet οι χρηστες που ειναι συνδεδεμενοι στον edge να συνεχιζουν να ειναι connected μεσω αλλου παροχου!! Πιστευετε οτι το παρακατω σεναριο ειναι εφικτο; εχω βρει ενα διαγραμμα απο Microsoft που χρησιμοποει DNS Load Balancing (http://blogs.technet.com/b/fmustafa/archive/2011/03/18/microsoft-lync-server-2010-edge-server-reference-architecture-diagrams.aspx) αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι αυτο που ψαχνω.

 

Με χαρα θα ακουσω προτασεις και υλοποιησεις που ισως εχετε κανει!!

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

η τοπολογία όλου του δικτύου πώς είναι ?

Ένα σενάριο θα ήταν να χρησιμοποίησεις ένα Multi-WAN Modem/Router με FailOver Function η μία UTM Appliance που υποστηρίζει την Failover.

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Η τοπολογία που περιγράφεται στο Architecture Diagram (2) είναι αυτή που σου χρειάζεται.

Για περισσότερες γενικές πληροφορίες σχετικά με το DNS Load Balancing θα πρότεινα για αρχή να διαβάσεις το εξαιρετικό άρθρο από το NextHop : http://blogs.technet.com/b/nexthop/archive/2011/05/25/dns-load-balancing-in-lync-server-2010.aspx

Και μια μικρή παρατήρηση : Οι εξωτερικοί χρήστες θα συνδεθούν στο 'ζωντανό' Pool, ΑΛΛΑ αυτό αφορά τα services του Edge (Access, AV, WebConf). Τα HTTP/S services που περνάνε μέσω του Reverse Proxy, ΔΕΝ θα είναι redundant, εκτός και αν εφαρμόσεις αντίστοιχη υλοποίηση ΚΑΙ σε ότι αφορά τον reverse proxy (ο TMG μπορεί να ρυθμιστεί κατάλληλα). Αν δεν κάνεις κάτι τέτοιο, οι χρήστες δεν θα ανανεώνουν το Address Book, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν και expand distribution groups.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας ευχαριστω για τις απαντησεις. Σχετικα με τα UTM Appliance ειναι το πρωτο που προτειναμε αλλα ζητησανε να χρησιμοποιησουμε το ηδη υπαρχον εξοπλισμο (Cisco Firewall). Οσο αφορα παντως το architecture diagram η απορια μου ειναι η εξης: Στον DNS του internet domain δημιουργω 2 A record με 2 διαφορετικες public IP αλλα να κοιτανε σ΄ενα ονομα πχ. access.mydomain.com σωστα? υποθετικα ομως οτι ο χρηστης που συνδεεται μεσω internet στον edge δεν βρισκει διαθεσιμο τον edge μεσω του πρωτου Α record τοτε θα προσπαθησει να συνδεθει στον edge server μεσω του αλλου A record αυτοματα ή θα βγαλει μηνυμα το Lync Client οτι ο server δεν ειναι available? Πως πετυχαινεις το DNS Load Balancing ειναι βασικα η απορια μου? Με τους FE το εχω καταλαβει και το εχουμε υλοποιησει με διαφορετικο priority στα SRV Records.

 

Ελπιζω να γινομαι κατανοητος.

 

Link to comment
Share on other sites

Το DNS Load Balancing έχει την εξής έννοια (προσπαθώ να το πω όσο γίνεται πιο απλά)

Καταχωρούμε ένα SRV Record (πχ sip.mydomain.com)

Καταχορούμε δύο A records για το sip.mydomain.com με τις IP's των 2 DNS Load Balanced Servers.

Ο Lync Client Κατά το DNS query, λαμβάνει ΚΑΙ τις 2 IP's και προσπαθεί να συνδεθεί σε όποια από τις 2 είναι διαθέσιμη.

Ελπίζω να έγινε κατανοητό. Πες μου αν θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Link to comment
Share on other sites

Οποτε για να κλεισουμε το discussion το dns load balancing το κανουν οι dns των παροχων  και θεωρητικα οι χρηστες θα συνδεονται ειτε απο την μια μισθωμενη ειτε απο την αλλη (round robin τεχνολογια) στην δικια μου περιπτωση. Μια τελευταια ερωτηση εσωτερικα στην DMZ θα χρειαστω 2 EDGE Lync Server για να παιξει το σεναριο;

 

 Ευχαριστω για τις πληροφοριες και θα τα πουμε και συντομα απο κοντα [:)]

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...