Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24316

Απλή παρατήρηση… Open και Close Source πάνε μαζί; Από πια οπτική γωνία όμως;


Blackman

991 views

 Share

Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα για τον Jean-Philippe Courtois που είναι ο πρόεδρος της Microsoft International και ένα λόγο που έδωσε με θέμα ‘A Perspective of Openness, συνειδητοποίησα κάποια πράγματα.

Στο λόγο του ανέφερε σε γενικές γραμμές το πόσο εύκολα μπορούν να συμβιώσουν οι έννοιες open source και close source με την όλη ιδεολογία του Openness που γενικότερα χρησιμοποιεί η Microsoft ειδικότερα τώρα με το cloud computing. Βασικά αν έχετε παρακολουθήσει αυτό το Blog, θα παρατηρήσατε ότι αρκετός από τον κώδικα που έχει δώσει προς τα έξω η Microsoft έχει κατά κύριο αποδέκτη συστήματα και εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε cloud computing (οποιοδήποτε σύστημα) με κύριο στόχο το δικό της Windows Azure.

Έτσι έρχεται να παρουσιάσουν την γενικότερη ιδέα, ότι δίνονταν open source σε ένα κατά τα άλλα close source σύστημα επιτυγχάνονται πολλά προς καλό όλων. Όμως η όλη αυτή ιδέα με έβαλε σε σκέψη. Ακούστε πια είναι η ειρωνεία σε αυτό. Ο κόσμος του Linux στηρίζεται κυρίως στο Open Source και με αυτό τον τρόπο επιζεί (το Open Source) και αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Γιατί πολύ απλά μπορεί να πάρει το κώδικα ο οποιοσδήποτε και να τον φέρει στα μέτρα του και μετά να δώσει αυτό πιο έξω για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Φαντάζομαι όλοι γνωρίζεται πως λειτουργεί αυτό το πράγμα. Όμως σκεφτόμενος όλα αυτά έκανα και μία ανακάλυψη μέσω της δικής μου προσωπικής εμπειρίας. Στον κόσμο του Open Source αυτοί που κυρίως δημιουργούν πράγματα είναι άτομα με γνώσεις προγραμματισμού, δηλαδή developers. Έχω επαφή κατά καιρούς με τέτοιους ανθρώπου που ασχολούνται με ανοιχτό κώδικα ώστε να δημιουργούν όμορφα πράγματα.

Σε αυτό το σημείο έρχεται και η παρατήρηση μου. Από την προσωπική μου εμπειρία συνειδητοποίησα ότι μεγάλο μέρος των ατόμων που δημιουργούν εφαρμογές με χρήση open source εργαλείων ή χρησιμοποιώντας ανοιχτό κώδικα για να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν κάτι νέο, αυτοί οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό όπως ανέφερα δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν τον δικό τους κώδικα προς τα έξω. Σε συζήτηση που είχα με φίλο που ασχολείται με open source οι ατάκες που άκουγα όταν συζητούσαμε για ευκαιρίες δημιουργίας ‘όμορφων’ εφαρμογών ήταν τύπου ‘πολύ καλή ιδέα, μπορούμε άνετα να το πουλήσουμε μετά σαν υπηρεσία’. Φυσικά το θέμα δεν είναι αυτό, ούτε απαγορευτικό είναι, αλλά σε αναφορά μου αν θα έχει σκοπό μετά την ολοκλήρωση να διαθέσει τον επιπλέον κώδικα που δημιούργησε ήταν να ακούσω ‘φυσικά όχι, όποιος έχει αντίστοιχη ιδέα να την υλοποιήσει μόνος του όπως θα κάνω και εγώ’. Αυτό ήταν μία πρόσφατη συζήτηση και δεν είναι η μόνη με developers σε τέτοια επίπεδα.

Φυσικά η εικόνα είναι απλή. Κανένας developer δεν έχει την διάθεση να δώσει έξω κώδικα που εκείνος έφαγε τις άπειρες ώρες για να υλοποιήσει, ειδικότερα αν γνωρίζει ότι όποιος άλλος μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για δικό του κέρδος. Ένα πράγμα σαν τα πνευματικά δικαιώματα δηλαδή. Οπότε βλέποντας τα τελευταία χρόνια την Microsoft να δίνει όλο και περισσότερο κώδικα στον κόσμο των developers και ένα ολόκληρο κόσμο (Open Source) στημένο σε αυτή την αντίληψη χρόνια τώρα, παρατηρώ ότι οι αποδέκτες αυτού του ‘δώρου’ έχουν άλλο τρόπο σκέψης. Φυσικά δεν αναφέρομαι για όλους, αλλά για αυτούς που είναι ιδεολόγοι και ακόλουθοι του Open Source χρόνια τώρα. Τελικά μήπως αυτό που έκανε η Microsoft είναι τρομερό βήμα μπροστά; Μήπως οι αποδέκτες του ανοιχτού κώδικα απλά το βλέπουν καθαρά business με όσο γίνεται περισσότερο πιο καθαρό κέρδος για αυτούς; Τελικά η ιδέα ότι ανοιχτός και κλειστός κώδικας είναι μέρος ενός συστήματος είναι κάτι που ίσως να παραφράζεται από τους αποδέκτες; Είναι σωστή ή λάθος αυτός ο τρόπος σκέψης; Μήπως εγώ τα έχω μπερδέψει; Φαντάζομαι ότι έτσι ανοίγω μεγάλη συζήτηση, αλλά θα με ενδιέφερε πολύ να ακούσω τις ιδέες και τις αντιλήψεις σας πάνω στο θέμα. Απλά να επισημάνω και πάλι ότι η παρατήρηση έχει να κάνει με τους ιδεολόγους τους open source και του ‘μοιράζω για να κάνω τον κόσμο (της πληροφορικής) καλύτερο’, αλλά τελικά οι ίδιοι προσβλέπουν σε κάποιο οικονομικό όφελος.

Και κάποια ενδιαφέροντα Links

http://www.dwheeler.com/oss_fs_why.html

http://port25.technet.com/archive/2010/07/06/a-perspective-on-openness.aspx

http://www.ehow.com/how_5203278_make-money-open-source.html

http://www.cmswire.com/cms/enterprise-cms/how-to-make-money-with-open-source-software-007097.php

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Blackman, στο κείμενο σου αναφέρεις όλα τα επιχειρήματα που έχω σχετικά με το open-source από το Πανεπιστήμιο.

 

Δεν αντιλέγω ότι υπάρχει επιχειρηματικό μοντέλο πίσω από το open source. Η διαφωνία μου πάντα υπήρξε εν ολίγοις στο "τίποτε δεν γίνεται στο τσάμπα".

 

Δεν ξέρω για το εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα η έννοια open source είναι συνιφασμένη με το τσάμπα, εξού και ότι πολλές εταιρίες πουλάνε λύσεις με μηδενικό κόστος αλλά όσον αφορά τα κέρδη και συμπεριφορά κουβέντα να γίνεται. Όλη επιχειρηματολογία των Ελλήνων φοιτητών ήταν πάντα βασισμένη στο τσάμπα, καλλιτεχνικά και δωρεάν, σχεδόν με καμιά αναφορά και κατανόηση στο επιχειρηματικό μοντέλο αλλά και στα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με αυτό.

 

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σοβαρά και μεγάλα open source projects που να μην έχουν τουλάχιστον οικονομική στήριξη έμμεση ή άμεση από σοβαρά κεφάλαια. Για παράδειγμα στο codeplex, τα πιο σοβαρά αυτών έχουν δημιουργηθεί από ομάδες που απαρτίζονται από ανθρώπους οικονομικών συμφερόντων Microsoft.

 

Δεν το θεωρώ κακό, αλλά μετονομάσαμε τον Γιώργο σε Γιωργάκι και κάτι έγινε! Άλλωστε έτσι δεν δουλεύουν πάντα τα κεφάλαια? Απλά τα παρουσιάζουν διαφορετικά, να κάνουμε χαρούλες εμείς οι εργαζόμενοι.

Link to comment

φυσικά εδώ και αρκετά χρόνια η Microsoft έχει μπει στο παιχνίδι αυτό και υποστηρίζει επίσημα την όλη διαδικασία και βρίσκεται και στο codeplex σε μεγάλο ποσοστό. Είναι φυσικό μεγάλα έργα που χρειάζονται πολλές εργατοώρες και αρκετούς πόρους να σχετίζονται με κάποια εταιρεία από πίσω.

 

Έχω αναφέρει ξανά ότι αυτό που είδα εγώ να κάνει η Microsoft είναι να μπαίνει επιχειρηματικά στο open source και γενικά να δίνει αρκετά πράγματα δωρεάν και μεγάλα έργα με απότερο σκοπό το να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πίτα.Αυτό που μου φαίνεται όμως κάπως υποκριτικό είναι από όλους αυτούς που έχουν κατηγορίσει κατά καιρούς την Microsoft και οι οποίοι είναι οπαδοί του linux & του ανοιχτού κώδικα, να σου λένε ευθαρσώς ότι αυτό που φτιάχνουν εκείνοι δεν έχουν σκοπό να το δώσουν.

 

Όσο είσαι σε επίπεδο μαθητή/φοιτητή δεν καταλαβαίνεις τις έννοιες και ο Τσάμπας είναι ο αδερφός σου, όμως όταν όλοι αυτοί πάνε να εργαστούν ξαφνικά οι σταθερές αντιλήψεις πάνω στο να μοιράζουμε τα πάντα καταλήγει στο απλά να χρησιμοποιούν ότι τους δίνεται σε open source και να εκμεταλεύονται όλα αυτά τόσο για να δημιουργήσουν κάτι που να το πουλήσουν ή στο να δώσουν κάποια υπηρεσία δύσκολα εώς καθόλου μετρήσιμης σε οικονομικά μεγέθη.

 

Και φυσικά δεν μιλάμε απλά για κεφάλαια στον τρόπο που προχωράνε, γιατί απλά έτσι είναι η Επιχειρηματικότητα παγκοσμίως, αλλά αυτό που εστιάζω προσωπικά είναι στους ίδιους τους ανθρώπους που τελικά μάλλον κάποιον κοροϊδεύουν.

Link to comment

Και ξεχάσαμε να αναφέρουμε τους Έλληνες Καθηγητές των Πανεπιστημίων που έχουν την ίδια συσχέτιση στο μυαλό τους μεταξύ του "τσάμπα" και δωρεάν, με τους φοιτητές τους!

 

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...