Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20405

Communications Server “14” Licensing : Ο … εφιάλτης επιστρέφει!


gvarakis

702 views

 Share

Πριν λίγους μήνες, είχα γράψει ένα αναλυτικό post για το licensing του OCS 2007 R2 : Ο εφιάλτης στο δρόμο με τα … CAL’s ! ! ! Η νέα έκδοση της σουίτας φέρνει και αλλαγές στο licensing mode! Συγκεκριμένα, τα νέα και ισχυρά voice features, τα οποία καθιστούν τη νέα έκδοση ένα fully functional IP PBX, εισάγουν με την έλευσή τους και το αντίστοιχο Voice CAL!

Ένα συγκριτικό ανάμεσα στο OCS 2007 R2 & Communications Server 14 licensing :

(Οι ονομασίες του “Wave 14” μένουν σε brackets, καθώς δεν αποτελούν τελικές ονομασίες και ενδέχεται να αλλάξουν κατά την επίσημη κυκλοφορία)

ocs-licensing

Στην επερχόμενη έκδοση λοιπόν, αυτό το οποίο γίνεται στην ουσία είναι ο διαχωρισμός του Enterprise Voice από το Unified Conferencing, τα οποία στην έκδοση 2007R2 περιλαμβάνονταν σαν “πακέτο” στον Enterprise CAL (ECAL). Στη νέα έκδοση τα features αυτά θα παρέχονται ξεχωριστά μέσω του αντίστοιχου Enterprise CAL (Conferencing) και του Voice CAL (Enterprise Voice).

Στην πράξη το νέο Standard CAL παρέχει όπως και πριν, βασικό Instant Messaging (IM) & Presence. Η χρήση του Enterprise CAL προσθέτει Conferencing functionality (Live Meeting, Audio/Video Conferencing, Web Conferencing, Desktop Sharing), ενώ το Voice CAL προσθέτει Enterprise Voice functionality (PBX integration, media gateways, αλλά ΚΑΙ ad-hoc audio conferencing –not scheduled-)

Και στο κρίσιμο ερώτημα :

Με αυτές τις αλλαγές … πόσο θα πάει το … νέο μαλλί;;;

  • Αν κάποιος υπάρχον πελάτης έχει OCS 2007R2 & Software Assurance το οποίο θα είναι σε ισχύ κατά το release του Communications Server 14 και διαθέτει Enterprise CAL, τότε αυτόματα αναβαθμίζεται στο επίπεδο του Voice CAL χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος!
  • Αν κάποιος ΝΕΟΣ πελάτης, θέλει να πάρει conferencing functionality και πάει σε πακέτο CAL + ECAL τότε θα πληρώσει ΛΙΓΟΤΕΡΑ σε σχέση με την αντίστοιχη αδειοδότηση του 2007R2.
  • Αν κάποιος ΝΕΟΣ πελάτης, θέλει να πάρει advanced voice features (το λογικό ισοδύναμο ενός advanced IP PBX) τότε και πάλι θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με την απερχόμενη έκδοση!
  • Αν κάποιος ΝΕΟΣ πελάτης, θέλει να πάρει το full feature set της νέας έκδοσης, τότε το αναβαθμισμένο σύνολο δυνατοτήτων και υπηρεσιών, έρχεται με το αντίστοιχο ΑΥΞΗΜΕΝΟ συνολικό κόστος σε σχέση με την απερχόμενη έκδοση!

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, η Microsoft με το Voice CAL, προσπαθεί να ανταγωνιστεί στα ίσια με τους καθιερωμένους IP PBX Vendors, όπου το νέο μειωμένο κόστος φέρνει την πρότασή της σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα (στην πράξη θα είναι ο φθηνότερος IP PBX vendor της αγοράς), ενώ θα μπορεί να δίνει τα advanced conferencing features σε χαμηλότερο κοστολόγιο για τους πελάτες που δεν επιθυμούν να ενεργοποιήσουν enterprise voice στην παρούσα φάση, αλλά θα λάβουν added value από το υπόλοιπο σύστημα. Στην περίπτωση της πλήρους εγκατάστασης, τα νέα χαρακτηριστικά, αναμένεται να δικαιολογήσουν και με το παραπάνω το αυξημένο κόστος, αφού πλέον θα είναι δυνατό η σουίτα να υπάρξει ως εντελώς αυτόνομο σύστημα, και θα απαλλάξει τον τελικό πελάτη από το κόστος και τη συντήρηση ενός παραδοσιακού PBX!

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Ανακοινώθηκε στο Site της Microsoft για τον νέο Lync Server το τελικό πλάνο για το Licensing του νέου

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...