Jump to content
  • entries
    292
  • comments
    368
  • views
    59835

ΝΑΙ ή ΟΧΙ ,τελικά ΙΣΩΣ


antonch

858 views

 Share

Πότε τελικά λέμε ότι αυτός ο άνδρας είναι φαλακρός;

Η φαλάκρα είναι κάτι το οποίο σε αρκετούς άνδρες δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα σε άλλους πάλι κανένα, και σε κάποιους άλλους μερικές φορές τους ακουμπάει για κάποια χρονικά διαστήματα αλλά γενικά εχουν συμβιβαστεί μαζί της.

Πέρα όμως από αυτό το ερώτημα παραμένει. Πότε τελικά κάποιος είναι φαλακρός;

Αν για παράδειγμα από τα μαλλιά μου βγάλω μια τρίχα είμαι φαλακρός; Η προφανής απάντηση είναι όχι. Αν βγάλω και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη αυτό με κάνει φαλακρό; Προφανώς όχι.

Αν όμως χάσω εκατοντάδες τρίχες αυτό με κάνει φαλακρό; Ποιός μπορεί να το απαντήσει αυτό με σιγουριά.

Αν συνεχίσω να χάνω εκατοντάδες τρίχες καθημερινά και ένα πρωινό ο γιός μου φωνάξει «Πατέρα είσαι φαλακρός» είμαι τελικά φαλακρός ή έχω αρχίσει να φαλακρένω.

Υπάρχει τελικά κάτι το οποίο μπορεί να ορίσει το αν είμαι φαλακρός ή όχι;

Στην φιλοσοφία αυτο είναι το Σόφισμα του σωρείτη το οποίο είναι ένα λογικό παράδοξο που ασχολείται με την ασάφεια των κατηγορημάτων σε μία λογική πρόταση δείχνοντας ότι είναι πιθανό να μην υπάρχει ένα σαφές όριο ανάμεσα σε ένα κατηγόρημα και την άρνησή του.

Στον προγραμματισμό έχουμε μάθει να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση την δυαδική λογική (if/else). Έχουμε δομήσει το τρόπο σκέψης μας με αυτό το pattern. Οτιδήποτε πέρα από αυτό μας ξενίζει, μας δημιουργεί πρόβλημα, μας ανατρέπει τον τρόπο σκέψης μας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το CheckBox Control το οποίο όταν πρωτοβγήκε δημιούργησε θύελα αντιδράσεων και αυτό γιατί είχε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις checked/unchecked/indeterminate. Η τελευταία ήταν αυτή που δημιουργούσε το πρόβλημα. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε το λόγο ύπαρξης της. Τι σημαίνει ούτε ναι ούτε όχι. Ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο της πληροφορικής.

Το να γράψεις λογισμικό τελικά δεν είναι μια δυαδική λογική ή είναι;

Η τρίτη επιλογή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ή όχι;

Ποιος μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση, και μιλάω για μια απάντηση η οποία να είναι αποδεκτή από όλους. (Δύσκολο)

Προς τους αδερφούς developers

Την επόμενη φορά που θα γράψετε software μη σκεφτήτε το άλλο το περίεργο.

Σκεφτήτε με την λογική του if/else αλλά αλλάξτε το στη τελική σας υλοποίηση με τη switch αφήνοντας ένα παράθυρο στην πιθανότητα

Καλές Διακοπές

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Αγαπητέ δάσκαλε,

 

η ευκαιρία για μεταμεσονύχτιο brainstorming σπανίζει, και δη Αυγουστιάτικα, οπότε θα επωφεληθώ...

 

Υποθέτω πως η δυαδική λογική είναι ελλιπής... και τελικά αυτό που μάθαμε, όσοι αναπτύσσουν λογισμικό δεν είναι if/else... αλλά

 

if

elseif

elseif

elseif

...

else

...

 

Ακόμη και nested να είναι τα if, δεν παύουν να εξαπλώνουν τη συνθήκη. Που σημαίνει πως ποτέ δυο καταστάσεις δεν αρκούσαν να περιγράψουν το πλήρες, αλλά ήταν το minimum για να πάρεις έναν δρόμο!

 

Όσο λοιπόν υπάρχει ένα multi-select file dialog box, και όσο υπάρχει κάποιος περίεργος που σώνει και καλά θα θέλει να μάθει αν τα 15 αρχεία ενός folder είναι read-only (ή όχι), θα υπάρχει και το mixed-state της απάντησης που σε φέρνει πιο κοντά στο τί πραγματικά συμβαίνει... Αν λοιπόν δεν είναι όλα r-o (ή δεν είναι), ΔΕΝ μπορείς να του απαντήσεις δείχνοντάς του ένα checkbox με 2 μόνο statuses... (και άρα υπάρχει και το intiterminate status του/αν δεν απατώμαι η VB το έλεγε κάποτε grayed...)

 

Ελπίζω η προηγηθείσα αμπελοφιλοσοφία να είχε έστω και 1 γραμμάριο αλήθειας...

 

Ταπεινά ο μαθητής σου,

ΝΤ

 

Link to comment

Νικόλα μου Νικόλα μου

 

Δεν είναι τόσο τεχνικό το θέμα, αν και το πιάνεις σωστά. Είναι αρκετά βαθύτερο αλλά θα σας αφήσω να το βρήτε μόνοι σας.

 

Δεν έχει αξία να σας το πω έτσι φόρα παρτίδα που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας

 

Καλές Διακοπές

 

Υ.Γ. Το χωρίο είναι καλά

Link to comment

Καταλαβαίνω καλά που το πας δάσκαλε... αλλά επειδή οι συνθήκες σε αιώνια ερωτήματα της ζωής (από την εκκίνηση φαλάκρας έως τα προαιώνια υπαρξιακά), έχουν και αμέτρητες συνθήκες αλλά έχουν μείνει και αναπάντητα από προηγούμενους εξυπνάκηδες (Σιρτζαίους και μη... χα χα), είπα να το πιάσω στο πιο τεχνικό, που έχεις και μια ελπίδα να το περικυκλώσεις. Για τα λοιπά, η "φιλοσοφία της γλώσσας", θα μας οδηγήσει σε αμέτρητες λογικές.

 

Υ.Γ. αλίμονο αν και το χωρίο δεν ήταν καλά... αλλά τί ήπιατε στο χωρίο και φτάσαμε στα σοφίσματα?... χα χα χα!

 

Νά 'σαι καλά Αντώνη και τα λέμε!

 

Link to comment

Αντώνη...βρήκα υπέροχο το άρθρο και το συλλογισμό σου...

 

σε όλα τα πράγματα παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο και φυσικά και η προσωπική γνώμη του καθενός...είναι το αντίστοιχο του άν ένα ποτήρι με νερό μέχρι τι μέση είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο...

 

ακόμα και ένα μαύρο μπλουζάκι που από τα πολλά πλυσίματα φτάνεις σε κάποιο σημείο που δεν ξέρεις αν είναι μαύρο...γκρι...ή απλά ξεβαμένο...

 

αν πας διακοπές και δουλεύεις...κάνεις διακοπές ή δουλεύεις ή κάτι ενδιάμεσο; ή τίποτα από τα δύο;

Link to comment

Δεν έχω λόγια για το συγκεκριμένο άρθρο...!!! Πειράζει δάσκαλε που σκέφτομαι έτσι μια ζωή; Ανέκαθεν έλεγα ότι πέρα από την λύση και την εναλλακτική, υπάρχει και μια τρίτη που δεν έχεις σκεφτεί... (Εκτός, αν τελικά δεν έχω καταλάβει καθόλου καλά τον συλλογισμό σου....)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...