Jump to content
  • entries
    6
  • comments
    8
  • views
    1001

Για την αντι-γραφή - Οκτώβριος 2007


dimitris

749 views

 Share

Computer Για Όλους 10/2007: Στην αλληλογραφία του περιοδικού, χρήστης Η/Υ από την Άρτα πληροφορεί το περιοδικό πόσο απογοητεύτηκε όταν προσπάθησε να "περάσει" στον κόσμο του Linux. Έχοντας πολλά προγράμματα, όπως ERP, CRM, CAD κλπ, για τη δουλειά του και όχι την κατάλληλη γνώση για να στραφεί σε εναλλακτικά λειτουργικά, αναρωτιέται τελικά πως μπορούν να υποστηριχτούν τόσα επαγγελματικά εργαλεία σε εναλλακτική (των Windows) πλατφόρμα μετά από τόσες δυσκολίες και ασυμβατότητες που συνάντησε.

Η απάντηση του συντάκτη είναι (περιληπτικά):

1) από πλευράς hardware υποστηρίζονται περισσότερες συσκεύες στο Linux (αν και συνήθως οι drivers δεν είναι κατασκευασμένοι από τις εταιρίες που φτιάχνουν το hardware) ενώ αν αντιμετωπιστούν προβλήματα υπάρχουν πάντα τα fora για ερωτήσεις

2) στον τομέα του λογισμικού υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις (πχ Open Xchange αντί για MS Exchange) και κάποια άλλα CRM, ERP κλπ

3) στο θέμα της υποστήριξης, υπάρχουν κάποιες ελληνικές εταιρείες (προφανώς στην Αθήνα) και φυσικά τα fora.

4) μπορούν άνετα να να να αντικατασταθούν desktops (των χρηστών) και εφαρμογές γραφείου με Linux και λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Για το 1, σε επόμενες σελίδες του περιοδικού ο συντάκτης καταναλώνει μισή (πυκνογραμμένη) σελίδα με 2-3 συνδέσεις http και 9-10 εντολές σε γραμμή κώδικα για να εγκατασταθεί με επιτυχία (η μη) ένα wireless network adapter στη διανομή Ubuntu. Δεν είναι όλα ρόδινα (όπως και στα Windows, άλλωστε). Παρεμπιπτόντως, το Ubuntu κολλάει με τη σύνδεση της κάρτας στον υπολογιστή του χρήστη. Στα Vista, με σύνδεση στο internet, δεν χρειάζεται καν κλικ του ποντικιού για να εγκατασταθεί μια συσκευή. Και ΝΑΙ, και τα Vista κολλάνε με συγκεκριμένες συσκευές δικτύου. Δεν είναι κανενός λειτουργικού "προνόμιο" το κόλλημα. Το "κακό" hardware είναι universal φαινόμενο.

Για το 2, αν δείτε εταιρεία που να έχει στήσει όλα τα παραπάνω σε Linux και δεν έχει τουλάχιστο 1-2 resident Linux gurus στο προσωπικό της για να τα συντηρεί, θα είναι πολύ καλό case study και πολύ ενδιαφέρων ανταγωνισμός για τα CRM, CAD & Collaboration εργαλεία που βασίζονται στα Windows.

Για το 3, όταν οι εταιρείες βασίζονται στο λογισμικό τους για να βγάλουν λεφτά, δεν μπορούν να περιμένουν από 2-3 συγκεκριμένες εταιρείες στην Αθήνα να τους υποστηρίξουν και πολύ περισσότερο αν αυτές είναι μόνο στην Αθήνα. Και σίγουρα δεν περιμένουν υποστήριξη από τα fora.

Για το 4, όντως το OpenOffice.org είναι μια καλή λύση για ένα περιβάλλον γραφείου. Αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει χρήστης από τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν εκπαιδευτεί σε Windows XP & MS Office, που θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά με Linux & OpenOffice. Και για την υποστήριξη όλων αυτών, ισχύει ότι αναφέρθηκε στο (3).

 

Το Linux είναι ένα πολύ καλό, ευέλικτο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα - αλλά είναι (ακόμα) ελάχιστα υποστηριζόμενο από τους hardware & software vendors, μη φιλικό προς τον απλό χρήστη (γιατί δεν απευθύνθηκε εξαρχής σε αυτόν) και ΔΕΝ έχει την υποστήριξη που απαιτούν οι εταιρείες που απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να χάνουν εργατοώρες σε δύσκολες ρυθμίσεις. Τα απανταχού φόρα όπου απαντούν ζηλωτές των λειτουργικών (είτε Linux είτε Microsoft) ΔΕΝ μπορούν να αντικαταστήσουν την επί πληρωμή υποστήριξη που προσφέρουν οι consultants.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Και όμως υπάρχουν τομείς της πληροφορικής που κατάφεραν να αναπτυχθούν στην χώρα μας με μηδενική υποστήριξη (βλ. Windows Mobile όλα τα πρώτα "πέτρινα" χρόνια). Δύσκολο είναι να δουλέψεις ένα CAD πρόγραμμα, ειδικά αν είναι και open source, και να προσπαθείς να επικοινωνήσεις κατευθείαν με τους προγραμματιστές του αντί για επαγγελματίες τεχνικής υποστήριξης; Σκέψου να τους βρεις και κανένα πρόβλημα...

Link to comment

Αφου όλοι ξέρουν....ότι το Linux είναι καλύτερο, γιατί κουράζεσε? Exchange σε LINUX, CRM σε LINUX, ERP σε LINUX , VISTA ....σε LINUX,σαν της Microsoft

σαν της Microsoft?

San ...Paradiso?

 

Link to comment

@akladakis: Σωστά ρε φίλε, γιατί η ΙΒΜ, η ΗΡ, η Oracle και τόσες άλλες εταιρείες δαπανούν χρήματα για Linux? Στείλε ένα μέηλ γρήγορα και πέστους το, εμείς εδώ παιδιά τη βρήκαμε την πατέντα πριν από σας, βάλάμε Microsoft μια και έξω ...

Link to comment

Χρήματα δαπανούν πολλές εταιρίες, για πολλούς λόγους. ακόμη και για πλάκα. Αυτό δεν είναι επιχείρημα συνόνοματε !!

Εγω για παράδειγμα έχω ένα παράδειγμα μίας βάσης δεδομένων που η ΙΒM ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά για να την αγοράσει να την προωθήσει και τελικά την έθαψε. Την Informix, τρομερό RDBMS με δική της γλώσσα ανάπτυξης (ifx 4gl). Επένδυσα πολύ χρόνο και προσπάθεια επάνω της, τόσο που σχεδόν δεν ήξερα τίποτα άλλο εκτός απο αυτήν. Αλλά εκτός απο 10 ευτυχισμένους πελάτες δεν είδα ούτε βλέπω φως στον ορίζοντα. Και φυσικά να σου τονίσω ότι το IX στο τέλος συμμένει ότι φτιάχτηκε για unIX κυρίως. Αυτό για να μην νομίζεις οτι είμαι μονοκόματος.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...