Jump to content
  • entries
    49
  • comments
    120
  • views
    20372

MS Lync Server 2010 – Lync Control Panel (CSCP)


gvarakis

1019 views

 Share

lync_logo Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο post, ο τρόπος διαχείρισης του νέου MS Lync Server 2010, έχει αλλάξει δραστικά σε σχέση με τον προκάτοχό του OCS 2007R2. Η λειτουργικότητα έχει σπάσει στα δύο και επιμερίζεται σε δυο εργαλεία, ανεξάρτητα μεταξύ τους, αλλά εξίσου σημαντικά. Το πρώτο εργαλείο, ο Topology Builder καθορίζει την τοπολογία της εγκατάστασης και είναι κυρίως μέρος του Setup, αλλά χρησιμοποιείται και όταν θέλουμε να αλλάξουμε βασικές παραμέτρους του συστήματος (Service ports, web farm FQDN, Servers FQDN).

Το δεύτερο, το οποίο θα δούμε σε αυτό το άρθρο, αποτελεί το καθημερινό εργαλείο του Lync Admin, αφού διαχειρίζεται όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, όπως User enabling & settings, Voice & Conferencing Settings & Policies!

lync_cp_00

Αφήνοντας στην άκρη το MMC (RIP) και το WMI που έκρυβε από πίσω, το νέο Lync Control Panel (με αρχικά όμως CSCP – Communications Server Control Panel …) βασίζεται σε τεχνολογία Silverlight (και άρα πλέον μπορεί να τρέξει από οπουδήποτε με οποιοδήποτε browser, χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση snap-in etc etc) ενώ οτιδήποτε κάνουμε εμείς στο Control Panel (web interface) μεταφράζεται σε μια ή περισσότερες εντολές Powershell οι οποίες εκτελούνται στο Server μας …

Κάνοντας λοιπόν μια σύντομη περιήγηση στο Control Panel, από πάνω προς τα κάτω έχουμε τα μενού :

Users : Όπου διαχειριζόμαστε τους χρήστες μας. Είτε ενεργοποιούμε νέους χρήστες από το Active Directory, είτε τους αναθέτουμε πολιτικές (Voice, Conferencing, External Access, Federation etc), είτε τους αλλάζουμε pool (με αυτή τη διαδικασία κάνουμε και user migration από OCS 2007R2 σε Lync Server 2010)

Topology : Read Only! Βλέπουμε πληροφορίες για τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει μέσω Topology Builder και αφορούν FQDN’s, URL’s, Service Ports

IM and Presence : Ρυθμίσεις και πολιτικές για File & URL filters

Voice Routing : Θυμάστε τα παλιά καλά Dialing Rules (regular expression based translations & routing)??? Είναι εδώ :)

Voice features : Call park only! Το νέο χαρακτηριστικό του Lync που έλειπε από τον OCS ώστε να χαρακτηριστεί ΚΑΙ PBX …

Response Groups : Εδώ διαχειριζόμαστε το Workflow & Queue των γνωστών μας και από τον OCS2007R2 Response Groups

Conferencing Policy : Γνωστές ρυθμίσεις και πολιτικές από τα … παλιά! Νέα λειτουργικότητα εδώ το Lobby για τους external conference participants (remote anonymous users & dial-in users). Περισσότερα σε σχετικό Post που έρχεται …

Clients : Εδώ διαχειριζόμαστε πολιτικές για το Client version που κάνουμε αποδεκτό από το σύστημα (πχ να μπορούν ή να ΜΗΝ μπορούν να κάνουν sign-in users που τρέχουν Communicator, μη με ρωτήσετε γιατί να ΜΗΝ έχουν Lync!). Επίσης από εδώ κάνουμε τα Lync Phone updates (Polycom, Aastra etc)

External User Access : Πολιτικές για το ποιοι χρήστες μπορούν να κάνουν sign-in πάνω από τον Access-Edge Server, καθώς και ρυθμίσεις για Federation & Public IM connections. Τα Public IM connections όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένα στην RTM έκδοση!

Monitoring & Archiving : Εδώ διαχειριζόμαστε τις σχετικές λειτουργίες. Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα ως προς τη διαχείριση.

Security : Ρυθμίσεις σχετικά με τα πρωτόκολλα authentication, και το PIN Policy (dial-in)

Network configuration : Εδώ ρυθμίζουμε αυτό που κάποιοι ίσως θυμούνται από τα OCS 2007R2 location profiles … Αυτά στον Lync έχουν αναβαθμιστεί και πλέον εμπεριέχεται ολόκληρη μηχανή η οποία βασιζόμενη σε πληροφορίες για τα AD Sites, μπορεί να “σπάει” αυτόματα τους χρήστες ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία κάνουν sign-in ώστε να χρησιμοποιούν το καλύτερο voice routing profile ανάλογα με το location! Περισσότερα και για αυτό σε επερχόμενο Post, αφού είναι πολύ σημαντικό feature, ειδικά για distributed περιβάλλοντα όπου οι χρήστες αλλάζουν συχνά (ή και λιγότερο συχνά) τοποθεσίες!

 Share

3 Comments


Recommended Comments

μμμμ...πρέπει να το στείσω ΖΗΛΕΥΩ....μπορώ να έχω λίγο χρόνο να το δώ και εγω...κλαψ κλαψ.. με Migration Path απο OCS 2007 R2 τι γίνεται Κε Tsompani, υπάρχει ?

V

Link to comment

Μα οι εικόνες είναι από περιβάλλον το οποίο έγινε migrate από 2007R2 σε Lync 2010 RC :)

Αν θες να το δεις, δεν έχεις παρά να κάνεις ένα τηλεφώνημα και να έρθεις να μας δεις και από κοντά :)

Link to comment

Δηλαδή έχω στημένο το Unified Organization με OCSR2 τι πάω και τι κάνω,,,για σε παρακαλώ γράψε ένα blog για το migration path,,τελείωνε..:-)

Θα το δώ απο κοντά δεν αντιλέγω αλλά αμα δεν το πιάσω στα χεράκια μου να το στείσω είναι σαν να μην το έχω δεί..:-(!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...