Jump to content

Heimaros

  • entries
    7
  • comments
    6
  • views
    1262

SBS2003 to Ms BPOS Migration! Πολλά προβλήματα & λίγες πρακτικές λύσεις


ThanosZ

359 views

 Share

Προσπάθησα να κάνω το απλούστερο των πραγμάτων . Να πάρω τον "παμπάλαιο" SBS 2003 και να τον ανεβασω στο cloud ουτως ωστε να εχω τα services που παρέχονται στον SBS 2003.

Δεν ειναι ευκολη , για να μην υποστηριξω το αδυνατη, η  ολοκληρωτική μεταφορά του sbs στο bpos. Το dirsync tool μεταφέρει μεν τα AD accounts στον bpos server,  μα η διαχείρησή τους μπορεί να γίνει μονο από τον SBS server, οπότε είναι ανώφελο να κάνεις μετάπτωση τα AD accounts του  SBS αν στόχος είναι η απομάκρυνσή του και η αντικατάστασή του με κάποιον αλλο σερβερ. Ο 2ος λόγος είναι πως θέλει & 2ο server για να τρέχει το active directory sync tool.  -"Συγγνώμη , μα  πήρα sbs επειδή δεν είχα χρήματα για επιπλέον σίδερο και λογισμικό! Πως είναι δυνατόν να  δώσω κι αλλα λεφτά για κάτι τέτοιο?" αυτό είναι σίγουρα η απάντηση που θα πάρετε αν το προτείνετε σε πελάτη.

Σας πληροφορώ πως έχουν "ακουστεί" διάφορα κοσμητικά για το tool της  MS και τα αποτελέσματά του σε επίπεδο SBS και εδικότερα για sbs2003 . Κανένας ΙΤ pro δεν είναι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ms. Aκόμα και το support τμήμα του bpos δεν καταφερε να βρει λυση γι αυτο και προτείνει workarounds σε ανάλογο ερώτημά μου.

 

Ευτυχώς που,τουλάχιστον, το mailbox migration tool μπορεί να τρέξει μέχρι και σε Domain entered Win XP SP3!!!   Κι αυτό είναι καλό νέο!

 

Για να μεταφέρετε το sharepoint content του σερβερ , δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο Migrating a WSS2.0/3.0 to Sharepoint online

 

Σε περίπτωση που θέλετε να  εξαλείψετε τον sbs τελείως, θα πρέπει να κάνετε export σε csv τα usernames του sbs και import στο  bpos, user list. Όταν θα μετακομίσετε τα mailboxes στον exchange online,  αυτα μπορούν να αντιστοιχηθούν στα mail enabled user names.

 

Εδω, θα ξεκινήσω μία "συμβίωση" με τον sbs 2003 και το bpos.

 

Σαν εγχείρημα ηταν αρκετά δύσκολο και επίπονα χρονοβόρο (εμαθα σταβροβελονιά και ψαροκόκαλλο κεντημα την ωρα των updates και των  migrations).

 

Σαν rule of thumb λοιπόν. Πάρτε τον server full backup ! Βάλτε τον σερβερ να κανει όλα , μα όλα τα updates ! ακόμα και τα "''άχρηστα"! Μετά,  στα "γνωστά":

Login

 

login%20screen.png

 

Enable Co-Existence:

 

2.config-coexistence.png

 

Establish the mail co-existence. pt1.

Διαβάστε λίγο τα κείμενα στα checkboxes ετσι για να  μην πιαστείτε στον "ύπνο". Διαφωτιστικότατα όπως πάντα.

 

3.config%20coexistence%20click.png

 

Πατήστε το configure για να "αρχίσει το γλέντι"...

Διαβάστε για το dirsync tool & την διαδικασία που θα ακολουθήσει, χρειαζούμενο  αν "κάτι " παει στραβά. Σε εμένα με παλια εγκατάσταση sbs κιόλας, δεν πηγε "κατι".

Κλικ στο "enable synchronization" . οπως βλέπετε και στiς φωτό δεν μπορείς να κάνεις λάθος στην ακολουθία των πραγμάτων, γιατί κάθε κίνηση ζητά να ολοκληρωθεί ενα προαπαιτούμενο , το οποιο αν δεν γίνει, δεν "ενεργοποιείται" το "επόμενο κουμπάκι".

4.enable%20dirsync.png

 

μετά download το dirsync tool. Εγκαταστήστε το στον σερβερ και ξεκινήστε την εγκατάστασή του. Σας ενημερωνει κι ολας, οτι ξεκινάτε μια μονοδρομη επικοινωνία, με αφετηρία τον sbs, και τερματισμό το BPOS. Επίσης πως όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται μόνο στον sbs, για να εχουν και εφρμογη και στον bpos server. Aυτά μόνο για accounts που προυπηρχαν στο sbs active directory. Δεν ισχύουν για νέα accounts που θα μπορούσαν να υπάρχουν μονο στον bpos server. Επίσης για τα  SBS AD enabled user accounts δεν είναι δυνατή καμία παραμετροποίηση από το control panel του bpos. Σας ενημερώνει και σχετικά σε ανάλογη προσπάθεια.

 

 

5.warning%20dirsync.png

 

Εγκαταστήστε το στον "άλλο" σέρβερ και ακολουθήστε τις οδηγίες του εργαλείου. Σαν αποτέλεσμα , θα έχετε

το παρακάτω. Παρατηρήστε τους μεταφερθεντες λογαριασμούς στα αριστερά να έχουν το σηματάκι του συγχρονισμού.

 

userlist.png

Οι υπόλοιποι που έχουν το "ανθρωπάκι" είναι φτιαγμένοι στο bpos server. Σημαντικό ειναι να αναφερθεί πως όσοι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν με το bpos interface δεν εμφανίζονται στο on-premises sbs domain! Οπότε , να είστε προσεκτικοί.

 

Μετά την αποστολή των usernames, με το mailbox migration tool μπορείτε να συνδεθείτε στον sbs exchange, και να μεταφέρετε όσα mailboxes επιθυμείτε. Τέλος , βάλτε τους χρήστες τους να κατεβάσουν το πρόγραμμα σύνδεσης στο bpos να συνδεθούν επιτυχώς και να ξεκινήσουν το outlook. Θα ξεκινήσει και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις (νέο προφίλ) για την σύνδεση του outlook στο bpos σερβερ.

 

Ξέρω πως δεν θα "πολυ-φορεθεί" αυτή η συνύπαρξη λόγω της απαίτησης του 2ου σέρβερ για το dirsync tool.

Μα, το να μεταφέρεις τα usernames  σε csv , & τα mailboxes στο online 99,999% uptime exchange & sharepoint server περιβάλλον  είναι , τουλάχιστο, δελεαστικό. Έχει βέβαια και τα μειονεκτήματά του , αφού δεν υποστηρίζει ....public folders και ξέρω πως θα είναι και τεράστια και θα δουλεύονται και πολύ από τους πελάτες. Μια ιδέα είναι η δημιουργία ανάλογου "shared" mailbox και το Migration του τεραστιου mailbox σε κομματια τα οποία θα τα κάνουμε export βασισμένοι στην ηλικία των μηνυμάτων. Αλλιώς , άν είμαστε καλοί στο sharepoint.... μεταφέρουμε εκεί τα public folders.

 

- "Και τώρα ρε μεγάλε Τεχνικέ, τι θα τον κάνω τον σερβερ που μου πούλησες????"

Αυτό, θα το απαντήσω σε επόμενο "τεύχος".

Καλή διασκέδαση, βρείτε τρόπους πως θα κρατηθήτε σε εγρήγορση κατά το Migration.

Το νού σας!

 

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...