Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49962

Sparklines–Excel 2010


philippe

406 views

 Share

Συνήθως τα δεδομένα μας τα απεικονίζουμε με γραφήματα, ώστε να είναι πιο κατανοητά και ευπαρουσίαστα. Τώρα στο Excel 2010, έχουμε τα sparklines που είναι μικρά γραφήματα που χωράνε σε ένα κελί έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να έχουμε μία ιδέα για τα δεδομένα μας και για να μην “χανόμαστε” με τα νούμερα. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να τα δημιουργήσουμε είναι τα εξής:

Πρώτον: Έχουμε καταχωρίσει τα δεδομένα τα οποία θέλουμε να απεικονίσουμε σε sparklines.

Δεύτερο: Μεταβαίνουμε στο μενού Insert (Εισαγωγή) και μεταβαίνουμε στην περιοχή Sparklines όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

Sparklines

Τρίτο: Μεταβαίνουμε στο κελί στο οποίο θέλουμε να εμφανιστεί το γράφημα και διαλέγουμε ποιό είδος Sparkline θέλουμε. Στη διάθεση μας υπάρχουν τριών ειδών Sparklines όπως η Γραμμής (Line), Στήλης (Column) και Κέρδος/Απώλεια (Win/Loss). Αφού διαλέξουμε ένα είδος εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Create Sparkline (Δημιουργία Sparkline), όπου στην περιοχή Data Range (Περιοχή Δεδομένων), διαλέγουμε την περιοχή με τα δεδομένα μας.

Στην περιοχή Location Range (Εύρος Θέσης) μπορούμε να διαλέξουμε την περιοχή στην οποία θέλουμε να εμφανίζονται τα γραφήματα (εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη). Τέλος πατάμε στο κουμπί ΟΚ.

Create Sparklines

Αμέσως τα sparklines έχουν εμφανιστεί στο φύλλο εργασίας μας στην περιοχή που είχαμε καθορίσει και το είδος που είχαμε καθορίσει.

Όταν θέλουμε να μορφοποιήσουμε τα sparklines, απλώς επιλέγουμε το κελί που τα περιέχει και αμέσως ενεργοποιείται το Tab της Design (Μορφοποίησης ) σχετικά με τα sparklines. Για παράδειγμα τις αρνητικές τιμές μπορούμε να τις κάνουμε να εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα και άλλες πολλές ρυθμίσεις.

Design Sparklines

Όταν για κάποιο λόγο θέλουμε να διαγράψουμε ένα Sparkline ή μία περιοχή με Sparklines, εάν πατήσουμε το πλήκτρο Delete θα δούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Για να τα απαλείψουμε λοιπόν από το φύλλο εργασίας μας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν από τους εξής δύο τρόπους:

Α. Δεξί κλικ του ποντικιού μας στο κελί ή στην περιοχή κελιών που βρίσκονται, και από του υπομενού που εμφανίζεται να διαλέξουμε Clear Selected Sparklines (Απαλοιφή Επιλεγμένου Sparkline).

Clear Sparklines

B. Επιλέγουμε το κελί ή τα κελιά, όπου αμέσως ενεργοποιείται το Tab Design (Σχεδίασης), και στην περιοχή Group (Ομάδα) αναπτύσσουμε το βελάκι δίπλα στην εντολή Απαλοιφή (Clear) και διαλέγουμε μία από τις δύο εντολές που βρίσκονται εκεί ανάλογα με το τι θέλουμε να απαλείψουμε.

Clear Selected Sparklines

Technorati Tags: Sparklines
Technorati Tags: Excel 2010
Technorati Tags: SystemPlus
Technorati Tags: Smart Office
Technorati Tags: Autoexec.gr
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...