Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34789

BPOS Guidelines


i-away

678 views

 Share

Παίρνοντας αφορμή απο πρόσφατο post συναδέρφου θα δώσω κι εγώ με την σειρά μου την δικιά μου οπτική και άποψη για το σύννεφο.

Με την εξάπλωση του Cloud Computing ολοένα και περισσότερες εταιρείες μετακινούν τις υποδομές τους στο σύννεφο επωφελούμενες από τα οφέλη που τους παρέχει.

Microsoft Business Productivity Online Suite

Το μοντέλο που προσφέρει η Microsoft είναι το εξής απλό: Για κάποιο αντίτιμο η Microsoft προσφέρει σε κάθε χρήστη της εταιρείας e-mail, instant messaging, presence, Web conferencing και πρόσβαση σε intranet portal για collaboration. Απο την πλευρά της εταιρείας δεν υπάρχει ανάγκη για server software, hardware, storage ή maintenance costs. Η σουίτα του BPOS περιλαμβάνει Exchange Online (e-mail), SharePoint Online (intranet/Web portal), LiveMeeting (Web conferencing) και Office Communications Online (instant messaging/presence).

Υπάρχουν δύο εκδόσεις BPOS: Standard και Dedicated. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι στην Standard έκδοση πολλές εταιρείες μοιράζονται τα resources του ίδιου server στην Dedicated έκδοση κάθε εταιρεία έχει τον δικό της server. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Exchange Online Dedicated υπηρεσία προσφέρεται μόνο σε εταιρείες μεγαλύτερες των 5,000 users.

Εκτός του προαναφερομένουν υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων όπως για παράδειγμα η αδυναμία deploy custom Web parts στην BPOS Standard SharePoint Online σουίτα ή η δυνατότητα search μεταξύ πολλών site collections στο Sharepoint,κλπ.

Migrating στον Exchange Online

Η μετάβαση ενός παραδοσιακού Microsoft Exchange απο τοπική υλοποίηση στον σύννεφο είναι κάτι που αν και με αρκετά προβλήματα και παγίδες ακόμα είναι μια διαδικασία που ολοκληρώνεται εύκολα και γρήγορα.

Για την μετάβαση αυτή προσφέρονται 2 τρόποι: Η χρήση του native BPOS toolset ή η χρήση του migration tool για απευθείας σύνδεση του Exchange Online απο μία πλατφόρμα messaging τύπου Lotus Notes/Domino ή Novell GroupWise.

On-premises to Exchange Online (Σε 2 βήματα) – Μέχρι πρόσφατα ο μόνος δρόμος για να ανεβάσουμε ένα μη-Microsoft σύστημα στο σύννεφο ( Lotus Notes/Domino,Novell GroupWise ) ήταν το on-site migration σε ένα νέο Exchange περιβάλλον και μετέπειτα στο Online περιβάλλον.

Direct to Exchange Online (1 βήμα) – 3rd-party migration προιόντα έχουν κάνει δυνατή την απευθείας μετακίνηση απο μη-Microsoft σύστηματα σε Exchange Online με μία κίνηση κάνοντας όλα τα βήματα μαζεμένα.

Σημεία προσοχής στα Exchange Migrations

Directory Synchronization – Με το Microsoft Online Services Directory Synchronization Tool οι χρήστες ενός on-premises Active Directory (AD) μπορούν να συγχρονιστούν με το hosted Active Directory σε οποιοδήποτε στάδιο του migration.

Content Migration – Στα on-premises migrations χρειάζεται προσοχή στο είδος των δεδομένων που θα μεταφερθεί μεταξύ των mail servers καθώς αυτά θα μεταφερθούν στην online πλατφόρμα μέσω του Internet.

Mailboxes – Επειδή η μεταφορά γίνεται μέσω του Internet είναι σκόπιμο να μεταφέρονται μόνο τα απαραίτητα mail data. Εδώ προτείνεται η χρήση του archive για λόγους ταχύτητας και μείωση του όγκου δεδομένων.

Resources – Σε περίπτωση που υπάρχουν “generic mailboxes” αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν στο onlime Active Directory πριν κάνουμε την διαδικασία του συγχρονισμού.

SharePoint Online

Η υπηρεσία του SharePoint Online προσφέρει τα ίδια ακριβώς πράγματα με τον Microsoft Office SharePoint 2007 (MOSS), χωρίς το επιπλέον “μπελά” της διαχείρησης – παραμετροποίησης της SharePoint farm. Είναι πλήρως λειτουργικό σε λίγα λεπτά εν αντιθέσει με της ακόμη και εβδομάδες που πολλές φορές χρειάζεται για να έχουμε ένα πλήρως λειτουργικό SharePoint και φυσικά μειώνει κατακόρυφα το κόστος της επένδυσης αυξάνωντας κατά πολύ το ROI.

Το SharePoint Online διατίθεται σε 2 εκδόσεις και αυτό: Standard και Dedicated.Η standard έκδοση ( προτείνεται μέχρι 5,000 χρήστες ) παρέχει πλήρη πρόσβαση στο εκάστοτε SharePoint site collection αλλά όχι στο central administration ούτε και στο shared service provider. Η πλήρης πρόβαση – λειτουργικότητα προσφέρεται στο SharePoint Online Dedicated επίπεδο το οποίο δίνει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και τις λειτουργίες του Sharepoint ( personalization services, advanced search, Excel Web Services,Business Data Catalog).

Challenges of Migrating to SharePoint Online

Σε αντίθεση με το Exchange Online Migration η μετάβαση στο SharePoint Online, εστιάζεται σε 3 τομείς:security, user interface και functionality.

Security: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την μεταφορά sharepoint contect από την on-premises στην off-premises κατάσταση εξαιτίας διαφορών στην δομή που μπορεί να υπάρξουν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα με τα user permissions. Προτείνεται η ακριβής μεταφορά της δομής από την μία κατάσταση στην άλλη . Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε περίπτωση που δεν έχουμε Sharepoint τοπικά αλλά κάποια 3rd party λύση.

User interface: Εδώ δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και το μόνο θέμα είναι σε μετάβαση από διαφορετική πλατφόρμα λόγω αλλαγής του "look and feel".

Functionality: Επειδή το Sharepoint ουσιαστικά δεν είναι ένας απλός fileserver αλλά πολλά πολλά περισσότερα, οι δυνατότητες του είναι τεράστιες. Workflows,Document Libraries,IRM,κλπ ο μόνος περιορισμός είναι το τι θέλει να κάνει ο administrator και φυσικά επιφέρουν και το ανάλογο challenge υλοποίησης από μία “χαώδη” κατάσταση σε κάτι πολύ πιο λειτουργικό και αποδοτικό.

 

Παρόλο τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε και να αντιμετωπίσουμε κατά την μετάβαση , το σύννεφο είναι εδώ και θα μείνει . Το Microsoft’s Business Productivity Online Suite παρέχει ένα πλήρες σετ εργαλείων για την διαχείρηση και λειτουργία ( μέχρι ενός σημείου ακόμα ) όλως των IT operations απο το σύννεφο .

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...