Jump to content
  • entries
    44
  • comments
    107
  • views
    4605

Forefront Endpoint Protection 2010 RTM!


GSimos

774 views

 Share

imageΤο Forefront Endpoint Protection 2010 πλέον είναι σε RTM (Release To Manufacturing) έκδοση και είναι άμεσα διαθέσιμη!

Οι έχοντες MSDN & Technet συνδρομές μπορούν να το προμηθευτούν για να ξεκινήσουν τις δοκιμές τους (κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος)

όμως όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν με Evaluation έκδοση μπορούν να το κάνουν πάλι από το Technet στην περιοχή Downloads (κλικ στη φωτογραφία για πλήρες μέγεθος)

FEP_Eval_Dl_Technet

πάντως στις δικές μου εγκαταστάσεις λειτουργεί από την 1η Beta απροβλημάτιστα και αξιόπιστα.

Για να μπούμε όμως και στο ζουμί της υπόθεσης, η διαχείριση του FEP έχει αλλάξει, έτσι έχουμε πλήρη διαχείριση δηλαδή εγκατάσταση Client, εφαρμογή πολιτικών (παραμετροποίηση των Clients), επιτήρηση και αναφορές μέσω του Configuration Manager 2007 R2 και άνω, δεν υφίσταται πλέον λύση διαχείρισης για SMBs, παρ’ όλα αυτά διατίθενται Group Policy Administrative Templates για τη ρύθμιση των Clients και των Updates τους σε μικρότερα περιβάλλοντα, για κάποιο λόγο όμως δεν τα βρήκα στα πακέτα της RTM έκδοσης ενώ στις Beta/CEP και RC υπήρχαν, έχω κρατήσει αρχείο από τις προηγούμενες εκδόσεις, αν κάποιος χρειάζεται τα ADM/ADMX templates, στείλτε μου ένα προσωπικό μήνυμα με το email σας και θα τα βρείτε στο mailbox σας.

Ως Clients θεωρούνται τα λειτουργικά συστήματα Windows XP SP3 χ86 και άνω και Windows Server 2003 SP2 και άνω (x86/x64), επίσης υποστηρίζεται το Windows XP Mode των Windows 7 καθώς και η Windows Core Server 2008 R2 (χ64) έκδοση! Φυσικά σε όλα τα λειτουργικά θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί ο Configuration Manager Client, περισσότερα για τις απαιτήσεις εδώ.

Επιπρόσθετα διατίθεται το πακέτο Security Management Pack για την εποπτεία των Server λειτουργικών συστημάτων με τον Operations Manager.

Για τον Configuration Manager απαιτούνται τα ακόλουθα:

1) Υποδομή System Center Configuration Manager 2007 R2 ή R3 με ενεργοποιημένο το ρόλο SQL Reporting Services, αυτό εξυπακούεται ότι χρειάζεται SQL Server 2005 SP3 και άνω με ενεργοποιημένο το Reporting Services Site.

2) Επίσης χρειάζεται να έχουν εγκατασταθεί και ρυθμιστεί τα:

  • Hardware Inventory

  • Software Distribution

  • Desired Configuration Management

Το DCM (Desired Configuration Management) ουσιαστικά ελέγχει την κατάσταση του Client και των Definitions για να δώσει τις σχετικές εντολές για την ενημέρωση του από την υποδομή του Configuration Manager.

3) Να έχει εγκατασταθεί το Hotfix 2271736.

Ας δούμε και μερικά νέα σημαντικά χαρακτηριστικά του FEP 2010:

  • New Antivirus Engine. Highly accurate and efficient threat detection protects against the latest malware and rootkits with low false positive rate.
  • New behavioral threat detection. Protection against “unknown” or “zero day” threats provided through behavior monitoring, emulation, and dynamic translation.

  • Windows Firewall management. Ensures Windows Firewall is active and working properly on all endpoints, and allows administrators to more easily manage firewall protections across the enterprise.

Κατά τη διάρκεια των διαδοχικών εκδόσεων παρατήρησα σημαντικές διαφορές στο User Interface και ειδικά στην περιοχή των Settings, κάθε φορά υπήρχαν αλλαγές οι οποίες έδειχναν πόση σημασία δίνει η ομάδα ανάπτυξης στο feedback των χρηστών, κάποια στιγμή έστειλα feedback σχετικά με την μη σωστή αναβάθμιση των Standalone Forefront Client Security εγκαταστάσεων και το διορθώσανε!

Βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα αρέσει στους SMBs –που αποτελούν τουλάχιστον >80% της ελληνικής αγοράς- το γεγονός κατάργησης της κονσόλας διαχείρισης που υπάρχει στο FCS αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση και θα σας ενημερώσω με σχετικό post εδώ.

Αυτά προς στιγμήν για το FEP 2010, σας αφήνω για να ξεκινήσω τις δοκιμές με την RTM η καλύτερα να λέμε την τελική έκδοση.

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Θα ήθελα να διευκρινίσω τη δήλωση σχετικά με τις "εγκαταστάσεις μου" που αναφέρω στο άρθρο παραπάνω. Η έκφραση "εγκαταστάσεις μου" αφορά τα Labs μου που απαρτίζονται απο 3 DCs(1 σε διαφορετικό domain στο ίδιο forest), 2 Configuration Managers (1 σε κάθε domain), 1 Operation Manager, 8 Virtual Client μηχανήματα καθώς και 3 φυσικά Client μηχανήματα.

Επίσης έχω δηλώσει στο παρελθόν μέσα στο Forum και στα άρθρα μου ότι δεν είμαι οπαδός της εγκατάστασης Beta/RC/CEP εκδόσεων σε παραγωγικό περιβάλλον και συνεχίζω να πρεσβεύω αυτή την άποψη χωρίς αποκλίσεις.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...