Jump to content
  • entries
    18
  • comments
    21
  • views
    1355

Backup και Restore του Microsoft Exchange Server 2010 (Part I)


Catastrophic Failure

322 views

 Share

Στο παρόν post θα δούμε βήμα προς βήμα την διαδικασία λήψης Backup του Microsoft Exchange Server 2010 χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο εργαλείο Backup των Windows Server 2008 και 2008 R2 το Windows Server Backup. Για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας «backup» στον Exchange Server 2010, χρειαζόμαστε μια εφαρμογή backup η οποία υποστηρίζει τις τεχνολογίες λήψης αντίγραφων ασφάλειας του Exchange Server 2010. Μια οικονομική λύση απ’ αυτές είναι το ενσωματωμένο εργαλείο Backup των Windows Server 2008 και 2008 R2 το Windows Server Backup.

Πάμε να προσθέσουμε το Windows Server Backup

Για να πάρουμε backup τον Exchange 2010 με τον Windows Server Backup, θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε τοπικά όπου βρίσκετε εγκατεστημένος ο Exchange Server. Για να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση του Windows Server Backup θα πρέπει να έχουμε δικαιώματα Backup Operators ή Administrators.

Ένας τρόπος για να εγκαταστήσουμε το Windows Server Backup είναι χρησιμοποιώντας το Server Manager graphical interface (GUI) όπως φαίνετε στην εικόνα μας.

clip_image002

clip_image004

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Windows Server Backup και με την χρήση του Windows PowerShell εκτελώντας τις ακόλουθες εντολές «cmdlets»:
Import-Module ServerManager

Add-WindowsFeature Backup

clip_image006

Πραγματοποιώντας Backup στον Exchange Server 2010

Πάμε να ανοίξουμε την κονσόλα Windows Server Backup από το μενού Administrative Tools και επιλέγοντας Windows Server Backup.

clip_image008

Στην κονσόλα Windows Server Backup, στο παράδειγμα μας θα επιλέξουμε να κάνουμε custom backup και έπειτα θα επιλέξουμε τις μονάδες δίσκου «drives» όπου βρίσκονται οι βάσεις «database» και τα transaction logs.

clip_image010

Για παράδειγμα, για να κάνουμε backup την mailbox database, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την ακριβή διαδρομή της mailbox database καθώς και την διαδρομή των transaction logs.

Για να δούμε την ακριβή διαδρομή, μπορούμε να εκτελέσουμε μέσω Exchange Management Shell τις ακόλουθες εντολές «cmdlet»:

Get-MailboxDatabase -Identity Managers | ft edbfilepath, logfolderpath

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται όπως στο παράδειγμα μας:

clip_image011

Όπως φαίνετε, στο παράδειγμα μας τα αποτελέσματα του Exchange Management Shell,θα πρέπει να επιλέξουμε και τους δύο drives E και F δεδομένου ότι η mailbox database βρίσκετε στο drive E και τα transaction log files της βρίσκονται στο drive F. Επιλέγουμε Advanced Settings.

clip_image013

Από το παράθυρο διαλόγου που ανοίγει, επιλέγουμε την καρτέλα VSS Settings και έπειτα την επιλογή VSS full Backup.

clip_image015

Στο επόμενο βήμα θα δούμε τον ακριβές προορισμό των backup αρχείων. Αυτός ο προορισμός, μπορεί να είναι Local (κάποιος δίσκος) ή κάποιο Remote shared folder. Φυσικά, δεν είναι προτεινόμενο να πραγματοποιούμε backup στο ίδιο volume που βρίσκονται η database ή τα transaction logs. Ο λόγος απλός, εάν συμβεί κάποιο disk failure και έχουμε πραγματοποίηση backup στο ίδιο volume, θα καταστραφούν και θα χαθούν τα δεδομένα.

Στο παράδειγμα μας τα χρησιμοποιήσουμε backup σε ένα Remote Folder, στην επιλογή Location, πληκτρολογώ την τοποθεσία του Remote Folder μου \\Backup-Server\Exchange Backup και επιλέγω Inherit προκειμένου να επιτραπεί η πρόσβαση στα δεδομένα του backup, επιλέγουμε Next.

clip_image017

Στο επόμενο παράθυρο του Wizard, βλέπουμε το «Confirmation» την επιβεβαίωση των στοιχείων που έχουμε επιλέξει και επιλέγουμε Backup.

clip_image019

Όταν το backup Exchange database και των transaction logs ολοκληρωθεί, θα δούμε ένα μήνυμα το οποίο θα μας αναφέρει ότι το backup ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

clip_image021

Αυτή ήταν η διαδικασία ενός απλού Custom Exchange Server 2010 backup με το Windows Server Backup.

Schedule Backup:

Προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε το Schedule Backup, έτσι ώστε ο Server μας να γίνετε Backup καθημερινά κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι, δεν θα έχουμε τον φόβο του «Να μην χαθεί η δουλειά μας»

clip_image023

Μετά επιλέγουμε την ώρα που θέλουμε να κάνει καθημερινά το Backup

clip_image025

Τα επόμενα βήματα είναι ίδια με του απλού backup τα οποία περιγράφονται παραπάνω.

Windows Server Backup σε Database Availability Group Members

Για να πάρουμε Backup το/τα DAG με το Windows Server Backup, θα πρέπει να προσέξουμε στον Server που βρίσκετε το DAG και έχει active και passive database copies να είναι απενεργοποιημένο το Microsoft Exchange Replication service VSS writer. Εάν το Microsoft Exchange Replication service VSS writer είναι ενεργό το Backup θα αποτύχει.

Βήματα για την απενεργοποίηση του Microsoft Exchange Replication service VSS writer

1. Κάντε Log on στον server χρησιμοποιώντας δικαιώματα Backup Operators ή Administrators και ξεκινήστε το Registry Editor (regedit).

Μεγάλη προσοχή: Η εσφαλμένη επεξεργασία του μητρώου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, τα οποία ίσως απαιτήσουν την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος. Πριν από την επεξεργασία του μητρώου, δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας της registry.

2. Μεταφερόμαστε: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\ExchangeServer\v14\Replay\Parameters.

3. Δημιουργούμε ένα νέο DWORD value και το ονομάζουμε EnableVSSWriter και ορίζουμε το value 0.

clip_image027

4. Κλείνουμε το Registry Editor και κάνουμε επανεκκίνηση το Microsoft Exchange Replication service.

clip_image029

Σημαντικό: Εάν θέλουμε στο μέλλον να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο πρόγραμμα backup για να κάνουμε backup τα passive database copies στον server, που έχει το Microsoft Exchange Replication service VSS writer απενεργοποιημένο, θα πρέπει να διαγράψετε το registry key που δημιουργήσαμε και να επανεκινήσετε το Microsoft Exchange Replication service.

Τα επόμενα βήματα είναι ίδια με του απλού backup τα οποία περιγράφονται παραπάνω.

Αυτή ήταν η διαδικασία Exchange Server 2010 backup με το Windows Server Backup. Στο επόμενο post,θα δούμε την διαδικασία Recovering ενός (Recover ένα email, Recover ένα mailbox, Recover μιας mailbox database και Recover ενός server).

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...