Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    76988

Το Μυστήριο της Αποτυχημένης Αντιγραφής Αρχείων


spanougakis

641 views

 Share

Τώρα που όλοι αποκτήσαμε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σίγουρα τυχαίνει να θέλουμε να αντιγράψουμε τις φωτογραφίες μας σε ένα USB stick. Έτσι λοιπόν και εγώ ξεκίνησα να αντιγράφω τις φωτογραφίες μου σε ένα τέτοιο stick, αλλά κάποια στιγμή ..... ERROR: "The directory or file cannot be created" .... ΜΥΣΤΗΡΙΟ... Τι να είναι άραγε αυτό το μήνυμα?

Ξέρω τι σκέφτεστε όλοι: Δεν υπάρχει χώρος στο usb stick. Αυτό σκέφτηκα και εγώ, αλλά θα σας απογοητεύσω. Χώρος υπάρχει αρκετός και μια δεύτερη προσπάθεια αποθήκευσης στο stick βγάζει το ίδιο μήνυμα. Αποφασίζω λοιπόν να το ψάξω περισσότερο. Το μήνυμα σφάλματος από μόνο του δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, που σημαίνει ότι πάμε στα τυφλά.

Αποφασίζω να χρησιμοποιήσω το εργαλείο που ονομάζεται Process Monitor, εργαλείο παρακολούθησης της registry και του file system σε πραγματικό χρόνο. Μετά από το κατάλληλο capture και βάζοντας ένα φίλτρο για να δω πληροφορίες που σχετίζονται με το usb stick, στην τελευταία γραμμή βλέπω κάτι που αφορά το συγκεκριμένο error.

Τέτοιο μήνυμα σφάλματος δεν είχα ξαναδεί: "STATUS_CANNOT_MAKE". Ψάχνοντας στο internet, ανακάλυψα ένα thread σε κάποιο newsgroup που τελικά εξηγεί τι συμβαίνει. Η εξήγηση είναι απλή: όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αρχείο σε δίσκο FAT, πιθανόν να μην υπάρχουν άλλα διαθέσιμα directory entries. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα περιορισμό του FAT, το οποίο μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μέχρι 512 root-directory entries.

Και τώρα τι κάνουμε; Ή θα δημιουργήσουμε έναν καινούριο φάκελο στο root directory του stick, βάζοντας εκεί τις φωτογραφίες μας και παρακάμπτοντας τον περιορισμό του FAT, ή θα φορμάρουμε το stick με FAT32.

Γιατί όμως το stick είχε FAT; Μάλλον γιατί όλοι οι κατασκευαστές των stick, θέλοντας να εξασφαλίσουν συμβατότητα με οποιοδήποτε λειτουργικό, φορμάρουν τα stick με FAT, κάτι που μπορούμε εμείς να αλλάξουμε και να το φορμάρουμε με FAT32.

Ανακάλυψα και κάτι ακόμα: τα windows έχουν σαν default το FAT όταν φορμάρουμε removable συσκευές αποθήκευσης, όταν αυτές είναι μικρότερες από 4GB.

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Guest Anonymous

Posted

Έχοντας ένα σωρό νέων εκδόσεων RC για Windows 7 και Windows Server 2008 R2, παραμελήσαμε τα νέα SP2 για

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...