Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49968

Insert Bookmarks For Quick Navigation in a Word Document


philippe

447 views

 Share

Εισαγωγή Σελιδοδεικτών για Γρήγορη Πλοήγηση σε Έγγραφα του Word

Πολλές φορές θα μας τύχει να έχουμε μεγάλα έγγραφα του Word, όπου θα βρεθούμε στην ανάγκη να μεταφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου απλά και γρήγορα. Εδώ κάνουν την εμφάνιση τους οι Σελιδοδείκτες (Bookmarks). Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη και στις προγενέστερες εκδόσεις του Word.

Παρακάτω θα περιγράψω πώς μπορούμε να προσθέσουμε Σελιδοδείκτες (Bookmarks) σε ένα έγγραφο του Word.

Ανοίγουμε το έγγραφο στο οποίο θέλουμε να εισάγουμε τους Σελιδοδείκτες (Bookmarks) και απλώς τοποθετούμε τον εισαγωγέα μας στο σημείο το οποίο θέλουμε να εισάγουμε τον Σελιδοδείκτη (Bookmark) ή επιλέγουμε το κείμενο.

Έπειτα επιλέγουμε το Tab της κορδέλας Εισαγωγή (Insert) και στην περιοχή της κορδέλας Συνδέσεις (Links) επιλέγουμε την εντολή Σελιδοδείκτης (Bookmark).

01

Αφού διαλέξουμε την ομώνυμη εντολή εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Σελιδοδείκτης (Bookmark), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

02

Στο πλαίσιο κειμένου κάτω από την εντολή Όνομα σελιδοδείκτη (Bookmark Name), πληκτρολογούμε το όνομα του Σελιδοδείκτη που επιθυμούμε. Προσοχή όμως: Πρέπει να χρησιμοποιούμε γράμματα ή αριθμοί χωρίς κενά διαστήματα ή ειδικούς χαρακτήρες. Στην πιο πάνω εικόνα έχω πληκτρολογήσει ως όνομα Σελιδοδείκτη (Bookmark) το κείμενο Κεφάλαιο_1. Αφού έχουμε πληκτρολογήσει το όνομα πατάμε στο κουμπί Προσθήκη (Add) για να μπει στη λίστα.

Με τον ίδιο τρόπο μεταβαίνω στο επόμενο τμήμα κειμένου που θέλω να εισάγω Σελιδοδείκτη (Bookmark) και ακολουθώ τα ίδια βήματα που περιγράφηκαν πιο πάνω. Στην παρακάτω εικόνα για το δεύτερο τμήμα κειμένου έχω πληκτρολογήσει το κείμενο Κεφάλαιο_2 και το έχω προσθέσει στη λίστα κειμένου πατώντας στο κουμπί Προσθήκη (Add), όπου τώρα αναγράφονται οι δύο σελιδοδείκτες.

03

Με την ίδια διαδικασία για το παράδειγμά μου όπου έχω οκτώ διαφορετικά κεφάλαια ακολουθώ τα ίδια βήματα έτσι ώστε στο τέλος της διαδικασίας να έχω οκτώ διαφορετικούς σελιδοδείκτες όπως εμφανίζονται και στην παρακάτω εικόνα.

04

Ωραία, έχουμε δημιουργήσει τους σελιδοδείκτες, πώς όμως μεταφερόμαστε σε αυτούς; Για να μεταβούμε λοιπόν σε έναν συγκεκριμένο Σελιδοδείκτη (Bookmark) μπορούμε να ακολουθήσουμε έναν από τους εξής τρόπους:

Πρώτος Τρόπος:

Μεταβαίνουμε στο Tab Εισαγωγή (Insert) και από την περιοχή Συνδέσεις (Links) διαλέγουμε την εντολή Σελιδοδείκτες (Bookmarks). Από το παράθυρο διαλόγου Σελιδοδείκτες (Bookmarks) επιλέγουμε την ονομασία του σελιδοδείκτη που θέλουμε να μεταφερθούμε και πατάμε στο κουμπί Μετάβαση (Go To) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα. Αμέσως έχουμε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο σημείο του εγγράφου μας.

05

Δεύτερος Τρόπος:

Μεταβαίνουμε στο Tab Κεντρική (Home) και στην περιοχή Επεξεργασία (Edit) που βρίσκεται δεξιά της κορδέλας πατάμε στο βέλος δεξιά της εντολής Εύρεση (Find) και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε την εντολή Μετάβαση (Go To) όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

06

Αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Εύρεση και Αντικατάσταση (Find and Replace) με ενεργοποιημένη την καρτέλα Μετάβαση (Go To), όπου στην περιοχή Μετάβαση σε: (Go To:) στο κάτω μέρος της λίστας διαλέγουμε Σελιδοδείκτη (Bookmark) και δεξιά στην περιοχή Όνομα Σελιδοδείκτη (Enter Bookmark Name) αναπτύσσουμε το βέλος δεξιά της εντολής και από το πτυσσόμενο μενού επιλέγουμε το όνομα του Σελιδοδείκτη (Bookmark) και πατάμε στο κουμπί Μετάβαση (Go To) όπως εμφανίζεται στην παρακάτω εικόνα.

07

Τρίτος Τρόπος:

Στην κάτω δεξιά γωνία της εφαρμογής του Word (δίπλα στη λαβή αυξομείωσης μεγέθους ζουμ), υπάρχει ένα στρογγυλό κουμπί που ονομάζεται Επιλογή Αντικειμένου Αναζήτησης (Select Browse Object) όπου εάν το επιλέξουμε εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα όπου υπάρχει η δυνατότητα να πλοηγηθούμε απλά και γρήγορα στο έγγραφό μας επιλέγοντας το κατάλληλο εικονίδιο. Για να μεταβούμε σε σελιδοδείκτη (bookmark) επιλέγουμε το πρώτο εικονίδιο που ονομάζεται Μετάβαση Σε (Go Το), όπου και πάλι εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Εύρεση και Αντικατάσταση (Find and Replace) όπου ακολουθούμε τα βήματα που περιγράφηκαν στον Δεύτερο Τρόπο.

08

Οι σελιδοδείκτες που εισάγουμε σε ένα έγγραφο του Word 2010 είναι διαθέσιμοι όταν θα ανοίξουμε το έγγραφο στο Word 2007 και 2003. Θα μπορούσαμε επίσης για ένα μεγάλο έγγραφο να δημιουργήσουμε έναν Πίνακα Περιεχομένων (Table of Contents), για να έχουμε γρήγορη πρόσβαση σε διάφορα σημεία του εγγράφου. Την διαδικασία δημιουργίας Πίνακα Περιεχομένων (Table of Contents) θα το περιγράψω σε επόμενο post.

Technorati Tags: SystemPlus
Technorati Tags: Autoexec.gr
Technorati Tags: Microsoft Office 2010
Technorati Tags: Smart Office
Technorati Tags: Word 2010
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...