Jump to content
  • entries
    132
  • comments
    82
  • views
    49868

pptPlex–An Alternative Way Of Presenting Your Presentation


philippe

421 views

 Share

Έχετε σκεφτεί έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης των διαφανειών σας; Εάν όχι, εδώ μπορεί να σας φανεί χρήσιμο το πρόσθετο pptPlex. Ξέρω ακούγεται σαν όνομα δεινόσαυρου. Δεν είναι όμως, είναι ένα addin (πρόσθετο) που έχει δημιουργηθεί από την ομάδας της Microsoft Office Labs, το οποίο έχει δημιουργηθεί ως ένας άλλος εναλλακτικός τρόπος για την παρουσίαση των διαφανειών μας.

Τι σημαίνει όμως η ονομασία pptPlex;

Η επέκταση ppt υποδηλώνει την εφαρμογή του PowerPoint. Το όνομα Plex (plasma exchange) είναι η ονομασία του λογισμικού για το Microsoft Touchwall.

Τι διαφορετικό κάνει;

Το pptPlex χρησιμοποιεί τεχνολογία Plex για να μπορούμε να κάνουμε ζουμ μέσα και έξω από ενότητες της παρουσίασής μας και να μετακινούμαστε μεταξύ διαφανειών απλά και γρήγορα χωρίς να βρίσκονται απαραίτητα συνεχόμενες.

Με μια σύντομη περιγραφή, η παρουσίασή μας απλώνεται σε έναν μεγάλο καμβά σχεδίασης, μαζί με άλλες συμπληρωματικές εικόνες, και ο παρουσιαστής μπορεί να μετακινείτε και να ζουμάρει σε διαφορετικές διαφάνειες, ανεξάρτητα από την σειρά τους.

Για να κατεβάσουμε το πρόσθετο θα πρέπει να επισκεφθούμε την παρακάτω τοποθεσία:

http://www.officelabs.com/pptplex

1ο. Εντοπίζουμε που βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο και το τρέχουμε.

06

2οΕμφανίζεται το παράθυρο Καλωσορίσματος, όπου ενεργοποιούμε το κουμπί ελέγχου ότι συμφωνούμε για τη συμμετοχή μας.

01

3ο. Ενεργοποιούμε το κουμπί ελέγχου όπου αποδεχόμαστε τους όρους της συμφωνίας και πατάμε στο κουμπί Install (Εγκατάσταση).

02

4ο. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου με την πορεία εγκατάστασης του πρόσθετου pptPlex.

03

5ο. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου ότι το πρόσθετο pptPlex έχει εγκατασταθεί επιτυχώς, όπου απλώς πατάμε στο κουμπί Finish (Τέλος).

04

6ο. Αφού έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του πρόσθετου ξεκινάμε την εφαρμογή του PowerPoint. Καθώς ξεκινάει η εφαρμογή εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου όπου μπορούμε να δούμε ένα βίντεο σχετικά με τη χρήση του πρόσθετου.

05

Αφού ξεκινήσει η εφαρμογή εντοπίζουμε στην κορδέλα της εφαρμογής το Tab pptPlex, όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

07

Για το δικό μου παράδειγμα έχω ανοίξει μία δική μου παρουσίαση.. Για να δούμε λοιπόν πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόσθετο pptPlex για γρήγορη πλοήγηση και εύκολο ζουμ.

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να χωρίσουμε την παρουσίασή μας σε διαφορετικές ενότητες χρησιμοποιώντας την εντολή Ενότητα (Sections) που βρίσκεται στο Tab Κεντρική (Home) της κορδέλας και στην περιοχή Διαφάνειες (Slides) όπως εμφανίζεται και παρακάτω.

00

Αφού έχουμε χωρίσει την παρουσίαση μας σε ενότητες το δεύτερο που θα θελήσουμε να κάνουμε είναι να δούμε τι είδους μοτίβου καμβά θέλουμε να έχουμε. Θα πρέπει λοιπόν να μεταφερθούμε στο Tab pptPlex και να επιλέξουμε την εντολή Canvas Background (Φόντο Καμβά), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα. Βλέπουμε ότι έχουμε αρκετά φόντα στη διάθεσή μας , από τα οποία απλώς επιλέγουμε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για εμάς.

08

Αφού διαλέξουμε ένα μοτίβο για τον καμβά μας, αμέσως εμφανίζεται μία νέα διαφάνεια ως πρώτη που το μοτίβο της είναι αυτό που είχαμε επιλέξει.

09

Αφού έχουμε διαλέξει το φόντο καμβά που επιθυμούμε είμαστε έτοιμοι για την παρουσίασή μας.

Έχουμε το δικαίωμα να διαλέξουμε μεταξύ τριών προβολών από το Tab pptPlex, όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

09a

Πρώτα θα περιγράψω τις προβολές και έπειτα θα περιγράψω πώς μπορούμε να πλοηγηθούμε από μία διαφάνεια σε μία άλλη, και πώς να αυξομειώσουμε το ζουμ απλά και γρήγορα.

  • From Overview (Από Ταξινόμηση Διαφανειών):

Η οθόνη μας θα εμφανίζεται όπως παρακάτω. Δηλαδή θα έχουμε μία μικρογραφία των διαφανειών μας στην οθόνη και γύρω, γύρω θα έχουμε το μοτίβο το οποίο είχαμε επιλέξει.

10

  • From First Slide (Από την Πρώτη Διαφάνεια):

Η προβολή θα ξεκινήσει από την πρώτη διαφάνεια και θα εμφανίζεται όπως παρακάτω (έχω μικρύνει το ζουμ για να καταλάβουμε πώς εμφανίζεται η διαφάνεια σε σύγκριση με το φόντο σχεδίασης. Κανονικά η διαφάνεια θα καταλάμβανε ολόκληρη την οθόνη μας.):

11

  • From Current Slide (Από την Τρέχουσα Διαφάνεια):

Ξεκινάει την προβολή από την ενεργή διαφάνεια ( όπου πάλι έχω ελαχιστοποιήσει το ζουμ στην παρακάτω εικόνα).

12

Για να πλοηγηθούμε και για να αυξομειώσουμε το ζουμ μπορούμε να επιλέξουμε την εντολή View Navigation Help (Προβολή Βοήθειας Πλοήγησης), όπως εμφανίζεται και στην παρακάτω εικόνα.

13

Αφού διαλέξουμε την ομώνυμη εντολή εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου, όπου αναγράφονται όλοι οι τρόποι να πλοηγηθούμε και για να αυξομειώσουμε το ζουμ.

14

Για μένα προσωπικά ο καλύτερος τρόπος είναι για την αυξομείωση του ζουμ είναι ο τροχός του ποντικιού και για να μετακινούμαστε από μία διαφάνεια σε μία άλλη είναι το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Για να εμφανιστεί ολόκληρος ο καμβάς αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ το ποντίκι.

Το πρόσθετο αυτό είναι συμβατό για τις εκδόσεις PowerPoint 2007 και 2010. Επίσης εάν έχουμε συσκευή με δυνατότητα multi-touch θα μπορούμε με τα δάκτυλά μας να πλοηγηθούμε μεταξύ των διαφανειών. Για όσους θέλουν να δούνε ένα βίντεο και να κατεβάσουμε την έκδοση που υπάρχει αυτή η δυνατότητα επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση:

http://www.officelabs.com/Lists/Posts/Post.aspx?ID=78

Για συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του πρόσθετου μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση:

http://www.officelabs.com/projects/pptPlex/Pages/FAQ.aspx

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα βίντεο στο οποίο βασίστηκε η ιδέα για τη δημιουργία του πρόσθετου pptPlex:

http://techcrunch.com/2008/05/14/microsoft-touchwall-can-inexpensively-turn-any-flat-surface-into-a-multi-touch-display/

Technorati Tags: pptPlex
Technorati Tags: Smart Office
Technorati Tags: Autoexec.gr
Technorati Tags: SystemPlus
Technorati Tags: Microsoft Office 2010
Technorati Tags: PowerPoint 2010
 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...