Jump to content
  • entries
    91
  • comments
    177
  • views
    3221

Είναι τα SSD τόσο καλά όσο λένε;


atsouch

368 views

 Share

Ένα συγκριτικό ανάμεσα σε δύο μοντέλα SSD (Ridata και Crucial), έναν Seagate Momentus 2.5" και έναν Barracuda 3.5" που αποκαλύπτει την πραγματικότητα. Βέβαια υπάρχουν δύο λεπτά σημεία, το ένα είναι ότι δεν έχει μετρηθεί η κατανάλωση που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την φορητότητα του υπολογιστή και το άλλο είναι ότι δεν έγινε κάποιο τεστ για να δούμε αν η μεγάλη διαφορά σε access time (υπέρ των solid-state disks) είναι εμφανής σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

http://www.computerworld.com/action/article.do?command=printArticleBasic&articleId=9080838

Διαβάστε και τα παρακάτω άρθρα από τα blogs της Lenovo:
Solid State Hard Disk Drives
Solid State Hard Disk Drives (SSDs) Part 2 
ειδικά το δεύτερο, για τις διαφορές ανάμεσα στα SSDs (αν είναι native SATA ή όχι, αν είναι νέας γενιάς με λιγότερα προβλήματα).

Πάντως πρέπει να κρατήσουμε και κάτι ακόμη. Αν και θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα κραδασμών, χτυπημάτων και γενικά κακομεταχείρισης στα SSDs, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης των δεδομένων σε μια τέτοια μονάδα που έχει "βαρέσει" (ότι μπορεί να σημαίνει αυτό) ενώ για τους σκληρούς δίσκους υπάρχουν εκπληκτικές τεχνικές recovery από εντελώς κατεστραμμένες μονάδες (καλά, δεν είπαμε να τον περάσετε και από εδώ).

Σχετικά με τα τα παράπονα για τα SSDs σε Dell μηχανήματα κα την υποτιθέμενη επιστροφή 20-30% με προβλήματα υπάρχει επίσημη άποψη από την Dell: http://direct2dell.com/one2one/archive/2008/03/19/Recent-Opinion-on-SSD-Failure-Rates-Fails-to-Include-the-Facts.aspx

Χρήσιμα:
http://gizmodo.com/353324/the-macbook-air-ssd-performance-boost-pretty-much-non+existent και http://www.macrumors.com/2008/02/14/macbook-air-ssd-vs-hdd-battery-life-revisted/ (για την διαφορά στην κατανάλωση και αν αυτή δικαιολογεί το πρόσθετο κόστος)http://blogs.guardian.co.uk/technology/2008/01/16/so_how_long_might_the_flash_drive_in_a_pricey_macbook_air_last.html (για την διάρκεια ζωής ενός SSD)
SSD Myths and Legends - "write endurance" (με αναφορές και σε RAID "συμπλέγματα" καθώς και πάρα πολλά links με άλλα άρθρα)

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...