Jump to content
  • entries
    18
  • comment
    1
  • views
    8307

Microsoft Private Cloud ( Introduction )


skok

607 views

 Share

Σε αυτήν την σειρά των άρθρων θα προσπαθήσω να παρουσιάσω, να αναλύσω και να αποσαφηνίσω κάποιες έννοιες που συνδεόνται με το Microsoft Private Cloud , το Licensing Model αυτού και να παρέχω αναλυτικές πληροφορίες για τα Components -  Services που περιέχει και το πως μπορεί να υλοποιηθεί ως υποδομή σε μία εταιρεία ή έναν οργανισμό.

- Τι είναι το Cloud ?

Το Cloud ειναι ένας θεωρητικός γενικός όρος για οτιδήποτε περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών που φιλοξενούνται μέσω του Διαδικτύου (Hosted Services over the Internet).

Οι υπηρεσίες αυτές σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

- Υποδομή-as-a-Service (IaaS) ( Infrastructure-as-a-Service)

Η δυνατότητα που παρέχεται στον πελάτη να δημιουργήσει, να αναπτύξει (Deploy), και να εγκαταστήσει λειτουργικά συστήματα ( operating systems) , εφαρμογές (applications ), δίκτυα ( networks ), αποθηκευτικό χώρο ( storage ) και υπολογιστική ισχύ. Ο πελάτης δεν έχει τη διαχείριση ή τον έλεγχο της υποκείμενης υλικής υποδομής Cloud ( Physical Cloud Infrastructure) , αλλά έχει τον έλεγχο των λειτουργικών συστημάτων, της αποθήκευσης, της εγκατάστασης εφαρμογών, και, ενδεχομένως, περιορισμένο έλεγχο των στοιχείων δικτύωσης (network design).

- Πλατφόρμα-as-a-Service (PaaS) (Platform-as-a-Service)

Η δυνατότητα που παρέχεται στον πελάτη να αναπτύξει πάνω στην υποδομή cloud εφαρμογές οι οποίες δημιουργούνται με χρήση γλωσσών προγραμματισμού και εργαλείων (tools ) που υποστηρίζονται από τον πάροχο. Ο πελάτης δεν έχει τη διαχείριση ή τον έλεγχο της σχετικής υποδομής cloud, συμπεριλαμβανομένων δικτύων, διακομιστών, λειτουργικών συστημάτων, αλλά έχει τον έλεγχο των αναπτυσόμενων εφαρμογών και ενδεχομένως την εφαρμογή φιλοξενία και διαμορφώσεις περιβάλλοντος.

- Λογισμικό-as-a-Service (SaaS)(Software-as-a-Service)

Η δυνατότητα που παρέχεται στον πελάτη να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές του παρόχου που εκτελούνται σε υποδομές cloud. Οι εφαρμογές είναι προσβάσιμα από διάφορες συσκευές-πελάτες (clients ) μέσα από ένα interface client, όπως ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web ( Web Browser ).Ο πελάτης δεν έχει τη διαχείριση ή τον έλεγχο της σχετικής υποδομής cloud, συμπεριλαμβανομένων δικτύων, διακομιστών, λειτουργικά συστήματα, με την πιθανή εξαίρεση της παροχής καθορισμένων ρυθμίσεων του χρήστη.

Το Cloud Computing ως όνομα και όρος είναι εμπνευσμένο από το σύμβολο του σύννεφου που συχνά χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει το Διαδίκτυο σε διαγράμματα ροής ( flowcharts ).

cloud1.png?w=602&h=224

Μια υπηρεσία του σύννεφου (Cloud Service) έχει τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την διαφοροποιούν από τις παραδοσιακές υπηρεσίες φιλοξενίας.

- Πωλείται με τη ζήτηση (pay as you go), συνήθως τιμολογείται με το λεπτό ή η ώρα ή τον όγκο δεδομένων ή με τον αριθμό ενεργοποιήσεων χρηστών.

- Είναι ελαστική (elastic), οι χρήστες μπορούν να έχουν τόσο πολλούς ή τόσο λίγους πόρους ( resources ) μιας υπηρεσίας όπως θέλουν ανά πάσα στιγμή και μπορούν να μεταβάλλουν αυτή την δυνατότητα ανάλογα με τις ανάγκες τους.

- Και η υπηρεσία είναι πλήρως διοικήσιμη (fully managed by the provider ) από τον πάροχο ο πελάτης δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά έναν προσωπικό υπολογιστή και πρόσβαση στο Internet για να διαχειριστεί τους πόρους που του παρέχονται.

Σημαντικές καινοτομίες στο virtualization και κατανεμημένα συστήματα πληροφορικής, καθώς και η συνεχώς βελτιωμένη πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητας Internet και μια αδύναμη οικονομία, έχουν επιταχυνεί το ενδιαφέρον του κοινού για το cloud computing.

Ενα Σύννεφο ( Cloud ) μπορεί να είναι είτε Ιδιωτικό ( Private ) είτε Δημόσιο ( Public ).

- Τι είναι το Public Cloud ?

Public Cloud ως έννοια ορίζεται όταν η υποδομή cloud διατίθεται στο ευρύ κοινό και ανήκει σε οργανισμό ο οποίος παρέχει εμπορικά μέσω πακέτων τις διατειθέμενες υπηρεσίες cloud.

- Τι είναι το Private Cloud ?

Private Cloud ως έννοια ορίζεται όταν η υποδομή cloud λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για έναν οργανισμό και στις υποδομές αυτού.

- Τι είναι το Microsoft Private Cloud ?

Η υποδομή Private Cloud της Microsoft μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα οργανισμό χρησιμοποιώντας Windows 2008 R2 Server με Hyper-V και τα Components που περιέχονται στο System Center 2012 Suite.

cloud.png?w=614&h=268

Το System Center 2012 είναι σε Version RC (Release Candidate) και μπορεί να γίνει download από εδώ με όλα τα Components που περιέχει τα οποία είναι :

sc.png?w=614&h=302

systemcenter2012capabilitiesandcomponent

- Το System Center 2012 Unified Installer είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για να εκτελεί νέες, καθαρές εγκαταστάσεις του System Center 2012 και να μειώνει τον χρόνο εγκατάστασης των Components με μείωση των απαιτούμενων οθονών εγκατάστασης.

-To System Center 2012 Virtual Machine Manager το οποίο παρέχει την δυνατότητα διαχείρισης και Deployment Virtual Machines σε Multi-Hypervisor περιβάλλον ( Hyper-V , VMware ESX και Citrix XenServer ).

- To System Center 2012 Operations Manager παρέχει την δυνατότητα end to end monitoring των υποδομών Private Cloud και της διαθεσιμότητας αυτών.

-To System Center 2012 Configuration Manager παρέχει την δυνατότητα για αυτοματοποιημένο Deployment εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων στην υποδομή Cloud.

- Το System Center 2012 Orchestrator που παρέχει αυτοματοποίηση διαδικασίων διαχείρισης στο IT του οργανισμού που παρέχει το Private Cloud ( μεσω δημιουργίας runbooks κτλ.)

- Το System Center 2012 Service Manager το οποίο παρέχει δυνατότητα διαχείρισης και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων που σχετιζονται με την υποδομή Private Cloud.Παρέχει διαδικασίες για διαχείριση Incident και Problems της Private Cloud Υποδομης.

- To System Center 2012 App Controller παρέχει την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Private και Public Clouds μέσω κονσόλας διαχείρισης την εύκολη κατασκευή, διαμόρφωση, ανάπτυξη και διαχείριση των νέων υπηρεσιών Cloud.

-To System Center 2012 Data Protection Manager παρέχει την δυνατότητα προστασίας δεδομένων και λειτουργικών συστημάτων του Private Cloud μέσω πολιτικών Disaster Recovery και Backup.

- Το System Center 2012 Endpoint Protection παρέχει την προστασία των υποδομών Private Cloud από Virus , threat detection of malware και exploits.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσω εκτενέστερα κάθε μία πλατφόρμα του Microsoft Private Cloud και θα δώσω εκτενέστερες πληροφορίες για την εγκατάσταση και παραμετροποιήση αυτών.

- Microsoft Private Cloud Server Management Licensing

To Microsoft Private Cloud Server Management Licensing παρέχετε σε 2 εκδόσεις Licensing (Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτα να βρείτε εδώ )

- Standard Edition Παρέχει την δυνατότητα Deployment εως 2 Operating System Environments (OSEs) ανα license.

- Datacenter Edition Παρέχει την δυνατότητα Unlimited Deployment Operating System Environments (OSEs) ανα license.

cloud2.png?w=614&h=230

Kαι η 2 εκδόσεις Licenses περιέχουν τα παρακάτω System Center components :

Configuration Manager

Service Manager

Virtual Machine Manager

Operations Manager

Data Protection Manager

Orchestrator

App Controller

Endpoint Protection

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσω εκτενέστερα τα πλεονεκτήματα του Microsoft Private Cloud Licensing Model και τα πλεονεκτήματα που παρέχει σε σχέση με το VMware.

Επίσης θα υπάρξει σύντομα αναλυτικό άρθρο για System Center Virtual Machine Μanager 2012 Installation and Configuration.

References

Microsoft Server and Cloud Platfom

Technet System Center 2012

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...