Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25648

Το ένοχο μυστικο του IT pro - GENERO


Akladakis

817 views

 Share

Ηρθε η ώρα να πω την αλήθεια, να αποκαλύψω το μικρό ένοχο μυστικό μου. Ντρέπομαι αλλα δεν μπορώ να το κρατήσω μέσα μου.

Θα το πω κι ας καούν τα κάρβουνα, και ας παρεξηγηθεί και ο κοκός.

Πίσω απο το ατσαλάκοτο IT Pro profile μου κρύβεται ένας... DEVELOPER !!!!!!! Ορίστε το είπα, μπορείτε να με κοροιδέψετε....

Και έχει και συνέχεια, το πρώτο σύστημα που είδαν τα αθώα IT μάτια μου ήταν  μία γλώσσα που είχε γραφτεί για ένα RDBMS που έπαιζε μόνο σε....UNIX

Ναι εγώ ...ξεκινησα απο SCO UNIX. Η γλώσσα ήταν η 4gl της Informix. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν πολύ, η informix παίζει και στα windows και εγώ εδώ και πολλά χρόνια έχω αφήσει τα ληγμένα και βρίσκομαι στο σωστό δρόμο (Ενταξει θείε SteveB?).

Ομως τα τελευταία 2 χρόνια ένα προγραμματιστικό περιβάλλον έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο με σκοπό να κάνει τους παλιούς κώδικες και τα ασπρομαυρα unixoπαράθυρα να ξανανιώσουν. Αυτό είναι το Genero, και πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τα άλλα περιβάλλοντα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι είναι καλύτερο ή ότι δεν έχει ατέλειες. Είναι απόγονος του 4gl αλλά πλέον απελευθερωμένος απο λειτουργικό και βάση δεδομένων.Το αγαπημένο μου δε χαρακτηριστικό είναι πως ότι εφαρμογή γράφεις είναι ταυτόχρονα χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα και κλασική client-server λύση αλλά και web εφαρμογή. Και έχει και συνέχεια. Η εφαρμογή μπορεί να είναι σε unix και ο client σε Windows Vista ή σε Mac και το αντίθετο με τον ίδιο ακριβώς κώδικα. Τον κάνεις compilation στο Unix, το φέρνεις σε windows application server και τον εκτελείς. Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζω να γράφω κώδικα όταν δεν παίρνω τα χάπια μου, οπότε και μεταμορφώνομαι σε ένα μικρό πράσινο ανθρωπάκι. (Ετσι δεν είναι όλοι οι developers?)

Ορίστε μια σύντομη παρουσίαση του προιόντος.

Το Genero είναι ένα προγραμματιστικό περιβάλλον ανάπτυξης και λειτουργίας, ανεξάρτητο από συγκεκριμένη πλατφόρμα, ιδιαίτερα προσανατολισμένο σε επιχειρησιακές εφαρμογές που συνήθως χειρίζονται μεγάλους όγκους δεδομένων.

Ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του προϊόντος που το καθιστούν ιδανικό για την υποστήριξη μεσαίων και μεγάλων επιχειρησιακών λύσεων σε σύνθετα μηχανογραφικά περιβάλλοντα είναι:

  • Ο διαχωρισμός της όψης χρήστη (user interface) από τη λογική των προγραμμάτων (business rules), με την εισαγωγή ενός ενδιάμεσου επιπέδου παρουσίασης σε XML κωδικοποίηση. Έτσι ενώ η λογική των προγραμμάτων "τρέχει" στον κεντρικό server, οι οθόνες χρήστη παράγονται στους τοπικούς σταθμούς των χρηστών. Με αυτόν τον τρόπο αποκτάται η ελευθερία επιλογής διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων στα clients (Windows, Linux, Mac OSX) αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας των ίδιων προγραμμάτων σε διαφορετικές τεχνολογίες (από απλά ascii τερματικά, γραφικά περιβάλλοντα ως HTML browsers)

  • Κεντρική επεξεργασία

    Όλη η λογική του κώδικα των προγραμμάτων εγκαθίσταται σε ένα σημείο και εκτελείται κεντρικά στον application server. Οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή ή νέα version των προγραμμάτων χρειάζεται να εγκατασταθεί σε ένα σημείο μόνο, κάνοντας αυτομάτως και με ασφάλεια διαθέσιμες τις νέες εκδόσεις των προγραμμάτων σε όλους τους τελικούς χρήστες.
    Το Genero υποστηρίζει μια μεγάλη γκάμα λειτουργικών συστημάτων στους application servers καθώς παράγει έναν ενιαίο μεταφερτό κώδικα. Ο ίδιος αυτός κώδικας εκτελείται σε Windows servers, AIX Solaris, HP/UX, Linux κλπ

  • Ανοικτή διασύνδεση με βάσεις δεδομένων

    Χρησιμοποιεί μοντέρνα 3-tier αρχιτεκτονική η οποία επιτρέπει τον διαχωρισμό του application από τον database server. Η βάση δεδομένων μπορεί να τρέχει σε ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα σε κάποιο άλλο σημείο του δικτύου και να είναι IBM DB2, IBM Informix, Microsoft SQL server, Genero DB, MySQL κ.α.
    Αυτό όμως που κάνει το Genero να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης είναι η εξαιρετική ενσωματωμένη υποστήριξη στη γλώσσα SQL την οποία διαθέτει εγγενώς. (SQL είναι η standard γλώσσα ορισμού και χειρισμού δεομένων στα Συστήματα Βάσεων Δεδομένων)

  • Υποστήριξη service-oriented εφαρμογών

    To Genero Web Services extension προσφέρει υποστήριξης στα καθιερωμένα πρότυπα διαλειτουργικότητας (SOAP, WSDL και XML standards) που επιτρέπουν στο Genero να συνεργάζεται με άλλες υπάρχουσες εφαρμογές ανεξαρτήτως πλατφόρμας, είτε ως εκδότης (publisher) είτε ως καταναλωτής (consumer) web services.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...