Jump to content
  • entries
    292
  • comments
    368
  • views
    59846

Writing a Query: is an Art? Is Knowledge? Is Experience? Is Skill? Or is nothing of the above?


antonch

470 views

 Share

Εισαγωγή

Ξεκινώντας να γράψω το post αυτό ο προσανατολισμός μου ήταν καθαρά τεχνικός στην πορεία όμως άρχισε να μου αρέσει η ιδέα να πάρει την μορφή αυτή. Μου βγήκε αυθόρμητα γιατί πέρα από το τεχνικό του μέρος προσπαθώ να σκιαγραφήσω το άνθρωπο που έρχεται να γράψει ένα query για να καλύψει τις ανάγκες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του.

Πριν λίγες μέρες μου ήρθε ένα ερώτημα από ένα συνάδελφο που ζήταγε να αντλήσει μια πληροφορία από ένα πίνακα με πολλές χιλιάδες έγγραφές. Βασικά αυτό που ζητούσε ήταν απλά πάρει την πληροφορία με οποιοδήποτε τρόπο. Το πρώτο που τον ρώτησα ήταν αν έχει σκοπό αυτό να το κάνει επαναλαμβανόμενα αλλά η απάντηση του δεν ήταν αρκετά σαφής και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η εμπειρία έχει δείξει το αυτό θα επαναλαμβάνεται οπότε καλό είναι να βρεθεί μια λύση τέτοια που όταν εκτελείται να είναι γρήγορη και με όσο το δυνατόν την μικρότερη δυνατή κατανάλωση πόρων. Αλήθεια είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο; Μήπως είναι προτιμότερο να είναι γρήγορο ώστε να υπάρχει το μέγιστο user experience άσχετα από την κατανάλωση πόρων; Μήπως πρέπει να βρω τον τρόπο αυτό που θα είναι απλός κατανοητός και εύκολα συντηρήσιμος; Μήπως κάτι άλλο; Ποιό είναι αυτό;

Ερωτήματα που οι περισσότεροι DB people (Admins & Devs) κάθε φορά που γράφουν κάτι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Ερωτήματα που είναι βασανιστικά καθώς το ζητούμενο είναι ένα, όλα θα πρέπει να τρέχουν ιδανικά και να δίνουν τον σωστό αποτέλεσμα. Αλλά για στάσου πως είσαι σίγουρος ότι τους βασανίζουν αυτά τα ερωτήματα; Για να πω την αλήθεια έχω αμφιβολίες.

Ας κάνουμε μερικά δευτερόλεπτα μια παύση και με το χέρι στην καρδιά, τίμια ας δώσουμε μια απάντηση σε όλα αυτά. Μια απάντηση που δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς άλλος παρά μόνο εμείς. Κρατήστε την απάντηση αυτή χωρίς να κάνετε καμία αυτοκριτική αλλά απλά σαν μια διαπίστωση.

περισσότερα

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...