Jump to content
  • entries
    292
  • comments
    368
  • views
    59833

DBCC EXTENTINFO – Another undocumented/documented useful dbcc command


antonch

754 views

 Share

Αρκετές φορές έχω αναφέρει κατά την διάρκεια των μαθημάτων και των παρουσιάσεων που κάνω για την αρχιτεκτονική μιας βάσης, ότι τα data files χωρίζονται σε σελίδες των 8K, κάθε 8 τέτοιες σελίδες αποτελούν ένα extent και ότι υπάρχουν δύο είδη extent τα uniform και τα mixed.

Uniform είναι αυτά που οι 8 σελίδες τους ανήκουν σε ένα object πχ στον πίνακα των πελατών, ενώ mixed είναι αυτά που οι 8 σελίδες τους ανήκουν σε διαφορετικά.

Επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι σε κάθε πίνακα οι πρώτες 8 σελίδες του ανήκουν σε mixed extend και από την 9 και μετά πάνε σε uniform extent.

Είναι αρκετά χρήσιμο να γνωρίζω το πως έχει γίνει αυτή κατανομή των σελίδων σε extents καθώς θα με βοηθήσει να καταλάβω το πως θα διαβαστούν τα δεδομένα μου αλλά και να μπορώ να καταλάβω το πιθανό fragmentation που θα εμφανιστεί.

Τι κάνει η DBCC EXTENTINFO;

Για όλους αυτούς του λόγους είναι χρήσιμο να γνωρίζω την ύπαρξη της DBCC EXTENTINFO. Η συγκεκριμένη ανήκει στην κατηγορία των undocumented dbcc commands, αλλά είναι γνωστή σε όσους ασχολούνται συστηματικά με τον SQL Server.

Η εκτέλεση της επιστρέφει ένα dataset του οποίου η κάθε γραμμή αντιπροσωπεύει ένα extent στην βάση μου εάν αυτό είναι uniform και πολλές (μέχρι 8) αν είναι mixed.

περισσότερα

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...