Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34751

Exchange 2013 First Look.


i-away

771 views

 Share

Μετά απο μήνες κάτω απο βαρύ πέπλο μυστικότητας η Microsoft αποκάλυψε την Public Beta έκδοση του Exchange 2013. Πολλές και σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα ενσωματώνοντας παράπονα,feedback και προτάσεις του κόσμου.

Ας ξύσουμε λίγο την επιφάνεια παρουσιάζοντας κάποια βασικά πράγματα που θα αναλύσουμε περαιτέρω προχωρόντας στα ενδότερα του server.

Αρχιτεκτονική

Με την εμφάνιση του Exchange Server 2007 η Microsoft χώρισε τις υπηρεσίες του Exchange Server σε πολλαπλούς ρόλους κυρίως λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του hardware της εποχής. Η κατάσταση αυτή εξακολούθησε και στις αρχές του 2010 με την αλματώδη όμως ανάπτυξη του hardware τα πράγματα άλλαξαν και μπορούσαμε να συνδυάσουμε πλέον τους ρόλους.

Τώρα όμως στον Exchange Server 2013 έρχεται η αλλαγή… Ο αριθμός και η λειτουργία των ρόλων αλλάζει άρδην. Πλέον υπάρχουν 2 ρόλοι: ο Client Access Server και ο Mailbox Server.

Ο Client Access Server λειτουργεί μόνο ως proxy συνδυάζοντας τις λειτουργίες των άλλων ρόλων.

Λογω αυτών των αλλαγών η σχέση μεταξύ Client Access Server και Mailbox Server γίνεται πιο χαλαρή. Το σημαντικό εδώ είναι ότι λόγω των περιορισμών του RPC protocol, πάρθηκε η απόφαση να δοθεί βάρος στο direct client connectivity. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι clients συνδέονται πλέον μόνο με HTTP (RPC over HTTP).

Μερικά απο τα καλά αυτής της αλλαγής είναι τα ακόλουθα:

  • Δεν χρειάζονται πλέον πανάκριβοι Hardware Load Balancers. Το απλό DNS Round-Robin πλέον αρκεί.
  • Επίσης ελατώνονται κατά πολύ τα namespaces που χρησιμοποιούμε.

Store improvements

Μετά απο πολλές συζητήσεις και παράπονα για το πότε θα γίνει η πολυπόθητη μετάβαση στην SQL. Το product group ξαναέγραψε τον κώδικα του store χρησιμοποιώντας C# . Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερο granularity για αυτό και πλέον το store ονομάζεται “Managed Store”. Ο νέος σχεδιασμός καταφέρνει να ξεπερναέι σε perfomance τον SQL σε επίπεδο typical transactions που εκτελούνται σε μια Exchange Database. Επίσης πλέον κάθε database τρέχει σε δικό της αποκλειστικό worker process πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενο πρόβλημα σε μια database δεν επηρεάζει την λειτουργία των άλλων databases ή του Exchange.

Indexing & Searching

Η μεγάλη αλλαγή εδώ είναι η ενσωμάτωση του FAST στο Managed Store για καλύτερη λειτουργία search & indexing.

High Availability

Το παλιό καλό Database Availability Group (DAG) παραμένει με κάποιες αλλαγές όσον αφορά τον έλεγχο των passive nodes και το γρηγορότερο faster fail-over.

Management

“Exchange Management Console is no more!”. Αυτό είναι το σύνθημα της ανανέωσης στο τομέα του Management. Η παλιά κονσόλα αντικαταστάθηκε απο την Exchange Administrative Console (EAC) η οποία είναι web-based και πλέον είναι προσβάσιμη απο παντού προσφέροντας αναβαθμισμένες δυνατότητες σε σχέση με την παλιά.

(Modern) Public Folders

Για πολλά χρόνια η Microsoft προσπαθούσε να πείσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν την χρήση των Public Folders αλλά παρόλα τα μειονεκτήματα τους πολλοί εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν χαρακτηριστικά όπως το Database Availability Group.

Αυτό όμως τώρα αλλάζει καθώς τα Public Folders μεταφέρονται σε Public Folder mailboxes. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε mailbox databases και επομένως μπορούν να αξιοποιήσουν όλα τα χαρακτηριστικά των κανονικών βάσεων όπως για παράδειγμα το DAG protection.

Site Mailboxes

Τα Team Mailboxes πλέον ενοποιούν το collaboration μεταξύ του SharePoint και του Exchange Server επιτρέποντας μας την πλήρη διαχείρηση items του SharePoint απευθείας από Outlook, OWA ή SharePoint.

Outlook Web App

Πολλές αλλαγές έχουμε και εδώ. Πλέον το Metro-style εφαρμόζεται παντού με στόχο το ενοποιημένο περιβάλλον μεταξύ tablets,pcs και mobile devices.

Μερικές απο τις μεγάλες αλλαγές είναι οι εξής:

  • Offline Access. Αυτό μας επιτρέπει την πλήρη αποθήκευση όλου του mailbox μας στην offline cache του browser.
  • People-centric: Κάτι παρόμοιο με το “People Hub“ των Windows Phone
  • OWA Extensibility. 3rd-party applications για καλύετρο user experience. Ενδεικτικά υπάρχουν ήδη έτοιμα ( Linkedin,Hertz,Bing Maps,Κλπ) και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνέχεια.

Compliance & Discovery

Ίσως απο τις πιο σημαντικές αλλαγές-βελτιώσεις έρχονται εδώ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μια αλλαγή στο licensing η οποία μας δίνει την δυνατότητα multi-mailbox search χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Enterprise CAL.

Τι πλεονέκτημα μας δίνει αυτό:

  • Search μεταξύ primary mailbox και archive στο OWA
  • Personal tags στους default folders του OWA
  • Improved Discovery
  • “Federated Discovery” που επιτρέπει search μεταξύ Exchange, Lync και SharePoint.

Και οι αλλαγές-βελτιώσεις δεν σταματούν εδώ. Στα επόμενα blog post εγκαθιστώντας και αναλύοντας τις λειτουργίες του Exchange θα κάνουμε εκτενέστερη αναφορά .

Εδώ να τονίσω ότι τα Blog post αναφέρονται στις δυνατότητες της Public Beta έκδοσης. Λόγω NDA δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειεσ-δυνατότητες πέραν αυτόν που είναι δημόσια διαθέσιμες.

Stay tuned.. για περισσότερα συναρπαστικά post

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...