Jump to content
  • entries
    48
  • comments
    124
  • views
    25647

Exchange Server 2007 SP1 and Windows Server 2008 on Hyper-V


Akladakis

1415 views

 Share

 

Μια πολύ καλή ιδέα, την οποία εφαρμόζω όσο μπορώ, είναι η εγκατάσταση Exchange Server 2007 SP1 σε Windows Server 2008 που όμως είναι Virtual Machine σε Hyper-V περιβάλλον. Καλά κάνεις θα μου πείτε, αφού είπαμε όλα virtual.

Αυτό που θέλω να καταγράψω σε αυτό το άρθρο, είναι η προσοχή που πρέπει να δείχνει κανείς στις επιλογές που κάνει σηκώνοντας σε Hyper-V έναν Exchange 2007 γιατί η εφαρμογή αυτή είναι πολύ σημαντική για μια εταιρία και δεν μας παίρνει να προκαλέσουμε διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα. Οπότε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κάποιος περιορισμούς που η MS, δυστυχώς, θέτει στην παραπάνω υλοποίηση.

Θα παρουσιάσω λοιπόν παρακάτω τι ανακοίνωσε η MS σχετικά με αυτό το θέμα. Δηλαδή τι υποστηρίζει και τι όχι στην υλοποίηση Exchange 2007 SP1 σε virtual WS 2008 σε Hyper-V. Πολλά από αυτά δεν μου αρέσουν και ελπίζω να αλλάξουν στο κοντινό μέλλον αλλά that’s life.

Ξεκινάω από το χειρότερο. Δεν υποστηρίζει τον ρόλο Unified Messaging. Βαγγέλη, φρίκη, άντε να αγοράζεις τώρα άλλον φυσικό server για να τον στήσεις. Γενικά τα virtual machines τραβάνε ζόρι όταν χρειάζεται να τρέξουν εφαρμογές με audio codecs, media κλπ. Τα ίδια μας κάνουνε και με κάποιους ρόλους του OCS. Όλοι οι άλλοι ρόλοι υποστηρίζονται. Το κακό βέβαια μειώνεται αν η χρήση VOIP, Voice mail και λοιπών εξωτικών χαρακτηριστικών μέσω του exchange σας αφήνει αδιάφορους.

Συνεχίζω, με το δεύτερο δυσάρεστο. Δεν υποστηρίζονται VHD dynamically expanded. Ούτε και differential disks (καλά δεν είχαμε σκοπό…). Και το χειρότερο; Ξεχάστε τα snapshots. Μπορεί η βάση του exchange να πάθει λαλα (δεν το διατυπώνουν ακριβώς έτσι βέβαια.) Οπότε η λύση που μένει είναι η χρήση fixed sized δίσκων οι οποίοι καλό είναι να βρίσκονται σε ξεχωριστό φυσικό δίσκο από τα λοιπά virtual machines καθώς και η χρήση εξωτερικών storage συστημάτων (iscsi, κλπ)

Κλείνω τα δυσάρεστα με έναν ακόμη περιορισμό. Το host μηχάνημα που φιλοξενεί τον WS2008 με τον exchange 2007 SP1 δεν μπορεί να φιλοξενεί άλλες εφαρμογές όπως antivirus software, backup software, virtual machine management software. Τίποτα, μόνο το hyper-V. Μιλάμε για μεγάλη ευαισθησία ο exchange.

Στο clustering επίσης ο συνδυασμός διαφόρων λύσεων που όμως θα χαρακτήριζα εξωτικούς πάλι μας φέρνει μια δυσφορία.

Για όποιον ενδιαφέρεται, πιο πολλές λεπτομέρειες για το θέμα και γενικά για την υποστήριξη όλων των εκδόσεων exchange σε hyper-v βρίσκονται εδώ http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc794548.aspx.

Τέλος θέλω να αναφέρω την διαφορά, μεταξύ του δεν υποστηρίζονται και του δεν παίζουν. Όλους τους παραπάνω περιορισμούς, μα όοοοοοολους τους έχω αγνοήσει στην εγκατάσταση που έχω κάνει για το δίκτυο της εταιρίας μου. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχω παρατηρήσει το παραμικρό πρόβλημα. Ούτε μούντζες μου βγήκαν κατά την εγκατάσταση, ούτε κέρατα έβγαλε ο server. Προφανώς αν μπορούμε καλό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες, ώστε αν συμβεί κάποια στραβή να έχουμε μούτρα να ζητήσουμε υποστήριξη. Άλλωστε δεν μας παίρνουν τα πειράματα όταν μιλάμε για πελάτες με υψηλή εξάρτηση από τα e-mails.

Αν βέβαια μου συμβεί κάτι στο μέλλον και πάθει κάτι ο exchange, ε τότε θα ζητήσω βοήθεια από το forum!!! Εδώ έχουμε βρει λύση σε άλλα κι άλλα. Impossible is nothing. Autoexec.gr rules.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Πρέπει να τα δοκιμάζουμε όλα τελικά σε μάς, μπάς και βγεί το πρόβλημα...

Ποιός θα την πληρώση εάν δεν παίζει o exchange σωστά σε HYper V?

Έγώ ξέρω την απάντηση--->ΝΑΣΟΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ χεχεχεχε!

Όλα γίνοντε τελικά,

Link to comment

Κοινώς δηλαδή στην δικιά μας εταιρία το κάνουμε το πείραμα, στον πελάτη όμως όχι. Πάντως δεν μου αρέσουν αυτοί οι περιορισμοί.

Link to comment

Μιας που τρέχω exchange 2007 sp1 (με Windows 2003 x64 sp2) εδώ και πολύ καιρό κάτω από VMWare, δε βλέπω το λόγο να έχει πρόβλημα με το Hyper-V ... Το θέμα του "virtual" exchange είναι παλιό, και ΥΠΟΘΕΤΩ πως αφορά στις αμερικάνικες εγκαταστάσεις των μερικών χιλιάδων mailboxes και των κάποιων terrabytes storage, και όχι τις ελληνικές των τριψήφιων mailboxes στην καλύτερη περίπτωση.

Link to comment

Προφανώς.

Ολη η αγωνία φαντάζομαι πως είναι μήπως κάποια τεράστια βάση exchange κατακερματιστεί τόσο πολύ που είναι αδύνατη η διαχείριση των emails.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...