Jump to content
  • entries
    56
  • comments
    190
  • views
    8764

Εισαγωγη στο ΗYper-v


Vangelis

772 views

 Share

Γνωρίζεις τι θα πεί Virtual PC....

Γνωρίζεις τι θα πεί Virtual Server...

Γνωρίζεις τι θα πεί Hypervisor...

Όχι δεν παίζουμε σε κάποιο τηλεπαιχνίδι...απλά έχουμε είδη περάσει στην τεχνολογιά virtualization.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως...

Hypervisor: Codename Viridian

Είναι στην ουσία ένα software layer το οποίο κάθετε πάνω από το hardware ενός Server /PC το οποίο όμως ενσωματώνει την τεχνολογία Intel VT ή AMD -V (Χωρίς αυτό δεν παίζει!!!) από πλευράς CPU και στην συνέχεια λειτουργεί σας ένας hardware multiplexer όπου μας δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσουμε πάνω σε αυτό πολλαπλά λειτουργικά συστήματα.

800px-Viridian_Architecture.svg

Για την θεωρία και μόνο σας ενημερώνω ότι δεν έχει σχέση η τεχνολογία του Hyper v με αυτήν που είχε ο virtual server 2005 R2, η αρχιτεκτονική έχει αλλάξει όπως και το hardware...

Η υλοποιήση του υποστηρίζετε μόνο από 2008 Server x64 Full/Core και επιτέλους για την MS μπορούμε και υλοποιούμε εγκαταστάσεις x64 OS σε virtual περιβάλον.Το λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι εγκατεστημένος ο Hyper V ονομάζετε HOST ενώ τα λειτουργικά τα οποία "κάθονται" πάνω στο Host ονομάζονται Virtual Machines (VM's)

'Oσο αφορά το τί υποστηρίζετε και το τι όχι το έχει περιγράψει ο "Δασκαλος" πολύ σωστά αλλά  για να μην σας κουράσω άλλο με θεωρίες πού σίγουρα κάπου τις έχετε ακούσει /διαβάσει πάμε κατ ευθείαν στο ψητό...

 

Μετά την επιτυχία που είχα τρέχοντας ένα script Power Shell για backup του Hyper v αποφάσισα να γράψω κάτι σήμερα γιατί πολύ το χάρηκα!

Installation Core 2008 σε  Ηyper V

MMM.... Το προτείνω ανεπιφίλακτα!

Microsoft 2008 Server Core Installation in Hyper v

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός 2008 Core από έναν 2008 Server Full installation είναι ακριβώς η ίδια με μόνη διαφορά, τον χρόνο εγκατάστασης όπου για ευνόητους λόγους είναι πολύ γρηγορότερη.Περίπου 10 λεπτά!

clip_image002

Η εγκατάσταση λοιπόν ενός Windows 2008 server x64 core, μας επιτρέπει την παραμετροποίηση του συστήματος, μέσα από ένα (σε όλους γνωστό) DOS περιβάλλον αλλά με εντολές Power Shell. Οι ρόλοι ενός 2008 core server σύμφωνα πάντα με την Microsoft είναι οι παρακάτω:

clip_image004

Η εγκατάσταση λοιπόν μόλις τελείωσε, κρατώντας περίπου 15 λεπτά.

Αλλάζοντας το password πρώτη φορά σε γραφικό περιβάλλον πάντα, το desktop μας προετοιμάζετε και νάτο:

clip_image006

Η επόμενη κίνηση είναι η εγκατάσταση των λεγόμενων Integration Services όπου είναι υπεύθυνα για την δημιουργία όλων εκείνων των εικονικών συσκευών όπου θα μας επιτρέψουν την διασύνδεση και την ομαλή λειτουργία του server μας με τον πραγματικό κόσμο. Η εγκατάσταση των υπηρεσιών αυτών γίνετε πηγαίνοντας στο παράθυρο του ΗYPER V core και επιλέγοντας στα Action και επιλέγοντας Insert Integration Setup Disk.

clip_image008

Μην περιμένετε να δείτε κάτι σε αυτή την διαδικασία…

Μην ξεχνάτε είμαστε σε core installation.

Πάμε λοιπόν από console και πληκτρολογούμε d:\support\x86\setup.exe

clip_image010

 

Πατώντας yes στον συγκεκριμένο οδηγό εγκατάστασης και κάνοντας restart είμαστε έτοιμοι με το networking και όλα τα σχετικά.Ένα καλό tip για την γρήγορη εγκατάσταση αλλά και δημιουργία Virtual Labs είναι η δημιουργία ενός έτοιμου αλλά και sysprer VHD το οποίο κάνει το OS μας σαν καινούργιο με καινούργιο SID. Αυτό γίνετε πηγαίνοντας στο c:/windows/system32/sysprep και τρέχοντας την εντολή sysprep.exe. Έτσι έχουμε έτοιμο ένα 2008 core vhd με εγκατεστημένα όλα εκείνα το component που χρειαζόμαστε για την δημιουργία όσων core server χρειαζόμαστε.

clip_image012

Και μετά,

clip_image014

Επιλέγοντας λοιπόν στο shutdown options το shutdown, έχουμε έτοιμο το vhd.

Αυτή η διαδικασία είναι μόνο μία αρχή σε μια σείρα που θα ήθελα να σας δείξω.

Έχω είδη υλοποιήση Hyper v Fail Over Cluster με core 2008 και ISCSI storage πάνω στο Hyper V Laptop μου .

Το προτείνο ανεπιφύλακτα και για πραγματικές εγκαταστάσεις γιατί να γνωρίζετε κιόλας, όσα λιγότερα resources χρησιμοποιεί το host τόσο καλύτερα για εμάς και virtual μας!!(Θανάση μέχρι και η MS το λέει..)

Το να κάνετε sysprep σε ένα vhd μας επιτρέπει την δημιουργία  βιβλιοθήκης από είδη έτοιμα 2008 x64 vhd's τα οποία είναι πάντα ετοιμοπόλεμα για οποιοδήποτε LAB τα χρειαστούμε.Κάνοντας practice με τα labs είμαστε πάντα έτοιμοι αλλά και βλέπουμε από κοντά νέες τεχνολογίες όπου στο τελευτάιο part αυτού του θέματος θα δείτε πως ακόμη και η ζωή των IT θα γίνει "ευκολότερη"....

και μια γεύση από το τέλος για να σας αφήσω σε αγωνία..

Cluster

Cluster1

 

to be continued.....

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Vaggeli θέλω αυτόγραφο.

Μιλάμε περιμένω με ανυπομονησία τα υπόλοιπα.

Βεβαια μην παίρνουν τα μυαλά σου αέρα, οταν συνεργαζόμαστε θα κάνεις ότι λέω εγώ !

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...