Jump to content
  • entries
    59
  • comments
    2
  • views
    25801

Γνωριμία με το Windows Azure Backup


kavag

528 views

 Share

Σημαντικό πλεονέκτημα των σύγχρονων επιχειρήσεων αποτελεί η ύπαρξη και η λειτουργική ετοιμότητα ενός σχεδίου προστασίας από βλάβη ή και καταστροφή, το λεγόμενο Disaster Recovery plan. Η πληροφοριακή υποδομή, σε ένα τέτοιο σχέδιο, αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα του λόγω της σημαντικότητας του στην λειτουργία της οποιαδήποτε επιχείρησης.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις πληροφορικής το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, το κομμάτι που θέλουμε εν τέλει να προστατέψουμε είναι η πληροφορία, δηλαδή τα δεδομένα. Θα δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να προστατέψουμε τα δεδομένα και τα αρχεία της επιχείρησης με εύκολο και αυτόματο τρόπο με την αποθήκευση τους στο Windows Azure Backup, που είναι τμήμα των Windows Azure Recovery Services.

 

Τι είναι τα Windows Azure Recovery Services και άλλες σχετικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Για να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία Windows Azure Backup, θα πρέπει αρχικά να κάνουμε εγγραφή στις υπηρεσίες Windows Azure Recovery Services και να δημιουργήσουμε μία ασφαλή αποθήκη (vault) για τα δεδομένα μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μέσω του management portal, όπως φαίνεται παρακάτωAzureBackup01-300x150.png

Η χρήση της υπηρεσίας Windows Azure Backup προϋποθέτει την εγκατάσταση καταλλήλων agents στους Servers, τα δεδομένα των οποίων θέλουμε να προστατέψουμε. O agent του Windows Azure Backup, είναι ένα προσάρτημα που επεκτείνει την λειτουργικότητα του Windows Server Backup ενώ εγκαθίσταται στα εξής λειτουργικά συστήματα

  • Windows Server 2012
  • Windows Server 2008 R2 SP1
  • Windows Server 2012 Essentials

Στην περίπτωση του Windows Server 2012 Essentials, o Windows Azure Backup agent, αποτελεί επέκταση της κονσόλας διαχείρισης (Dashboard) του server και την εγκατάσταση αλλά και την λειτουργία του θα την δούμε στην συνέχεια.

Η διαδικασία λήψης αντιγράφων ασφαλείας των πολύτιμων δεδομένων της επιχείρησης στο Windows Azure Backup, συνοπτικά έχει ως εξής :

  1. Εγκατάσταση του κατάλληλου agent για την λειτουργική επέκταση του Windows Server Backup
  2. Έκδοση και ανέβασμα στο Windows Azure κατάλληλου πιστοποιητικού (certificate) για την ταυτοποίηση του Server από τον οποίο θα ληφθούν τα αντίγραφα ασφαλείας
  3. Εγγραφή του Server στην υπηρεσία Windows Azure Backup
  4. Κρυπτογράφηση, συμπίεση και ανέβασμα των αντιγράφων ασφαλείας στο Windows Azure

Όπως φαίνεται τα αντίγραφα ασφαλείας των πολύτιμων δεδομένων της επιχείρησης αποθηκεύονται στο Windows Azure κρυπτογραφημένα μέσω κλειδιού που βάζουμε κατά την εγκατάσταση του agent.

Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε στην φύλαξη αυτού του κλειδιού αφού εάν χαθεί ΔΕΝ θα μπορούμε να επαναφέρουμε τα δεδομένα μας από το Windows Azure.

The post Γνωριμία με το Windows Azure Backup appeared first on Vaggelis Kappas.

 

Source

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...