Jump to content

Klag Rulez

  • entries
    39
  • comments
    80
  • views
    15146

Installation of SBS 2003 Κεφάλαιο 1ο


klag

435 views

 Share

clip_image002

Εγκατάσταση Και Παραμετροποίηση του Small Business Server 2003

Λαγιόπουλος Κώστας MCP

Πρόλογος

Αρχικά πρέπει να πω ότι δεν συμπαθούσα ιδιαίτερα την Microsoft διότι όλα αυτά που ήθελα να κάνω ήταν πολύπλοκα και δεν είχα τις απαιτούμενες γνώσεις για να τα κάνω. Με το προϊόν του Microsoft Small Business Server 2003 μπόρεσα και παραμετροποίησα πράγματα που ούτε καν φανταζόμουν ότι μπορούσα να κάνω.

Από εκεί και ύστερα άρχισα να μαθαίνω πάρα πολλά γύρω από τα προϊόντα της Microsoft και πλέον μπορώ και εγκαθιστώ και παραμετροποιώ αρκετά προϊόντα της Microsoft.

Το εγχειρίδιο αυτό το έγραψα για την εξυπηρέτηση των τεχνικών που εγκαθιστούν τον Small Business Server στην εταιρία μου.

Αναφέρεται σε τεχνικούς οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στην εγκατάσταση και την παραμετροποίηση, και αναφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειών για την σωστή και πλήρη εγκατάσταση ενός Windows Small Business Server 2003, με τις σύγχρονες απαιτήσεις των περισσότερων πελατών.

Η εγκατάσταση αυτή προσπαθεί να φέρει τον SERVER σε πλήρη λειτουργία και αποδοτικότητα. Κάποιες προϋποθέσεις με εξωγενείς παράγοντες κλπ που αναφέρονται στο εγχειρίδιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Εάν ακολουθήσετε βήμα - βήμα με προσοχή όλα τα βήματα που περιγράφονται τότε ο Server θα στηθεί και θα παραμετροποιηθεί πλήρως.

Ελπίζω να είναι ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για εσάς.

Κεφάλαιο 1ο

Επιλογή Hardware & Σχεδιασμός Δικτύου

Κατ’ αρχήν ας αρχίσω από την επιλογή του Hardware.

Μία ελάχιστη σωστή εγκατάσταση για τον Server θα πρέπει να έχει

2 κάρτες δικτύου

2 GB RAM

2 Δίσκους C: και D: (ένας για το λειτουργικό και ένας για τα Data) καλό θα ήταν το λειτουργικό να είναι σε Mirror όπως και τα Data σε Mirror ή Raid5.

1 Modem (US Robotics Serial κατά προτίμηση ή κάποιο που να υποστηρίζει DRIVERS για λειτουργικό Server 2003) για Fax Services.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκατασταθεί ένα Domain της μορφής companyX.local για ευκολία εγώ θα δημιουργήσω ένα domain της μορφής company.local.

Το επόμενο που έχουμε να σκεφτούμε είναι τι ΙΡ θα δώσουμε στο εσωτερικό δίκτυο. Εγώ θα δώσω ΙΡ της μορφής 192.168.231.Χ.

Το επόμενο είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα ADSL Router το οποίο να υποστηρίζει ΝΑΤ. Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κάνω route τα πακέτα από έξω προς τα μέσα. Το ΝΑΤ χρειάζεται στην περίπτωση που ο πελάτης έχει ΜΙΑ STATIC IP από τον Provider, που του παρέχει τη σύνδεση. Έστω ότι έχουμε τη σύνδεση στην ΟΤΕΝΕΤ με Username account και κάποιο Password.

Εάν έχει εύρος ΙΡ (πχ 16 Static IP) θα πρέπει το Router να μπορεί να δρομολογήσει σωστά όλα τα πακέτα που έρχονται από την πλευρά του Internet, και θα πρέπει στην Wan κάρτα δικτύου, να δώσω μία από τις Static IP που έχω στην διάθεσή μου όπως και στο Router μία άλλη από αυτές τις IP.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πω τι άλλο χρειάζεται ένα πλήρες παραμετροποιημένο δίκτυο σε σχέση με εξωγενείς παράγοντες για να «δουλέψει».

Πρέπει να έχουμε ένα Real Domain της μορφής company.gr (Αίτηση στην Κρήτη για το Domain αυτό)

Στο Register του Domain θα δηλωθούν κάποιοι name Servers. (για παράδειγμα της ΟΤΕΝΕΤ). Θα πρέπει να μιλήσουμε με την ΟΤΕΝΕΤ για να δημιουργήσει ένα MX Record για το Domain αυτό στην STATIC ΙΡ μας, έτσι ώστε όλα τα email της μορφής [email protected] να γίνονται «Forward» στο Static IP μας και κατά συνέπεια στον Exchange Server. (στην παραμετροποίηση θα φτιάξουμε και έναν POP3 Connector για να κατεβάζουμε τα email της σύνδεσής μας πχ [email protected]) Επίσης αν υποθέσουμε ότι η εταιρία έχει ένα Web Site της μορφής http://www.company.gr/ θα πρέπει να πούμε στην ΟΤΕΝΕΤ να φτιάξει και ένα A Record στον DNS Server της (Name Server) της μορφής www2 στο Static IP μας. Δηλαδη όταν από το Internet γράφουμε http://www2.company.gr/ θα βλέπουμε τον Server μας, και κατά συνέπεια όλες τις υπηρεσίες που μας δίνει ο SBS για απομακρυσμένη χρήση.

Επίσης αν ο Provider χρησιμοποιεί «Φίλτρα» στη σύνδεσή μας για ασφάλεια κλπ, θα πρέπει να τα καταργήσει. Όλα τα πακέτα θα τα διαχειριστούμε εμείς.

Εξωγενείς Παράγοντες

ΜΧ Record στο Static Ip μας, στον DNS που είναι υπεύθυνος για το Domain company.gr

A Record www2 στο Static Ip μας, στον DNS που είναι υπεύθυνος για το Domain company.gr

Πρέπει να έχουμε ADSL σύνδεση με Static IP.

Κατάργηση όλων των φίλτρων που τυχόν υπάρχουν από τον Provider της ADSL σύνδεσης.

Router που να υποστηρίζει ΝΑΤ

image

Σχήμα 1 Διάγραμμα Δικτύου

Εφόσον έχουμε εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση του δικτύου μας.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...