Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77119

Με «Λουκέτο» απειλείται η πλειοψηφία των σχολών πληροφορικής της χώρας μας


spanougakis

934 views

 Share

Και ενώ το όραμα για την «Ψηφιακή Ελλάδα» προχωρά, οι ιθύνοντες της χώρας μας, όντας γνώστες των πραγμάτων σε ότι αφορά την εκπαίδευση πληροφορικής, αποφασίζουν να εντάξουν όλες τις ιδιωτικές σχολές πληροφορικής στο ίδιο καζάνι με τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

Και για όσους δεν γνωρίζουν το καθεστώς λειτουργίας αυτών των σχολών, σας ενημερώνω ότι εδώ και αρκετά χρόνια δεν χρειαζόταν άδεια λειτουργίας. Με λίγα λόγια, κάποιος ο οποίος ήθελε να ανοίξει μια σχολή πληροφορικής για να μαθαίνει στον κόσμο Word και Excel (για να καταπολεμηθεί και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός) μπορούσε να το κάνει χωρίς να είναι υποχρεωμένος να βγάλει άδεια λειτουργίας, κάτι το οποίο υπάρχει στα κέντρα ξένων γλωσσών.

Πρόσφατα όμως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εντάξει όλες τις σχολές σε μια καινούρια υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία και η πιο μικρή σχολή πληροφορικής που διδάσκει στα παιδάκια μια επαρχιακής πόλης πληροφορική, θα ονομάζεται Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών. Ακούστε και το καλύτερο: θα πρέπει να διαθέτει μέχρι το τέλος του χρόνου μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα ως αίθουσα αναμονής, άλλα τόσα μέτρα σαν «αύλειους χώρους», να καταθέσει εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 100.000 ευρώ και παράβολο υπέρ του δημοσίου 10.000 ευρώ, να δημοσιεύει τα προγράμματα σπουδών και πολλά άλλα παράλογα, τα οποία θα μπορούσαν να ισχύουν για κάποιο μεγάλο ιδιωτικό κολλέγιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει για την σχολή πληροφορικής της γειτονιάς.

Ξεχάστε λοιπόν τις σχολές πληροφορικής, θα αφανιστούν εντελώς. Που θα διδάσκεται ο κόσμος πληροφορική; Στα δημόσια σχολεία και στα ΚΕΚ, που ήδη βρίσκονται κάτω από την κρατική ομπρέλα. Φυσικά σε όλη αυτή τη ρύθμιση υπάγονται και τα γνωστά μας CPLS που εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες σε προϊόντα Microsoft. Πόσα από αυτά θα μπορέσουν να αντέξουν τις αλλαγές και προσθήκες στις κτιριακές τους υποδομές που ζητάει το Υπουργείο Παιδείας και κοστίζουν (χωρίς να υπολογίσουμε ότι πρέπει να γίνουν σε 1 μήνα περίπου);

Γίνεται μια προσπάθεια να πειστεί το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται για Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, αφού δεν δίνουν παρεμφερείς πανεπιστημιακούς τίτλους, αλλά απλά επιμορφώνουν τον κόσμο στη πληροφορική. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για άδειες λήγει στις 31/12/2008. Μετά να δούμε τι θα γίνει… Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη είναι χρόνια μπροστά σε τεχνολογίες πληροφορικής, εμείς θα μείνουμε άλλα 50 χρόνια πίσω.

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Τα κέντρα ξένων γλωσσών δεν χρειάζονται άδεια λειτουργίας; Ειδικές προδιαγραφές για τις σκάλες (ίδιες με των δημόσιων/ιδιωτικών σχολείων), fire-proof πόρτες για τις νέες αίθουσες, συγκεκριμένο αριθμό κυβικών μέτρων ανάλογα με τους μαθητές σε κάθε αίθουσα (άρα ούτε κοτέτσια ούτε χαμηλοτάβανα κτήρια παίζουν) και διάφορα άλλα...

Link to comment

Μάλλον δεν το διατύπωσα καλά: τα κέντρα ξένων γλωσσών χρειάζονται άδεια λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι σχολές πληροφορικής όχι.

Link to comment

Ο λόγος βέβαια για το cloud computing, που το ακούμε πολύ τελευταία. Φαίνεται ότι όλοι θα μπουν στο παιχνίδι,

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...