Jump to content
  • entries
    5
  • comments
    15
  • views
    1024

Diskless booting & το SAN του φτωχου


gspiliot

959 views

 Share

Diskless booting των windows XP/Vista/2003/2008; Που, πως; Storage Area Network (SAN, όχι NAS, για εκείνους που τα μπερδεύουν) χωρίς fiber και iSCSI ακόμα και σε windows XP; Πως; Και όμως όλα γίνονται στις μέρες μας. Για αναλογιστείτε μερικές εφαρμογές/σενάρια:

  • Φτιάχνετε ένα PC χωρίς σκληρό/flash/cdrom/dvdrom/usbkey, το συνδέετε στο δίκτυο, το ανάβετε, και ως δια μαγείας κάνει boot windows (όχι... όχι Terminal Services Client, πραγματικά windows με δικό του σκληρό δίσκο)!
  • Πόσα σας είπαν για έναν fiber HBA; 800€; Τι θα λέγατε να χρησιμοποιούσατε το GigaBit Ethernet ως layer2 transport για SAN; Σκεφτείτε ένα cluster όπου το disk raid (target) είναι απλά ένα PC με σκληρούς δίσκους σε raid (έστω και raid 1, αν θέλετε) και οι Servers είναι diskless initiators με μια έξτρα GigaBit κάρτα δικτύου. Χάλασε ο server; Αντικαταστήστε τον όσο ο backup server σηκώνει το φορτίο. Πάμε να φτιάξουμε το οικονομικότερο SAN μικρής κλίμακας;
  • Έχετε ενθουσιαστεί με τα thin clients αλλά σας φαίνονται σοβαρή επένδυση; Πρόκειται να αναβαθμίσετε τα PC της εταιρείας γιατί όλοι παραπονιούνται ότι "πάνε αργά" αλλά όταν κάνετε τον πολλαπλασιασμό νιώθετε ένα βάρος στο στομάχι; Σκέφτεστε όλο εκείνο το "κάνε copy τα αρχεία", "άλλαξε μηχάνημα", "ααα.... δεν καναμε copy το desktop image(!), ποιό εκείνο με το σκυλάκι της κυρίας"; Τι θα λέγατε να αναβαθμίσετε άμεσα όλον τον εξοπλισμό των χρηστών της εταιρείας με μόνη αγορά 1-2 server και ενός TSCAL ανά PC;
Stay tuned... Έρχονται αναλύσεις και howto...

 

 

 

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Αυτό θέλω να το δώ...

gspiliot είμαστε σε αναμονή,,,,,

Αναφέρεσαι σε ISCSI Software Portals ή μόνο με Windows XP χωρίς 3rd software?

Βέβαια για να είμαστε και λίγο ακριβοδίκαιοι πρέπει να αναλογιστούμε ότι το FIBER μπορεί να κοστίζει αλλά και η ταχύτητα κάνει δουλεία...όπως και το ISCSI..

Link to comment

Αναφέρομαι σε κάτι που κάνει το iSCSI να φαίνεται αργό... Layer 2 σε GiG ή 10GiG με jumbo frames -> ΑοΕ. Καμία σχέση βέβαια με το Fiber σε ταχύτητα αλλά και σε τιμή φυσικά...

Link to comment

Βαγγέλη το iSCSI έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν μπορείς να κάνεις boot λειτουργικό από αυτό παρά μόνο αν το υποστηρίζει το HBA με ειδική ROM - κάτι που δεν έχω δει πουθενά. Μόνο για shared storage κάνει.

Link to comment

Eίναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ΝetBoot και σε PC... έχω υλοποιήσει κάτι παρόμοιο με MacOS X Server με ΧRaid over fiber, Link Aggregate σε δύο 1G κάρτες με jumbo frames. Βέβαια το diskless NetBoot είναι default option του ΜacOS X Server.

Link to comment

Καλησπέρα...

πολύ ενδιαφέρον η χτεσινή σου τοποθέτηση για το θέμα...

Πως είπαμε το λειτουργικο με το οποίο κάνεις boot απο τον tftp?

ευχαριστώ..

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...