Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24325

Αγαπητό μου Eee PC...


Blackman

1165 views

 Share

Από πέρυσι στην αγορά των φορητών υπολογιστών έχει ξεκινήσει μία νέα μόδα με τα extra super duper mobile notebooks, χαμηλού κόστους. Όλοι ξέρετε το Eee PC, αλλά και πολλά άλλα αντίστοιχα όπως το MSI Wind ή άλλα που έχει βγάλει η Asus και κάποιες άλλες εταιρείες.

eee_pc.jpgmsi-wind.jpg

Εγώ θα σας περιγράψω την δική μου εμπειρία με το λατρεμένο μου Eee PC 701 4G.

Η πρώτη μου επαφή ήταν καλή. Το μέγεθος μου 'έκανε' (λογικό εφόσον έχω συνηθίσει να σερφάρω και από το κινητό), τα πλήκτρα ήθελαν λίγο προσαρμογή, το ασύρματο πιάνει δύο φορές καλύτερα από ότι άλλο μηχάνημα με ασύρματη λήψη έχω βάλει δίπλα, ενώ ο χώρος του δίσκου παρόλο στην αρχή που μου φαινόταν ανύπαρκτος, πλέον μου φαίνεται παραπάνω από επαρκής (μιλάμε για 4GB δίσκου με λειτουργικό και με partition για restore).

Ο λόγος όμως που το αγάπησα, θα το μάθετε ευθύς αμέσως, όπως επίσης και το τι μπορείς να κάνεις με ένα laptop σαν το 701 (πλέον πουλιέται γύρω στα 170ε).

Να αναφέρω ότι το σύστημα πωλείται με δύο λειτουργικά για να διαλέξετε και αυτά είναι τα Windows XP Home ή το Linux Xandros (χρησιμοποιεί τον πυρήνα Χ και το υπόλοιπο είναι από το όνομα του ελληνικού νησιού μας την Άνδρο). Εγώ επέλεξα το linux σύστημα και λόγω κόστους (πιο φτηνό), αλλά και λόγο ότι έχω δουλέψει σε Linux και ήξερα ότι δεν θα αντιμετοπίσω πρόβλημα σε οτιδήποτε (φυσικά μπορείτε να κάνετε εγκατάσταση ΟΤΙ λειτουργικό θέλετε).

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά το σύστημα ήρθα σε αυτή την οθόνη:

eee_pc_ui.jpg

Τι είναι τουτ; Αναρωτήθηκα. Και βουρ ξεκίνησα να ψάχνω για να δω τι υπάρχει στο σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω γραφικό περιβάλλον είναι άκρως βολικό και έχει την ονομασία Easy Mode. Από τις ρυθμίσεις μπορείς να μπεις και να βάλεις ή να βγάλεις προγράμματα τα οποία τα κατεβάζεις από τους servers της Asus.

Για τους ΜΗ γνώστες των Linux συστημάτων, να τους αναφέρω ότι όλες οι διανομές Linux(Ubuntu, Fedora, Xandros, Debian κλπ) δουλεύουν με την χρήση repositories. Αυτά τα repositories δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σε συνδέουν σε repository servers και να σας στέλνουν μία λίστα με όλα τα διαθέσιμα προγράμματα-παιχνίδια ή ότι άλλο έχει το εκάστοτε repository και εσύ απλά επιλέγεις τι θες να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις. Φυσικά όλα αυτά που είναι διαθέσιμα είναι OPEN SOURCE και συνεπώς FREE OF CHARGE.

Γυρνόντας όμως στο θέμα, να αναφέρω ότι τα repositories της Asus είναι απαράδεκτα. Οπότε οι επιλογές που έχει ένας χρήστης το τι να βάλει στο σύστημα είναι περιορισμένες. Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν να βγάλω το λειτουργικό και να βάλω κάτι άλλο, αλλά με λίγο ψάξιμο βρήκα πως να δουλέψω πάνω στο xandros.

Το πρώτο βήμα ήταν να ενεργοποιήσω το ADVANCED MODE. Τι είναι αυτό; Μα εννοείτε ένα πιο φιλικό και γνωστό περιβάλλον για τους περισσότερους. Δείτε τι εννοώ...

snapshot51.png

Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που αναφέρονται εδώ.

Φυσικά κάνοντας αυτό δεν χάνετε το Easy Mode, αλλά πλέον έχετε την δυνατότητα να αλλάζετε μεταξύ των δύο modes όποτε θέλετε.

Επόμενο βήμα ήταν φυσικά να προσθέσω repositories που να είναι συμβατά με το σύστημα. Παρακάτω βλέπετε το εργαλείο Synaptic Package Manager (κάτι σαν το Add/Remove Programs) που από τις ρυθμίσεις του είναι ένα από τους τρόπους για να προστεθούν repositories και μετά να τα δείτε στην λίστα του synaptic για να προσθαφερέσετε προγράμματα.

synaptic.png

Αυτό μπορείτε να το κάνετε ακολουθόντας αυτό τον οδηγό

Επιπλέον repositories μπορείτε να βρείτε στις σελίδες:

http://cccclinuxsig.pbwiki.com/Safe%...20Repositories
http://www.geekconnection.org/repositories.htm
http://www.newlinuxuser.com/howto-ad...es-to-xandros/

Μόλις έβαλα τα repositories, το party ξεκίνησε. Έπρεπε να διαλέξω τι θέλω, αλλά και τι πραγματικά μου χρειάζετε να κάνω εγκατάσταση.

Αρχικά έκανα εγκατάσταση το πακέτο aircrack-ng (όχι δεν είμαι κακό παιδί)

και ΕΔΩ μπορείτε να δείτε πως να το χρησιμοποιήσετε για WEP cracking, ενώ ΕΔΩΩΩΩΩΩ ΓΙΑ WPA/WPA2 cracking.

Μετά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ήδη εγκατεστημένο remote desktop που έχει διαθέσιμο και να δοκιμάσω να συνδεθώ στον Win Vista υπολογιστή μου.

Δείτε και μία εικόνα πως είναι

p1010702.jpg

Όλα καλά μέχρι εδώ. Το σύστημα μπορεί και συνδεέτε κανονικά

Μετά σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να κάνω εγκατάσταση και κανένα παιχνιδάκι. Υπάρχουν διάφορα τα οποία μπορείτε να βάλετε και είναι open source και έχουν ενδιαφέρον (πχ SuperTux,Gweled), αλλά εγώ εκτός από μερικά που έβαλα, έβαλα και το KXMAME

kxmame.png?w=&h=&cache=cache

Ωραίο πράγμα ε; Πήγα και στην σελίδα http://www.rom-world.com/dl.php?name=MAME και ξεκίνησα το κατέβασμα. Να προσθέσω ότι στο σύστημα μου έχω βάλει και μία 2gb SD RAM στην οποία έβαλα και όλα τα MAME παιχνίδια.

Η επόμενη κίνηση είναι να βάλω ένα σωστό IM. Το σύστημα έχει εγκατεστημένο το Pidgin το οποίο συνεργάζεται με τα περισσότερα γνωστά IM προγράμματα, επίσης εγκατεστημένο θα βρείτε και το Skype. Εγώ όμως ήθελα να χρησιμοποιήσω την κάμερα που έχει το σύστημα, αλλά και να βάλω ένα άλλο IM πρόγραμμα που είχα δουλέψει στο παρελθόν. Αυτό το πρόγραμμα είναι το aMSN, το οποίο είναι η open source μορφή του MSN, με τα περισσότερα πράγματα που κάνει και η official έκδοση.

amsn.jpg

Φυσικά το έκανα εγκατάσταση, καθότι μέσα από τα repositories υπήρχε ακόμα και η τελευταία έκδοση του προγράμματος. (καμία φορά, χρειάζετε να περάσει λίγες μέρες για να ενημερωθούν όλοι οι servers με μία καινούρια έκδοση ενός προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να πάτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος που θέλετε και να το κατεβάσετε από εκεί, χωρίς να περιμένετε)

Συνεχίζοντας όμως και δοκιμάζοντας στο msn, έβαλα αρχικά να δοκιμάσω να μιλήσω και δούλευε μία χαρά. Όταν επέλεξα να ενεργοποιήσω την κάμερα, μάλλον 'έφαγα' άκυρο. Όμως ο Blackman δεν καταθέτει τα όπλα έτσι απλά και με εκτεταμένη αναζήτηση βρήκα την λύση και η οποία είναι πολύ απλή. 

Από κονσόλα γράψτε

sudo -s
sudo /sbin/modprobe uvcvideo
echo 1 > /proc/acpi/asus/camera

και μετά ξεκινήστε το aMSN. Η κάμερα πλέον δουλεύει κανονικά και με τον νόμο. (Για όσους δεν ξέρουν η εντολή sudo, είναι το αντίστοιχο Run As Administrator που έχουν πλέον τα Vista. Είναι μία λειτουργία την οποία την έχουν τα linux λειτουργικά παααααρα πολά χρόνια και τελικά και η MS την πρόσθεσε στο δικό της πρόσφατα.)

Μετά θυμήθηκα ότι δεν είχα εγκαταστήσει τα Ελληνικά, το οποίο το έκανα με βάση αυτόν τον οδηγό

Στην συνέχεια έκανα εγκατάσταση περισσότερους codecs για να παίζουν όλες οι ταινίες όπως το βρήκα ΕΔΩ

Τέλος στα εργαλεία που εγκατέστησα ήταν και το vpnc (vpn client για cisco routers), για να μπορώ να συνδέομαι μέσω vpn στην εταιρεία μου και να ρίχνω μία ματιά. Όμως ήταν δύσκολο να συνδεθώ στον cisco της εταιρείας γιατί προφανώς δεν δούλευα σωστά το πρόγραμμα. Βρήκα τελικά ένα οδηγό, αλλά τελικά δεν κατάφερα να συνδεθώ και έχω ακόμα πρόβλημα (θα το βρω όμως που θα μου πάει). Πάντως αν θέλει κάποιος να το χρησιμοποιήσει υπάρχουν διάφορα στο internet όπως:

Αυτό που χρησιμοποίησα και ήμουν πολύ κοντά στο να συνδεθώ (!!!) ήταν ακολουθόντας το http://www.math.dartmouth.edu/software/resources_Linux/vpn/vpnc.html

παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα

http://www.debuntu.org/how-to-connect-to-a-cisco-vpn-using-vpnc

https://wiki.phys.ethz.ch/readme/vpnc_with_linux

http://femto.cs.uiuc.edu/~sbond/vpnc/

-------------------------

Το Eee PC 701 4G που έχω στην κατοχή μου κρατάει με την μπαταρία γύρω στις 2 ώρες (αρχικά ήταν γύρω στις 2:30 ώρες, αλλά έπεσε από την χρήση).

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν πάρα πολλά που μπορείτε να κάνετε με ένα laptop αυτής της κατηγορίας. Συνηστώ την αγορά του σαν backup σύστημα, αλλά και σαν εργαλείο άκρως φορητό. Πλέον έχω κάνει εγκατάσταση στο κινητό μου και το JoikuSpot και πλέον έχω internet όπου και να πάω. (Το JoikuSpot κάνει το κινητό σας WiFi HotSpot και μπορείτε να συνδέσετε μέσω αυτού ότι θέλετε και είτε να έχετε δίκτυο ή να χρησιμοποιήσετε την 3G/GPRS σύνδεση του κινητού σας για να έχετε Internet)

Αν έχετε στην κατοχή σας οποιοδήποτε Eee PC μπορείτε να βρείτε βοήθεια για οτιδήποτε από την σελίδα www.eeeuser.com

Επίσης όποιος θέλει να βάλει παραπάνω μνήμη (για το 701) να υπολογίζετε ότι το σύστημα βλέπει μέχρι 1gb. Αν βάλετε 2gb θα πρέπει να κάνετε recompile τον πυρήνα με τον οδηγό ΑΥΤΟ και ισχύει για όλα τα μοντέλα της σειράς 700.

ΤΟ RECOMPILATION ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Καλές αγορές...

ΥΓ Πολύ πλάκα έχει όταν δουλέψετε το voice command... COMPUTER MUSIC...COMPUTER EMAIL...COMPUTER MESSENGER...COMPUTER ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΦΕ...

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Επιτέλους και κάτι για Linux...

 

"Φυσικά όλα αυτά που είναι διαθέσιμα είναι OPEN SOURCE και συνεπώς FREE OF CHARGE." Δεν είναι όπως τα λες. Δεν είναι όλα τα open source πακέτα δωρεάν (όπως δεν είναι και όλα τα δωρέαν πακέτα open source). Επιπλέον, δεν είναι όλα τα open source διαθέσιμα για αλλαγές/αντιγραφές γιατί κυκλοφορούν διάφορες άδειες (πέρα από την GPL) που σε δεσμεύουν. Βέβαια όσα είναι στα repositories είναι free και είναι πολλά. Για την ευχρηστία έχω μόνο αντιρρήσεις. Αλλά το easy mode του xandros το είδα και εγώ και έπαιξα στο Fnac της Βαρκελώνης και έμεινα κάγκελο...

 

Με μια έννοια και ο κώδικας των Windows για κάποιες ομάδες (κρατικές και μη) είναι open source στα πλαίσια του "shared source initiative" μοντέλου που έχει χρησιμοποιήσει η Microsoft εδώ και κάποια χρόνια. http://www.microsoft.com/resources/sharedsource/default.mspx

 

 

Link to comment

Πολύ καλός οδηγός. Εγώ δεν άντεξα το Xandros στο eee 901 μου (όντας παλιός linux developer, το Xandros είναι λίγο cripled και θέλει αρκετό πείραγμα) και έβαλα το ubuntu με το netbook remix interface από το http://www.ubuntu-eee.com/. Πάντως το atheros WiFi στο 701/900 είναι ένα συν για wardriving σε σχέση με το ralink του 901 (και ας έχει n-draft).

Link to comment

Φίλε atsouch, αυτά που αναφέρω για FREE OF CHARGE είναι τα πακέτα που βρίσκεις μέσα στα repositories και όχι γενικά. Υπάρχει το Photoshop για παράδειγμα που πρέπει να το αγοράσεις, όπως και άλλα προγράμματα.

 

Για άτομα που θέλουν να τρέχουν Windows Εφαρμογές, να μην ξεχάσω να αναφέρω το WINE το οποίο μπορείτε να το εγκαταστήσετε και το Eee. Θα ψάξω να γράψω και το πως εκτελείς πράγματα στο Xandros από αφαιρούμενους δίσκους.

Link to comment

έχεις δίκιο...170 το είδα να το πουλάνε μεταχειρισμένο λίγο μηνών.μόλις έριξα μία ματιά σε αυτό.sry για τον αποπροσανατολισμό :)

 

 

Link to comment

παιδια εγώ έχω άλλο πρόβλημα. δεν συνδέεται με το wireless μου αν και το εντοπίζει. γιατί συμβαίνει αυτο; ενω με το ασύρματο του δήμου στην πλατεία συνδέομαι μια χαρα.. :( έχω το surf 4gb.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...