Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77052

Physical to Virtual στη πράξη


spanougakis

1148 views

 Share

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί οι συνήθεις ύποπτοι μέσα εδώ στο forum για την δυνατότητα μετατροπής ενός φυσικού μηχανήματος σε virtual. Τα πλεονεκτήματα πολλά: οικονομία σε hardware, μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, ευκολία στο disaster recovery, κλπ. Παλιότερα ο Νάσος είχε αναφερθεί εδώ http://autoexec.gr/blogs/confessions/archive/2007/12/22/p2v.aspx, αλλά επειδή για να κατανοήσεις την διαδικασία πρέπει να το δοκιμάσεις μόνος σου, χρησιμοποίησα και εγώ το ίδιο προϊόν (Acronis True Image Echo Server) για να πειστώ ότι θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα.

Η περίπτωσή μου αφορούσε τον παλιό SBS 2003 της εταιρίας, ο οποίος περιείχε δεδομένα και εφαρμογές που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στους νέους Windows Servers 2008 που ήδη τρέχουν σε περιβάλλον Hyper-V. Αντιγραφή των δεδομένων δεν μπορούσε να γίνει, να παραμείνει ο server έτσι όπως είναι δεν μου καθόταν και καλά, διότι θα χαραμίζαμε ένα μηχάνημα τζάμπα, άρα …. Ξεκινάμε το P2V!

Ακολούθησα την διαδικασία που περιγράφει ο Νάσος και ο Γιώργος στο άρθρο, το backup και η μετατροπή του *.tib αρχείου πήρε περίπου 12 ώρες, και να που τώρα έχουμε ένα *.vhd αρχείο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για τον νέο μας virtual πια SBS 2003.

Είχα τις επιφυλάξεις μου μέχρι την τελευταία στιγμή. Φυσικά, μόλις πάτησα το Start για να ξεκινήσει ο νέος virtual SBS 2003, ενθουσιάστηκα διότι το desktop εμφανίστηκε, εγκατάσταση των integration services και τελειώσαμε. Αυτή τη στιγμή το παλιό hardware είναι σβηστό, ενώ το virtual μηχάνημα δουλεύει άψογα.

Συμπέρασμα: είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουμε να μετατρέψουμε τους physical servers μας σε virtual περιβάλλον. Ο φυσικός server της εταιρίας αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 3 virtual servers που τρέχουν ταυτόχρονα, με φοβερή οικονομία ρεύματος, λιγότερα resources και σε περίπτωση καταστροφής, μηδενικό downtime. Δοκιμάστε το!

 Share

9 Comments


Recommended Comments

Σε τι πλατφορμα χρησιμοποιείς τους virtual servers? , Virtual Pc ή VMWare ?

Εγώ πάντα δοκιμάζω σε τεστ περιβάλλον με vmware , δίκτυο οτιδήποτε πριν παίξει Live , αλλά ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει virtual για πραγματικές συνθήκες εργασίας , σε περίπτωση που το vhd αρχείο γίνει corrupt τι κάνεις ? Έχεις κάποιας μορφής Backup ?

Link to comment

Καλό το Acronis True Image Echo Enterprise αλλά άντε να το κάνεις να δουλέψει με Blade Servers και εννοώ το Boot CD του που θα έπρεπε.....

Τελικά υπάρχει ένα κόλπο να κάνει PE Bootable CD το οποίω ψάχνω εδώ και κάνενα μήνα.....

Είδομεν!

Το SCVMM είναι τέλειο για P2V, το δοκίμασα και ξετρελλάθηκα!

Link to comment

GSimos για πες μας το πρόβλημα που υπάρχει με τα blade?

Η ακόμη καλύτερ δεν το γράφεις στο δικό του blog?

Περιμένουμεεεεεε

(Θα βγάλω τον βούρδουλα)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...