Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77108

Windows 7 σε καθημερινή χρήση, Part 1


spanougakis

656 views

 Share

Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, όλοι οι MVPs είχαμε την δυνατότητα να κατεβάσουμε την έκδοση Pre-Beta των Windows 7 για να δούμε τι μορφή θα έχει το νέο λειτουργικό. Βέβαια μιλάμε για pre-beta έκδοση, που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές μέχρι την τελική έκδοση, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στα χαρακτηριστικά. Αρχικά δεσμευόμασταν από NDA ώστε να μην αποκαλύψουμε τίποτα ακόμα, αλλά τώρα που η έκδοση "κυκλοφόρησε", μπορούμε να αναφέρουμε μερικά στοιχεία και τις εντυπώσεις μας.

Η εγκατάσταση μοιάζει με αυτή των Vista, δηλαδή όχι πολλά-πολλά, και μετά από λίγο ολοκληρώνεται. Προκαλεί εντύπωση ότι ανιχνεύθηκε αμέσως η ασύρματη κάρτα δικτύου, που σημαίνει ότι υπήρχε ο driver έτοιμος, αλλά και ακόμα χωρίς καλά-καλά να δούμε desktop, ζητήθηκε να κάνουμε τη σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο, SSID κλπ. Η δεύτερη έκπληξη είναι ο driver της κάρτας οθόνης, που και αυτός ήταν διαθέσιμος, δίνοντάς μας Aero άμεσα, χωρίς επιπλοκές. Το ίδιο συνέβη και με την κάρτα ήχου. Οι συσκευές που θέλησαν drivers ήταν κάποιες που συνήθως συνοδεύουν τα laptop, πχ ο fingerprint reader.

screen1

Παρατηρείστε στην οθόνη τα πολλαπλά previews των παραθύρων από το taskbar, όπως επίσης ότι τα διάφορα gadgets μπορούν να πάνε οπουδήποτε στην οθόνη και όχι μόνο τέρμα δεξιά. Παρατηρήστε επίσης την αλλαγμένη διαφανή taskbar.

Με τους υπόλοιπους drivers τι γίνεται? Το τοπίο είναι λίγο θολό, καθώς οι drivers από τα Vista γενικά παίζουν, κάποιοι όμως δεν παίζουν. Γενικά πρέπει να πούμε ότι τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο, δοκιμάζετε τον driver και ελπίζετε ότι θα παίξει.

Το πιο δημοφιλές χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον το User Account Control δεν μας ενοχλεί συνέχεια, αφού μπορούμε να το ρυθμίσουμε κατά βούληση:

uac

Και από ταχύτητα πως πάμε; Στην λειτουργία του υπολογιστή δεν είδα ακόμα διαφορά, αλλά παρατήρησα μεγάλη διαφορά στον χρόνο εκκίνησης και σβησίματος. Ναι, ξεκινάει πολύ πιο γρήγορα και σβήνει πολύ πιο γρήγορα. Μελλοντικά θα δοκιμάσω και την απόδοσή του όταν συνδεθεί σε domain με Windows Server 2008, ώστε να δούμε και τους χρόνους αντιγραφής αρχείων μέσω δικτύου από το ένα μηχάνημα στο άλλο.

Κάτι ακόμα που παρατήρησα είναι ότι από την έκδοση Ultimate που εγκατέστησα λείπουν ο Windows Movie Maker και το Windows Mail (ο αντικαταστάτης του Outlook Express). Δεν ξέρουμε αν τελικά θα συμπεριληφθούν στην τελική έκδοση, αν και έχει ακουστεί ότι πιθανόν να είναι διαθέσιμα σαν αυτόνομα downloads. Θα δείξει...

Το γνωστό ribbon του Office 2007 κάνει την εμφάνισή του και εδώ σε διάφορες συνοδευτικές εφαρμογές, ενώ έχουμε και νέο κομπιουτεράκι:

paint

calc

Δείτε και κάτι που μου άρεσε: εάν κάνετε αντιγραφή αρχείου στο δίκτυο και το παράθυρο της αντιγραφής είναι κρυμμένο από άλλα παράθυρα, στην taskbar βλέπετε την πρόοδο της αντιγραφής:

copy

Τι βλέπουμε κάτω δεξιά στην taskbar; Πολύ καλύτερη πληροφορία για το ασύρματο δίκτυο, όπως επίσης και ένα νέο εικονίδιο με πληροφορίες σχετικά με κρίσιμα συμβάντα του συστήματος:

icons

Αυτά προς το παρόν, επανερχόμαστε σύντομα.

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Όχι είναι κάτι σαν να περνάς με βαριοπούλες μπροστά από προθήκες καταστημάτων και ότι σου αρέσει το παίρνεις ελεύθερα. Απλά ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι ακριβώς το ίδιο...

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...