Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77117

Cloud Computing: Μύθος ή πραγματικότητα;


spanougakis

943 views

 Share

Τον τελευταίο καιρό ακούμε για αυτό συνέχεια: Ξεχάστε τις εγκαταστάσεις software, ότι θέλουμε θα το βρίσκουμε online. Ακούσαμε επίσης για αυτό και στην TechEd στη Βαρκελώνη, όπου διάφοροι ομιλητές εκθείαζαν το νέο Windows Azure, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο τη νέα πλατφόρμα που θα μπορεί να κάνει αυτή τη τεχνολογία ... πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο ορισμός του cloud computing; Πρόκειται για την δυνατότητα να έχουμε υπολογιστική ισχύ, αποθηκευτικό χώρο, επικοινωνίες, βάσεις δεδομένων κλπ σε κάποιο απομακρυσμένο χώρο εκτός εταιρίας, αλλά και να πληρώνουμε ακριβώς για ότι από όλα αυτά χρησιμοποιούμε. Έχει ειπωθεί από πολλούς ότι είναι το μέλλον του IT, αν και οι απόψεις για αυτό είναι διφορούμενες. Κάποιοι δήλωσαν ότι "το μοναδικό cloud computing που θα δούμε θα είναι ... μόνο μέσα στο αεροπλάνο", όπως επίσης και "ακόμα μια δήθεν έξυπνη λέξη για να περιγράψουμε τις απομακρυσμένες συνδέσεις". Έχει ακουστεί επίσης ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια παλιά έννοια με νέες λέξεις: hosted services ας πούμε, σας λέει κάτι; Μήπως θυμίζει το web hosting, αλλά κάπως πιο ευρύτερο σαν λειτουργικότητα;

Μιλούσα με κάποιον φίλο σχετικά με αυτό και μου εξέφρασε τον προβληματισμό του: "Θα έχω ασφάλεια ή θα διαβάζει όλος ο πλανήτης τα e-mail μου;"

Θα δείξει αν πρόκειται για μια νέα αξιόλογη τάση που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε εμείς οι ITs.

Εσείς τι πιστεύετε; Γράψτε μου ελεύθερα τις απόψεις σας και τις ιδέες σας.

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Ναι μεν είναι ένα καλό βήμα μπροστά στην έννοια "διάχυτη πληροφορική" (pervasive computing) αλλά έχει και τα θέματά του.

Υπάρχουν υπερ και κατά στο cloud computing όπως και στο παραδοσιακό computing.

Απλά ανάλογα με τις ανάγκες σου επιλέγεις.

Πάντως αν δεν έχω δίπλα μου το Server εγώ, κάτι παθαίνω, αισθάνομαι ανασφάλεια ρε παιδί μου....

Link to comment

Τελικά μετά από πολλά χρόνια ξαναγυρνάμε στον κεντρικό έλεγχο της πληροφορίας (mainframe, minis - θυμάστε;) που είχαν χάσει οι "μεγάλοι" κυρίως λόγω Apple και Microsoft. Βόλευε τη Microsoft αλλά βόλευε και εμάς αφάνταστα αφού είμασταν μοναδικοί κάτοχοι της πληροφορίας στα πισάκια μας και τα δίκτυά μας. Το μοντέλο "the Network is the Computer" της Sun (αν και δεν κατάφεραν να το περάσουν τότε) επανέρχεται δυναμικά τώρα...

 

Δεν λέω βέβαια, εμάς μας βολεύει αφάνταστα να μην τρέχουμε για κάθε server και pc για ρυθμίσεις, να υπάρχει κεντρικό backup και άλλα καλούδια.

Link to comment

Πρόσφατα ένας φίλος με ρωτούσε για να μάθει τι είναι cloud computing και πως εμπλέκετε και τι είναι η

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...