Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    76993

Windows Deployment Services με Windows Server 2008


spanougakis

1060 views

 Share

Κατά την διάρκεια των ομιλιών που είχα κάνει στους Microsoft Partners σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχα αναφερθεί στα Windows Deployment Services, δηλαδή τον αντικαταστάτη του RIS που είχαμε στον Windows Server 2003. Τότε είχαμε σοβαρούς περιορισμούς σε ότι αφορούσε τις κάρτες δικτύου που υποστηρίζονταν: μόνο συγκεκριμένες κάρτες και συγκεκριμένα μοντέλα, ώστε να μπορεί το client μηχάνημα να ξεκινήσει από το δίκτυο και να γίνει η εγκατάσταση του λειτουργικού. Τα πάντα έχουν αλλάξει όμως με τον Windows Server 2008 και είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε Windows XP ή Windows Vista μέσω δικτύου με image που έχουμε κάνει capture κάπου στον σκληρό δίσκο του Server. Σας προσφέρω λοιπόν εδώ ένα step-by-step guide για να μπορέσετε να το αξιοποιήσετε. Αξίζει και μάλιστα το δοκίμασα για να μπορέσω να σας διαβεβαιώσω ότι δουλεύει σωστά και άψογα.

Εγκατάσταση και παραμετροποίηση του WDS

Ο τρόπος που δουλεύει το WDS είναι ο εξής: το client μηχάνημα ξεκινάει με την κάρτα δικτύου από το δίκτυο, παίρνει διεύθυνση από τον DHCP Server, εντοπίζει τον WDS και ζητάει το κατάλληλο image για να κάνει boot. Αυτό το image είναι το Windows Preinstallation Environment (WinPE) και είναι οι αρχικές οθόνες που βλέπουμε όταν κάνουμε την εγκατάσταση ενός Server 2008 ή ενός Windows Vista. Σε δεύτερη φάση, ζητά το image του λειτουργικού που θέλουμε να εγκαταστήσουμε, είτε είναι Windows XP είτε Windows Vista, αλλά μπορεί να είναι και Windows Server 2008. Αυτό το δεύτερο image θα πρέπει να το έχουμε κάνει capture από ένα φυσικό μηχάνημα που έχουμε στήσει ήδη, με όλες τις εφαρμογές του και θέλουμε να το "κλωνοποιήσουμε".

Το WDS είναι ρόλος στον 2008 και ζητάει επιπλέον DNS, DHCP και Active Directory για να δουλέψει. Ο Server που θα παίξει το ρόλο του WDS θα πρέπει να είναι member του domain μας. Εγκαθιστούμε λοιπόν τον ρόλο του WDS και είμαστε έτοιμοι για την παραμετροποίηση, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί restart.

Αμέσως μετά ανοίγουμε την κονσόλα του WDS και θα δούμε ότι υπάρχει ένα κίτρινο σημαδάκι πάνω στον server μας. Κάνουμε δεξί κλικ και αμέσως Configure Server. Στην καρτέλα Remote Installation Folder Location δηλώνουμε που θέλουμε να αποθηκεύονται τα images και πατάμε Next. Η επόμενη οθόνη είναι πολύ σημαντική αν ο WDS Server είναι και DHCP, διότι αυτές οι δύο υπηρεσίες δεν μπορούν να δουλεύουν στην ίδια δικτυακή θύρα. Ευτυχώς υπάρχει επιλογή να ρυθμιστούν όλα από τον WDS και να γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές αυτόματα, οπότε επιλέγουμε ανάλογα.

Η επόμενη οθόνη μας ρωτά αν θέλουμε να απαντά ο WDS σε αιτήσεις clients και με ποιο τρόπο. Οι επιλογές μας είναι:

1. Do not respond to any client computer.

2. Respond only to known client computers. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε κάνει pre-stage τους λογαριασμούς των clients στο Active Directory, όπως ακριβώς και στο RIS.

3. Respond to all (known and unknown) client computers.

4. For unknown clients, notify administrator and respond after approval. Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα προχωρήσει η εγκατάσταση, αν δεν το επιτρέψουμε από την κονσόλα του WDS και συγκεκριμένα από τα Pending Devices. Θυμηθείτε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αργότερα, οπότε ίσως είναι καλύτερα να επιλέξετε το (1) μέχρι που να ολοκληρώσετε την παραμετροποίηση.

Στην τελευταία οθόνη απο-επιλέξτε το κουτάκι Add images to the Windows Deployment Server now διότι δεν έχετε κανένα image έτοιμο να προσθέσετε και πατήστε Finish.

Προσθέτουμε images

Τα images είναι δύο ειδών: τα boot images και τα images των λειτουργικών. Πρώτα πρέπει να προσθέσουμε boot image και μετά τα υπόλοιπα images. Για να δημιουργήσετε boot image, πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον WDS Server το Windows Automated Installation Kit (WAIK) 1.1, υπάρχει δωρεάν στο site της Microsoft. Αφού το εγκαταστήσετε, Start, All Programs, Microsoft Windows AIK, Windows PE Tools Command Prompt και εκεί πληκτρολογείτε την παρακάτω εντολή:

copype x86 c:\winpe_32 για clients με 32 bit λειτουργικό ή

copype x64 c:\winpe_64 για να δημιουργήσετε 64 bit boot image.

Αυτό το boot image πρέπει να το δηλώσουμε στον WDS όπως παρακάτω:

screen1

Στην επόμενη οθόνη θα δηλώσετε από τον φάκελο C:\winpe_32 ή C:\winpe_64 το αρχείο winpe.wim και μετά του δίνετε μια περιγραφή, πχ. BootImage32.

Αμέσως μετά υα δηλώσετε με τον ίδιο τρόπο και ένα δεύτερο boot image, το οποίο όμως θα βρείτε από το DVD του Server 2008 ή Vista. Αυτό το image βρίσκεται στον φάκελο Sources και ονομάζεται boot.wim.

Συμβουλή: Χρησιμοποιείστε το DVD και το boot.wim του Server 2008 για να μπορείτε να έχετε multicasting αργότερα. Δεν έχει σημασία ποιο λειτουργικό θα εγκαταστήσετε, δουλεύει και για εγκατάσταση Windows XP.

Δώστε του επίσης ένα κατανοητό όνομα, όπως DeployImage και τελειώσατε με τα αρχικά boot images. Θα πρέπει να εμφανίζονται όπως στην εικόνα (η στήλη Image Name θα έχει τα ονόματα που δηλώσατε εσείς για τα images):

screen2

 

Δημιουργία του Image του λειτουργικού

Εγώ θέλησα να εγκαταστήσω Windows XP για να δω αν δουλεύει. Αυτό που έκανα ήταν να εγκαταστήσω ένα φρέσκο μηχάνημα με XP και όλες τις εφαρμογές και αμέσως μετά να τρέξω το sysprep από το DVD της εγκατάστασης των XP. Θυμηθείτε να δηλώσετε ότι θέλετε το μηχάνημα να κάνει shut down μόλις ολοκληρώσει το sysprep. Αν ο client είναι Vista, πρέπει να δηλώσετε τα παρακάτω στο sysprep:

screen3

Ξεκινήστε το client μηχάνημα από το δίκτυο, συνήθως χρειάζεται να επιλέξετε στην αρχή “Press F12 for Network Service Boot.” Αμέσως θα δείτε σαν επιλογές τα δύο διαφορετικά boot images που προσθέσαμε στον WDS νωρίτερα, οπότε επιλέγετε αυτό που είχαμε δημιουργήσει πρώτο και το ονομάσαμε BootImage32. Σύντομα θα δείτε ένα command prompt:

screen4

Πληκτρολογείστε Wdscapture για να ξεκινήσει ο wizard που θα κάνει capture το λειτουργικό. Διαλέξτε τον σκληρό δίσκο που θέλετε να κάνετε capture (συνήθως ο C:) και δώστε ένα όνομα και περιγραφή:

screen5 

Πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, γυρίστε στον WDS Server και δημιουργήστε ένα image group:

screen7

Μέσα εκεί θα τοποθετηθεί το image του λειτουργικού. Τα image groups είναι πολύ χρήσιμα, διότι αν μέσα σε ένα image group βάλουμε πολλαπλά images του ίδιου λειτουργικού, τα αρχεία που είναι κοινά σε όλα τα images δεν θα επαναλαμβάνονται, αλλά θα υπάρχουν μια φορά μόνο, εξοικονομώντας χώρο στον δίσκο του WDS Server.

Αμέσως μετά δηλώστε που θα αποθηκευτεί το image, το οποίο πρέπει να αποθηκευτεί πρώτα τοπικά και φυσικά θα επιλέξετε επίσης Upload image to WDS server. Αν κάπου σας ζητήσει username και password, θα πρέπει να κάνετε authentication σαν administrator του domain σας. Προτιμήστε να δηλώσετε την IP Address του WDS και επιλέξτε το image group που δημιουργήσατε πριν:

screen6

Επιλέγοντας Finish θα σταλεί το image στον σκληρό δίκο του WDS Server. θυμηθείτε να δημιουργήσετε και ένα Multicast Transmission από την κονσόλα του WDS Server, για να μπορείτε να εγκαθιστάτε πολλούς clients ταυτόχρονα χωρίς πρόσθετο φόρτο στο δίκτυό σας. Θυμηθείτε ότι multicast γίνεται μόνο αν παραπάνω όπως σας είπα είχατε χρησιμοποιήσει το DVD του Server 2008 για να δημιουργήσετε το δεύτερο boot image:

screen9 

Προτιμήστε το Auto-Cast, που επιτρέπει ανά πάσα στιγμή να εισάγετε νέους clients στην διαδικασία της εγκατάστασης του λειτουργικού, χωρίς να περιμένετε να ξεκινούν όλοι μαζί:

screen8

 

Εγκατάσταση του λειτουργικού

Ξεκινήστε πάλι το client μηχάνημα από το δίκτυο με F12 και επιλέξτε το δεύτερο boot image που είχαμε δημιουργήσει με την ονομασία DeployImage. Θα ξεκινήσει η γνωστή εγκατάσταση του λειτουργικού με οθόνες παρόμοιες με αυτές του Server 2008, ακόμα και αν εγκαθιστάτε Windows XP! Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, o Mini Setup Wizard θα σας ζητήσει να εισάγετε ότι αφαιρέθηκε από το sysprep: όνομα υπολογιστή, κλπ και είσαστε έτοιμοι με ένα φρέσκο λειτουργικό, μαζί με τις εφαρμογές σας!

Προσοχή όμως: σε 100Mbit δίκτυο ο χρόνος εγκατάστασης μπορεί να είναι μέχρι και 5-6 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος του image, αφού η εγκατάσταση γίνεται δικτυακά. Δεν παίζει ρόλο όμως πόσα clients ταυτόχρονα θα εγκαταστήσετε, αφού γίνεται με multicasting.

Δοκιμάστε το!

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Μπράβο Χρήστο, θα μου χρειαστεί με το νέο έτος, όπως κ' ένα γιγάμπιτο switch!

Τώρα κατάλαβα γιατί δεν μιλούσες προχτές στο msn (ήσουν αποσχολημένος με το WDS), χαλάλι!

Link to comment

Χρήστο και από εμένα συγχαρητήρια για το άρθρο,

Έχω σηκώσει ένα Virtual 2008 και ακόμη δεν το έχω στείσει για το ΔΕΠΛΟΥ..

Ευκαιρία να ασχοληθώ μέσα στις γιορτές,

Και πάλι ευχαριστούμε για τις οδηγίες.

V

 

Link to comment

Να προσθέσω ότι μπορεί να δημιουργηθέι capture.wim με δεξί κλικ πάνω στο boot.wim οπότε δεν χρειάζεται να δωθούν το command "wdscapture" αφού αν επιλεγεί απο το F12 κατευθείαν το capture.wim η διαδικασία προχωράει κατευθείαν στην δημιουργία και αποθήκευση image στον WDS απο το syspreped λειτουργικό.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...