Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    76974

Windows 7 σε καθημερινή χρήση, Part 2


spanougakis

1107 views

 Share

Χρησιμοποιώντας τα Windows 7 καθημερινά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι αν είσασταν φαν των Windows Vista, θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τα Windows 7, αφού οι βελτιώσεις είναι αρκετές και σημαντικές. Αν μισήσατε τα Vista, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα: φαίνεται ότι το φωνάξατε πολύ δυνατά και ακουστήκατε μέχρι το Seattle, οπότε και η Microsoft έβαλε τα δυνατά της. Στην ουσία πρόκειται για major release, που σημαίνει ότι ενώ δεν έχει αλλάξει σημαντικά ο πυρήνας του λειτουργικού (καθόλου θα μπορούσαμε να πούμε), έχουμε πολλές αλλαγές σε ότι αφορά το usability.

Πολλοί έχουν πει ότι η σύγκριση των Vista με τα Windows 7 είναι όπως η σύγκριση Windows 2000 με Windows XP. Θυμάστε φυσικά τις αλλαγές που είχαμε τότε στο usability, ενώ δεν είχε αλλάξει ο πυρήνας ούτε και τότε. Η γνώμη μου φυσικά είναι ότι τα Windows Vista είναι πολύ καλά. Αλλά ακόμα καλύτερα θα είναι τα Windows 7, η έκδοση που ίσως ωθήσει στην αναβάθμιση τους χρήστες των Windows XP.

Ακούστηκαν λοιπόν οι πελάτες της Microsoft (εμείς δηλαδή) και έτσι δημιουργείται το νέο λειτουργικό. Η συμβατότητα σε συσκευές έμεινε όπως και στα Vista, που σημαίνει ότι εκείνος ο πολύτιμος driver που επιτέλους είναι διαθέσιμος, θα παίζει σωστά. Μπορεί όμως να ψάξετε για κάποιες εφαρμογές που δεν υπάρχουν πια, αφού θα είναι διαθέσιμες μέσω του Windows Live, το οποίο μετονομάστηκε σε Windows Live Essentials. Αυτή η αλλαγή δεν έγινε για να γίνουν τα Windows μικρότερα και ελαφρύτερα, μάλλον έγινε για να υποστηριχτούν οι online υπηρεσίες της Microsoft, για να θυμόμαστε λίγο και το cloud computing.

Να έχετε επίσης υπόψη σας ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η επίσημη beta, η οποία θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα από το ευρύ κοινό.

 

Desktop Βελτιώσεις

Εντύπωση προξενεί η νέα taskbar η οποία είναι και αυτή διαφανής, ενώ πάνω της βρίσκουμε τα shortcuts που είχαμε και στις προηγούμενες εκδόσεις. Από default είναι κλειδωμένη στη θέση της, ενώ στα δεξιά υπάρχει ένα μικρό κουτάκι που μας στέλνει αμέσως στο desktop: αν περάσετε με το ποντίκι πάνω από αυτό, όλα τα ανοιχτά παράθυρα γίνονται διαφανή για να μπορείτε να δείτε τι υπάρχει στο desktop.

taskbar 

Μπορείτε να δείτε την νέα taskbar σαν έναν συνδυασμό της Quick Launch Toolbar και της κλασσικής taskbar, όπου καθώς ανοίγετε εφαρμογές, δημιουργούνται τα αντίστοιχα κουμπιά πάνω της. Προσοχή όμως: εφαρμογές και ανοιχτά παράθυρα έχουν πλαίσιο γύρω τους, ενώ τα shortcuts για δημοφιλείς εφαρμογές όχι:

taskbar2

Παρατηρήστε επίσης ότι αν πάμε με το ποντίκι πάνω από μια εφαρμογή με πολλά ανοιχτά παράθυρα, όπως πχ ο Internet Explorer με πολλές σελίδες ανοιχτές, βλέπουμε σε προεπισκόπιση όλες τις σελίδες. Εάν τώρα πάτε με το ποντίκι πάνω από μια προεπισκόπιση, αυτόματα εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη.

Εάν πατήσετε πάνω σε κάποιο κουμπί, εμφανίζεται η λεγόμενη jump list, που περιέχει όλες τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν με αυτή την εφαρμογή. Για παράδειγμα, δείτε τι γίνεται με το κουμπί του Media Player 12:

mediaplayer 

Το Start Menu επίσης έχει αλλάξει. Εάν κάνετε μια αναζήτηση από το Search που είχαμε και στα Vista, τα αποτελέσματα της αναζήτησης πιάνουν όλο το παραθυράκι και όχι μόνο το αριστερό μέρος του.

search

Δοκιμάστε επίσης να μετακινήσετε την πάνω άκρη ενός παραθύρου στην πάνω άκρη της οθόνης: το παράθυρο μεγιστοποιείται αυτόματα, ενώ αν το μετακινήσετε πάλι προς τα κάτω, θα πάρει το αρχικό μέγεθός του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αν μετακινήσετε ένα παράθυρο στην δεξιά ή στην αριστερή άκρη, θα πιάσει αυτόματα το 50% της οθόνης.

Υπάρχει επίσης μια σειρά από τα λεγόμενα styles, τα οποία καθορίζουν την εμφάνιση της οθόνης μας. Πρόκειται για συνδυασμούς background, χρωμάτων, ήχων και sceensaver, τα οποία μπορούμε να τα τροποποιήσουμε ανάλογα.

Το πιο όμως αμφιλεγόμενο χαρακτηριστικό σε ότι αφορά το desktop, είναι η υποστήριξη touch screen, που φιλοδοξεί να κλέψει κάτι από το μεγαλείο του .... iphone. Υποστηρίζονται κινήσεις των δακτύλων σε κατάλληλες οθόνες, που ενώ δεν έχουμε ακόμα την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε στη πράξη, από κάποια βιντεάκια που κυκλοφόρησαν φαίνεται εντυπωσιακό. Μάλιστα ονομάζεται αυτό το χαρακτηριστικό και MultiTouch, που σημαίνει ότι υποστηρίζει και κινήσεις χρησιμοποιώντας και δύο δάχτυλα του χεριού μας, για αυξημένη λειτουργικότητα.

Επανερχόμαστε σύντομα με αλλαγές και καινοτομίες στα ... ενδότερα του λειτουργικού.

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Κάτι κυκλοφόρησε για beta μεσα στο πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου. Να δούμε.

 

Πάντως στην Μ3 (6801) παίζουν τα MPEG4 αρχεία από JVC HDD κάμερα κατευθείαν στον media player χωρίς να χρειάζεται κανένα πρόσθετο codec. Τέλεια και επιτέλους!

 

Χρήστο, δοκίμασε συνδυασμούς πλήκτρων Windows+Cursor Up, Down, Left, Right. Έπαθα πλάκα (και το βρήκα κατα τύχη) - ποιός ξέρει τι άλλο έχουν βάλει...

Link to comment

Α, μου έπαιξαν και τα DVDs κατευθείαν μέσα από τον media player (και εισαγωγή και μενού και υπότιτλοι, τα πάντα) με ένα πρόσθετο μενουδάκι που βγαίνει στην κλασική κάτω μπάρα. Δεν κατέβασε κάτι από το internet. Ελπίζω να το έχουν σε όλες τις εκδόσεις από premium/business και πάνω.

Link to comment

Και εγώ που είδα κάτι videakia δείχνει πολύ καλό. Είμαι στις δοκιμές. Έχει βελτιώσει και το θέμα ασφάλειας για τα laptops. Θα γράψω σχετικά στο blog μου!!

Link to comment

ολοι παίζουμε με windows 7...

και να ξαναπώ...να είναι καλά η open source κοινότητα...για να πέρνει καμία ιδέα και η MS χιχιχιχι

Link to comment

Τα διαβάζουμε (και τα χρησιμοποιούμε) εδώ και καιρό αλλά τώρα που τα βρήκα μαζεμένα από τον Michael Otey

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...