Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    76970

Windows 7 σε καθημερινή χρήση, Part 3


spanougakis

1090 views

 Share

Περνώντας λοιπόν στα ενδότερα του λειτουργικού, παρατηρούμε διαφορές στον Explorer, στο κέλυφος, σε ότι αφορά το δίκτυο και τη συνδεσιμότητα με άλλους υπολογιστές του δικτύου και με το internet.

Θυμάστε τον παλιό File Manager και τον Program Manager στα Windows 3.11; Από τότε έχουμε συνεχείς αλλαγές σε κάθε έκδοση των Windows, οπότε καιρός είναι να δούμε τι αλλαγές υπάρχουν εδώ. Σε ότι αφορά την εμφάνιση, έχουμε μια γραμμή menu που μοιάζει με αυτή που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στον Windows Media Player, ενώ το details pane στο κάτω μέρος του παραθύρου παραμένει αλλά είναι αρκετά μικρότερο. Συνολικά μας δίνει την αίσθηση ενός πιο λιτού περιβάλλοντος:

explorer1

Το Navigation pane στα αριστερά του παραθύρου είναι αρκετά διαφορετικό από τα Vista, συνδυάζοντας τα Αγαπημένα και τους Φακέλους με κάποια νέα στοιχεία. Από πάνω προς τα κάτω μπορούμε να διακρίνουμε πέντε περιοχές: Favorites, Libraries, Homegroup, Computer και Network:

explorer2

Τα Favorites περιλαμβάνουν δύο στοιχεία, το Desktop και το Recent Places, πολύ λιγότερα από ότι στα Vista, αν και εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα. Τα Libraries και το Homegroup είναι εντελώς καινούρια, ενώ τα Computer και Network είναι φανερό τι δουλειά κάνουν εδώ. Υπάρχει και ένας νέος τρόπος προβολής των περιεχομένων με την ονομασία Content, που έχει αυτή τη μορφή:

explorer3

Σε ότι αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο, είναι τώρα πολύ πιο εύκολο να δούμε σε preview μια φωτογραφία (στα Vista έπρεπε να μπούμε μέσα στο menu "organize"):

explorer4

 

Libraries

Το θυμάστε το WinFS; Ήταν η προσπάθεια της Microsoft να δημιουργήσει μέσα στο λειτουργικό μια σχεσιακή βάση δεδομένων για καλύτερη απόδοση στις αναζητήσεις αρχείων, η οποία θα υπήρχε πάνω από το γνωστό NTFS. Υπήρχε επίσης η ιδέα από το έτος 2000 να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα virtual folders, τα οποία όμως τελικά εγκαταλείφθηκαν μαζί με το WinFS, αφού αρκετοί beta testers των Vista τα θεώρησαν αρκετά πολύπλοκα. Παρόλο που τελικά τα virtual folders μπήκαν στα Vista, δεν θεωρήθηκε και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Επανέρχεται όμως η ιδέα στα Windows 7: Τώρα πια τα Virtual folders ονομάζονται Libraries, εικονικά δηλαδή σημεία στα οποία βρίσκουμε δεδομένα από διάφορα άλλα μέρη του δίσκου μας. Αυτή όλη η ιστορία προκάλεσε και μια ακόμα αλλαγή: τα My Documents που είχαν μετονομαστεί σε Documents στα Vista, μετονομάζονται ξανά σε Personal Documents. Ο φάκελος Documents που βλέπετε μέσα στα Libraries είναι virtual folder και όχι αυτός που ξέραμε. Όπως βλέπετε τέτοια Libraries υπάρχουν αρκετά, ενώ έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε και δικά μας. Τα Documents παίρνουν τα περιεχόμενά τους από δύο τοποθεσίες, τα Personal Documents και τα Public Documents, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα Libraries. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό μενού μπορούμε να δούμε από ποιες τοποθεσίες έρχονται τα περιεχόμενα:

explorer5

Έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την προβολή των αρχείων κατά τοποθεσία, ώστε να βλέπουμε ποια δεδομένα υπάρχουν σε ποιον φάκελο:

explorer6

Ένας άλλος τρόπος προβολής θα ήταν ημερολογιακά κατά μήνα, χρήσιμο συνήθως στο Pictures Library:

explorer7

Τα Libraries λοιπόν είναι μια καλή ιδέα ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τα αρχεία μας συγκεντρωμένα, αλλά αυτή η virtual προοπτική μπορεί να μπερδεύει κάποιους. Για παράδειγμα, όταν έβαλα κάποιες φωτογραφίες με copy μέσα στο Pictures Library, αναρωτήθηκα σε ποιον πραγματικό φάκελο πήγαν; Μετά από έρευνα είδα ότι βρίσκονται στον φάκελο Personal Pictures, αλλά μένει να δούμε αν θα μπερδεύεται ο κόσμος από αυτή τη λειτουργία.

 

Network and Sharing Center ξανά…

Ένα από τα χαρακτηριστικά των Vista που δεν μας άρεσε, επειδή μας έκρυβε στοιχεία που είχαμε συνηθίσει να τα βλέπουμε τόσα χρόνια. Ξανασχεδιάστηκε λοιπόν και παρατήρησα ότι τα Sharing και Discovery χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα Vista δεν υπάρχουν πια, αφού έχουν μετακινηθεί στο Homegroup. Το περιβάλλον είναι πιο λιτό, αλλά εξακολουθεί να μας κρύβει τις κάρτες δικτύου:

explorer8

Πολύ χρήσιμη είναι όμως η νέα λίστα με όλα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, που εμφανίζεται αν κάνουμε κλικ πάνω στο εικονίδιο του δικτύου στο tray. Σημαντικό επίσης είναι ότι πρόκειται για Interactive λίστα. Αν διαλέξουμε ένα ασύρματο δίκτυο, εμφανίζεται ένα κουμπάκι «Connect» για να συνδεθούμε άμεσα:

explorer9

Το μοίρασμα αρχείων στα Vista πολλές φορές ήταν πονοκέφαλος. Ήδη από τις πρώτες εκδόσεις που ίσως δεν είδαν ποτέ οι beta testers υπήρχε η έννοια του Homegroup, αλλά είχε εγκαταλειφθεί τότε. Επανέρχεται λοιπόν δυναμικά με την ελπίδα να κάνει την ανταλλαγή αρχείων πιο εύκολη. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ο καθορισμός των δεδομένων που θέλουμε να μοιράσουμε από τον υπολογιστή μας στο δίκτυο και ίσως να επιλέξουμε ποιος άλλος υπολογιστής θέλουμε να βλέπει αυτά τα δεδομένα. Με την χρήση των Libraries όλα αυτά αποκτούν νόημα, αφού μάλλον τα δεδομένα των Libraries θα θέλαμε να μοιράσουμε στο δίκτυο.

Το configuration του Homegroup γίνεται από το Network & Sharing Center, αρκεί βέβαια να έχετε χαρακτηρίσει το δίκτυο που έχετε συνδεθεί σαν “Home”. Ύστερα απλά διαλέγετε τι θέλετε να μοιράσετε:

explorer10

Μόλις πατήσετε το πλήκτρο δημιουργίας του Homegroup, θα δημιουργηθεί ένα password, το οποίο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να συνδέσετε στο Homegroup τους υπόλοιπους υπολογιστές με Windows 7. Πολύ καλό το password, δεν μπορείτε να το παρακάμψετε με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

explorer11

Μετά την δημιουργία του Homegroup μπορείτε να παραμετροποιήσετε αρκετά στοιχεία, ακόμα και να αλλάξετε το password με κάποιο άλλο που θα θυμάστε εύκολα:

explorer12 

Τέλος, παρατήρησα ότι τα Windows 7 ξεκινούν πολύ πιο γρήγορα από Standby και το ασύρματο δίκτυο είναι διαθέσιμο άμεσα. Επίσης, αν δεν έχετε συνδέσει καλώδιο δικτύου στην θύρα Ethernet, αυτή από default δεν παίρνει ρεύμα, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση ενέργειας: ονομάζεται Smart Network Power.

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Χρήστο τα έχεις εγκαταστήσει σε virtual ή φυσικό pc? Εγώ τα έβαλα αρχικά σε vm αλλά είπα καλύτερα σε κανονικό για να μπορώ να τα δω καλύτερα. Πάντος τα βλέπω πολύ πιο γρήγορα από τα Vista.

Link to comment

Εγώ έκανα και το "migration" από XP σε W7 - με το migwiz, δεν ενθουσιάστηκα γιατί τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν παραμένουν π.χ. μεταφέρεις το account σου αλλά τα αρχεία στα διάφορα folders έχουν permissions από τον παλιό χρήστη (που δεν υπάρχει πια) και για τον μέσο άνθρωπο είναι ψιλοκόλαση γιατί του ζητάει συνεχώς authorization. Για PC εκτός domain (συνδεδεμένο με Home Server φυσικά).

Link to comment

Εγω πάντως χρησιμοποίησα το Easy Transfer (migwiz) και έπαιξε μια χαρά. Για τον μέσο άνθρωπο κόλαση είναι και να ρυθμίσει τα κανάλια της τηλεόρασης καθώς και το να φτιάξει το κινητό του. Γι αυτό πάντα υπάρχει εκείνος ο ...ξάδελφος.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...