Jump to content
  • entries
    5
  • comments
    15
  • views
    1024

Cheap, disposable thin clients


gspiliot

377 views

 Share

Είναι γεγονός ότι η ιδέα των thin clients και των Remote Desktop δεν είναι πια καινούργια. Το θέμα είναι πως μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει περιορίζοντας ταυτόχρονα σε σημαντικό βαθμό την επένδυση που θα πρέπει να κάνει σε υλικό. Η επιλογή των RDP clients έρχεται αβίαστα όταν αρχίζει να πλησιάζει ο χρόνος αλλαγής της γενιάς (generation) των υπολογιστών των χρηστών μιας εταιρείας. Είναι πολλές φορές συνηθισμένο φαινόμενο να γίνονται αγορές 500-1000 υπολογιστών (δες για παράδειγμα το δημόσιο) ώστε οι χρήστες να "αναβαθμιστούν" και να λειτουργούν πιο αποδοτικά. Η επιλογή της θεωρητικής αναβάθμισης μέσω των RDP thin clients αποβαίνει σε μερικές φορές τόσο οικονομική που μπορούμε να χωρέσουμε στο υπόλοιπο budget νέους blade servers (για τον ρόλο των TS) με συστοιχία σκληρών δίσκων σε SAN!

 

Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει και σταδιακά ως ακολούθως:

  • Σε υφιστάμενους χρήστες αντικαθιστούμε το ποντίκι/πληκτρολόγιο με νέα καθώς και την οθόνη αν τώρα είναι τύπου CRT. Δημιουργούμε ή μεταφέρουμε το account στο TS μαζί με τα αρχεία του χρήστη. Αφαιρούμε τον σκληρό δίσκο από το φυσικό μηχάνημα και το εφοδιάζουμε με κάρτα δικτύου που να μπορεί να κάνει network boot (αν φυσικά δεν έχει ήδη μία τέτοια). Ορίζουμε το network boot σαν default.
  • Σε νέους χρήστες χρησιμοποιούμε απλές και οικονομικές λύσεις PC (για παράδειγμα m/b με επεξεργαστή ATOM/VIA) και μέγιστο 1GB RAM, χωρίς σκληρό. Ορίζουμε το network boot να είναι το default.
Για να κάνουμε τους συγκεκριμένους υπολογιστές να "ξεκινήσουν" κάποιο λειτουργικό και να τρέξουν το πολυπόθητο RDP client κάνουμε τα ακόλουθα:

  • Φροντίζουμε να τρέχει ένα tftp server στον TS μας ή κάπου αλλού. Το tftp είναι ένα lightweight πρωτόκολλο για να λαμβάνουν οι diskless clients το σχετικό λειτουργικό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα 3rd party service (π.χ. http://tftpd32.jounin.net/) ή της ίδιας της MS που βρίσκεται στα deployment services.

  • Ετοιμάζουμε μια σειρά από αρχεία από το site: http://www.thinstation.org. Πάνω δεξιά θα βρείτε τα TS-O-Matic sites που μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας configuration. Τα αρχεία που θα δημιουργήσουμε μπαίνουν στο συγκεκριμένο directory από το οποίο διαβάζει το tftpd32 ώστε να εξυπηρετήσει τους clients που θα τα ζητήσουν μέσω TFTP. Περισσότερα στην συνέχεια.

  • Στον DHCP Server μας ανοίγουμε το scope και στα properties προσθέτουμε το option 66 και δίνουμε ως τιμή την IP του server που τρέχει τον tftp server. Έτσι κάθε diskless PC που θα ξεκινάει στο δίκτυο θα ζητάει DHCP και μαζί με αυτό θα του δίνουμε και την διεύθυνση του server που θα τον προμηθεύσει με τα boot αρχεία μέσω tftp.
  • Δοκιμάζουμε το client PC απλά με το να το ξεκινήσουμε και να δούμε προσεκτικά την διαδικασία εκκίνησης από PXE. Αν όλα πάνε καλά θα ζητήσει τον linux kernel του thinstation, θα ξεκινήσει το rdesktop και θα κάνει άμεση σύνδεση στον TS που έχουμε ορίσει κατά την διάρκεια δημιουργίας των thinstation files.
Τώρα, για την δημιουργία των images του thinstation. Ο όλος wizard χωρίζεται στις ακόλουθες ενότητες:

  • Hardware: Το θέμα είναι να διαλέξουμε εκείνα τα modules που αντιπροσωπεύουν το PC που θα εκτελέσει την εφαρμογή (diskless client). Μπορεί κανένας να διαλέξει τα πάντα αλλά καλύτερα (για μείωση του μεγέθους του image) να διαλέξουμε το υπερσύνολο του hardware που διαθέτουν οι clients που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Applications: Το default είναι μόνο το rdesktop που θέλουμε. Μπορείτε ακόμα να διαλέξουμε Modules στην κατηγορία "other services" αν θέλουμε να έχουμε απομακρυσμένη διαχείριση του client (π.χ. sshd).
  • Parameters: Γενικά θα ορίσουμε τα passwords που χρειάζεται να έχει ο client για remote διαχείριση. Αλλάζουμε τα default passwords από "pleasechangeme" σε ότι επιθυμούμε. Να θυμηθούμε εδώ, ότι αυτά είναι τα passwords για να "δουλέψουμε" πάνω στο light linux λειτουργικό που τρέχει το diskless PC για να κάνει remote desktop connect στον TS. Δεν έχουν να κάνουν σε καμιά περίπτωση με τα password που περιμένει ο TS και γενικά το windows authentication.
  • Splash & Background: Οι εικόνες που θα εμφανίζονται κατά την διάρκεια boot του light λειτουργικού καθώς και το background image σε περίπτωση που δώσουμε εκτός από rdesktop και επιφάνεια εργασίας.
  • Load Files: Με τον wizard χτίζουμε το static image του thin client. Το runtime configuration είναι συνήθως δυναμικό. Μπορούμε όμως να ενσωματώσουμε ένα runtime configuration ως default στο build image αν το επιθυμούμε. Αν έχουμε κάποιο το φορτώνουμε εδώ αλλιώς το παραλείπουμε αυτό το βήμα.
Αφού ολοκληρώσουμε τα παραπάνω πατάμε στο εικονίδιο "Build" (δίπλα από τα πράσινα βελάκια των βημάτων). Θα περάσετε σε μια οθόνη που βλέπετε ένα δείγμα αρχείου runtime configuration. Αυτό μπορείτε να το μεταβάλετε επί τόπου και είτε να το ενσωματώσετε στο image είτε να σας το ετοιμάσει σαν αρχείο "thinstation.conf.example" για να το κατεβάσετε. Κατόπιν πατάτε το εικονίδιο "write image" (και πάλι δίπλα από τα πράσινα βελάκια των βημάτων). Παρατηρούμε ότι το LOG δείχνει "Build Complete!" χωρίς λάθη αφού έχει ενσωματώσει όλα τα modules που επιθυμούμε. Στο tab "Build" κατεβάζουμε (με απλό κλικ) το αρχείο thinstation.conf.example για να το χρησιμοποιήσουμε (αφού το μετονομάσουμε σε thinstation.conf) ως runtime configuration. Κατόπιν κατεβάζουμε ένα (ή όλα) από τα ακόλουθα:

  • ISO: αν θέλουμε να ξεκινήσουμε τον client από CDROM (έστω ότι έχει CDROM αλλά όχι bootable κάρτα δικτύου).
  • PXE: για boot απλά με την κάρτα δικτύου που περιγράψαμε παραπάνω.
Ειδικά για το PXE boot θα πρέπει να έχετε κατ' ελάχιστο την ακόλουθη δομή αρχείων στο σημείο που αναζητά τα αρχεία του το tftp (έστω το c:\tftpboot):

  • c:\tftpboot
    • initrd
    • pxelinux.0
    • vmlinuz
  • c:\tftpboot\pxelinux.cfg (directory μέσα στο c:\tftpboot)

    • default
όλα τα παραπάνω αρχεία θα τα προμηθευτείτε από το TAB PXE του thinstation wizard. Βάζουμε στο c:\tftpboot και το runtime configuration (thinstation.conf) όπως το έχουμε διαμορφώσει για τις ανάγκες μας και είμαστε έτοιμοι. Το thinstation.conf μπορεί να έχει ως κατάληξη και το mac address του client αν θέλουμε ένα συγκεκριμένο client να αναζητά ένα "δικό του" runtime configuration διαφορετικό από το default (χρήσιμο για δύσκολους clients).

 

Τι να προσέξουμε τώρα στο runtime config του client:

  • Ότι αρχίζει με # είναι comment.
  • Για ένα plain client χωρίς thin OS απλά με ένα rdesktop σε ένα TS αλλάζουμε/προσθέτουμε τα ακόλουθα:
RECONNECT_PROMPT=Off

SESSION_0_TITLE="Company TS Server"

SESSION_0_TYPE=rdesktop

SESSION_0_SCREEN=1

SESSION_0_RDESKTOP_SERVER=192.168.1.100

SESSION_0_RDESKTOP_OPTIONS="-a 16"

SESSION_0_AUTOSTART=On

Tο οποίο ορίζει ένα default session στον TS server με διεύθυνση 192.168.1.100 και προσδιορίζει τα color bit σε 16. Με λίγο ψάξιμο ακόμα στο example file θα μπορέσετε να βρείτε και πως να κάνετε mount local devices όπως για παράδειγμα local usb disks ή printers.

Μην περιμένετε φυσικά AERO style RDP ή άλλα καλούδια αλλά τουλάχιστο η δουλειά γίνεται με μόνη απαίτηση μια άδεια TSCAL ανά client.

 

 

 

 

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...