Jump to content
  • entries
    56
  • comments
    190
  • views
    8765

Hyper-Power-GUI


Vangelis

784 views

 Share

Καλησπέρα σας,

Τι κοινό άραγε να έχει ένα cmdlet περιβάλλον, ένα virtualization περιβάλλον, και ένα δωρεάν λογισμικό. Μην το παίρνετε για αίνιγμα με αλιγορικό χαρακτήρα. Δέν είναι σαν τα αινίγματα που μας έλεγε η γιαγία μας, αυτό είναι πραγματικότητα.

Για όσους δεν το γνωρίζετε οπότε και είναι καιρός να ασχολειθήτε μαζί του, είναι το POWER GUI. Το είχα χρησιμοποιήσει από τις πρώτες εκδόσεις του, με όχι πάρα πολυ καλά αποτελέσματα, κάτι δεν πήγαινε καλά. Αλλά τώρα με την έκδοση 1.6.0 όλα φαίνονται να είναι Super!

Ας πούμε όμως τα βασικά. Τo Power GUI είναι όπως καταλαβαίνετε από την συντομογραφία του προιόντος, είναι ένα γραφικό περιβάλλον του Power Shell, ενός δηλαδή έξυπνου shell που κατασκεύασε η  Microsoft. Σκοπός του, είναι να μπούμε στην νωοτροπία του λογισμικόυ, η  εκτέλεση των εντολών που χρησιμοποιούμε, επικοινωνούν με το OS σε ένα αρκετά "deep inside layer"  του 2008 Server, Win vista, αλλά και 2003 Server,ΧP. Είναι λοιπόν ένα περιβάλλον σαν και αυτό στην φωτό παρακάτω.(Για όσους δεν το έχετε δεί..)

Power-Shell

Ας μην μιλήσουμε όμως τώρα για το Power Shell, ας αρκεστούμε σε αυτά. Θα κάνω σίγουρα πιό εκτενέστερη αναφορά του στο μέλλον για τον τρόπο λειτουργίας του, τα script που μπορούμε να εκτελέσουμε, αλλά και την κατανόηση των εντολών του. Για όσους θέλουν να έχουν μια ιδέα δώστε την εντολή Get-Help, θα δείτε την φιλοσοφία του.

Ας μην χρονοτριβούμε όμως πάμε στην ουσία. Power GUI λοιπόν. Ένα πολύ όμορφο και ΔΩΡΕΑΝ προιόν από την Quest, που βάζει λίγο τα πράγματα στην θέση τους. Βέβαια εδώ να πώ πως στην έκδοση Power Shell 2 που θα μας έρθει με τον 2008 R2 θα έχουμε επίσης γραφικό Power Shell. Κάτεβάζοντας το λοιπόν, και εγκαθιστώντας το, σαν prerequisite είναι η ύπαρξη του Power Shell στον Η/Υ-Server μας. Δέν αργεί καθόλου, μάλιστα στα option του installation θα δούμε και το Exchange 2007 Pack το οποίο παλιά ήταν μόνο add on pack.Ειδού λοιπόν ένα Screenshot από το Power GUI.

PowerGUI

Όταν στις αρχές είχα δοκιμάσει το Power GUI, έψαχνα ένα τρόπο ώστε να μπορώ να διαχειριστώ τους Hyper-V server μου, από το περιβάλλον του. Μέχρι και VM Ware είχε, αλλά για Hyper V τιποτις! Ώσπου τώρα χτές δηλαδή, φρέσκο πολύ φρέσκο, ήρθε επιτέλους το Power Pack διαχείρησης του Hyper V. Δείτε μερικά  Screenshots μην σας κρατάω σε αγωνία.

power-gui1 

Σε αυτό το πεδίο μπορόυμε να ορίσουμε, είτε άν έχουμε το PowerGUI εγκατεστημένο πάνω στον server μας, είτε από το Active Directory δίνοντας τα κατάλληλα credentials και τον DC μας.

powergui2

Επιλέγοντας λοιπόν τους server μας, στα actions τους προσθέτουμε στο Group, Μanaged Hyper V Servers.

Power-Gui3

Εκτός των Virtual Machines μπορούμε να δούμε και τα services που τρέχουν real time πάνω στον Hyper V server μας.Βλέπουμε εδώ πως η Quest χρησιμοποιείσε και αυτή την ίδια νοοτροπία της Microsoft πάνω στο mmc του 2008. Δηλαδή 3 reading panes. Δεξιά ξεχωρίζουμε το pane με τα actions που μπορούν να εκτελεστούν πάνω σε οποιoδήποτε object.

powergui3

Όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε, δημιουργήσουμε, και ότι άλλο περνάει από το μυαλό σας, γίνετε μέσα από αυτή την κονσόλα, όσο αφορά βέβαια το management ενός ή πολλών Hyper V Servers. Ένα πολύ ενδιαφέρων tutorial για την κατανόηση του Hyper V Power Pack μπορείτε να δείτε εδώ. Μέσα στο site του powergui.org μπορείτε να βρείτε όσα Power Packs σας ενδιαφέρουν για το management πολλών features, που έχει ο 2008 server. Αλλά κοιτάξτε παρακάτω,

powergui4

Ότι εντολή δίνουμε εμείς από το γραφικό περιβάλλον, στο κάτω μέρος του Power GUI έχει δύο tabs. Ένα UI και ένα Power Shell Code.Πατώντας λοιπόν πάνω στο Power Shell Code μπορούμε να δούμε την κάθε εντολή που εκτελούμε με κώδικα Power Shell. Ναι καλά ακούσατε. Οπότε έτσι μαθαίνουμε, και ποιό εύκολα τις εντολές του, αλλά και μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα script θέλουμε, κάνωντας απλός copy το μέρος του κώδικα που θέλουμε, και βάζοντας τον σε ένα notepad με την κατάληξη όμως .ps1.

Γενικά.

Το Power GUI είναι ένά πολύ δυνατό εργαλείο. Υπάρχει πολύ documentation, tutorials, και πληροφορίες για την κατανόηση του. Έχει όντως πολλές δυνατότητες διαχείρησης για HYPER-V, Exchange Server, AD, Group Policy, Local System κ.α. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κατεβάζοντάς το εδώ. Αξίζει πιστεύω να του ρίξετε μια ματιά, δεν λέω ωραίο και το cmdlet, αλλά άμα έχεις και GUI διαχείρησης γίνετε ανάρπαστο. Το καλύτερο βέβαια σας το άφησα για το τέλος...ΝΑΙ λοιπόν το power Gui έχει και "ΕΛΛΗΝΙΚΑ"

power-greek

Απλά κατεβάστε το...[:)]

 Share

3 Comments


Recommended Comments

Βαγγέλη πολύ καλό το άρθρο σου, ετοιμάζω και εγώ κάτι με το PowerGUI καθώς είναι τρομερό εργαλείο, το είχα ανακοινώσει εδώ http://autoexec.gr/blogs/blackstar/archive/2008/12/11/10982.aspx

Έχω όμως και κάποια επιπλέον πράγματα να δείξω σχετικά με το PowerShell.

 

Επίσης να σε συγχαρώ για την επιλογή σου ως MVP απο τη δραστηριότητα σου το αξίζεις και με το παραπάνω, εύγε!

Link to comment

GSIMO σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,

Το χρησιμοποιούσα και γω το PowerGUI αλλά στις αρχικές εκδόσεις του με είχε απογοητεύση με την διαχειρησή ώς προς τον Exchange "Με κοροίδευε ο Θανάσης " όταν του το έδειχνα στο γραφείο...Αλλά τώρα με υπερηφάνια λόγο του HYPER V management που δουλέυει πολύ καλά, είπα να το πώ και γώ στον κόσμο του Autoexec.

Δείξε PowerShell στο λαό, πιστεύω ότι το έχουμε ανάγκη..

Συνέχισε την καλή δουλειά και θα δείς, όσοι είναι αξιότιμα μέλοι του Autoexec δεν περνάνε απρόσεκτοι..

Σε ευχαριστώ και πάλι!

V

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...