Jump to content

Klag Rulez

  • entries
    39
  • comments
    80
  • views
    15129

Όσο ζεις μαθαίνεις (2ος DHCP σαν BackUp DHCP Server)


klag

1900 views

 Share

Τις προάλλες που είχα στήσει έναν DHCP στον domain controller μου και έναν ακόμη DHCP στον Additional Domain Controller μου σαν Back Up παρατήρησα κάτι το οποίο νομίζω ότι δεν το ξέρουμε πολλοί και είναι άξιο αναφοράς.

Είναι σωστό να έχουμε τα PCs να παίρνουν αυτόματα IP από τον DHCP μας. τι γίνεται στην περίπτωση όμως που ο Server αυτός για κάποιο λόγο δεν δουλεύει ή καεί ή οτιδήποτε?

Μας παίρνει τηλέφωνο ο πελάτης και μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν έχει IP το pc του πρέπει να φτύσουμε αίμα. Αυτός το μόνο που λέει και ξέρει "Δεν μπαίνω στο Erp μου".

Έτσι για τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να βάζουμε και έναν δεύτερο DHCP στην πε΄ριπτωση που παίσει ο πρώτος να υπάρχει ο δεύτερος.

Ετσι έκανα και εγώ μέχρι τώρα σε όλες τις εγκαταστάσεις μου. ΑΛΛΑ πήγαινα στον δεύτερο DHCP που τον είχα στήσει και τον έκανα STOP έτσι ώστε να δείνει IP ο πρώτος Server και μην δώσει κατά λάθος ο δεύτερος και έχουμε κανένα IP Conflict.

Το παράξενο που παρατήρησα είναι το εξής:

Κατά λάθος σε ένα πελάτη ξέχασα να κάνω το Service Disable και το άφησα automatic. έτσι μετά από μία επανεκίνηση ξεκίνησε και ο δεύτερος DHCP.

Δεν το είχα πάρει χαμπάρι μέχρι που ήμουν στον Additional Domain Controller και κατά λάθος πάτησα DHCP και άνοιξε το παράθυρό του.

Έμεινα κατάπληκτος μέσα στα leases είχε τις ίδιες ακριβώς εγγραγές με τον πρώτο DHCP.

Επανέλαβα το πείραμα και στην εταιρία μου. Πράγματι μετά από λίγο χρονικό διάστημα εμφανίζει και ο δεύτερος DHCP τις ίδιες εγγραφές με τον πρώτο (λες και κάνουν Replication)

Προφανός έχει να κάνει με το Active Directory αυτή η συμπεριφορά, αλλά πραγματικά από τόσα σεμινάρια από τόσα που έχω διαβάσει δεν το είχε πει ποτέ κανένας ότι υπάρχει αυτή η συμπεριφορά.

Δεν έχουν έρθει βέβαια στον δεύτερο DHCP τα reservations αλλά και μόνο τα Leases είναι αρκετά ώστε να δουλεύει και οδεύτερος DHCP.

 

 Share

13 Comments


Recommended Comments

Πάντως να σημειώσω οτι απο όσο ξέρω, δεν υφίσταται DHCP replicaion, ουτε μέσω AD ούτε με άλλο τρόπο. Θα το διερευνήσω περισσότερο.

Link to comment

Πολύ ωραίο το άρθρο. Είναι όμως καλύτερα να έχουμε 2 dhcp σε 2 dc και να τους έχουμε enable και χιαστή τους DNS στους clients? Να μη πέφτουν όλοι πάνω στον 1ο DC-DNS και αφού αυτός πάθει κάτι τότε να ρωτάνε τον 2o DC-DNS. Σαν load balancing.

 

Ευχαριστώ

 

Βασίλειος Πασχαλίδης (v_pasch)

Link to comment

ΧΜ!!! Ενδιαφέρον και αυτό.

Τα reservations που έχει ο DHCP 1 δεν έχουν έρθει στον DHCP 2. ΑΛΛΑ δεν έχουν έρθει ούτε στα Leases.

έχουν έρθει δηλαδή όλες οι εγγραφές από τον DHCP 1 στα Leases του 2 εκτός από αυτές που έχουν δοθεί με Reservation στον 1.

Πράγματι πολύ καλό για να είναι αληθινό. ΧΑΧΑ!!!

Αν το δοκιμάσει κάποιος και έχει διαφορετικά ή ίδια αποτελέσματα ας πει. Πάντος πρέπει να του δώσετε χρόνο, δεν γίνεται αυτόματα μέσα σε πέντε λεπτά ας πούμε. Αρχίζουν και έρχονται οι εγγραφές μία μία σιγά σιγά. Μέσα σε μία ώρα περίπου λογικά πρέπει να έχουν έρθει όλες οι εγγραφές, ή τουλάχιστον έτσι έγινε σε εμένα σε δύο διαφορετικά domains.

Link to comment

Εγκατέστησες το ίδιο scope και στους 2 dhcp?

Το περίεργο είναι ότι ο DHCP server φυλάει σε αρχέιο τοπικά την βάση, οπότε τι παίζει.

Link to comment

Ναι. Εγκατέστησα τον πρώτο DHCP με ένα Scope.

Έβαλα τα Exclusions που ήθελα.

Έκανα τα Reservations που ήθελα.

Στη συνέχεια πήγα στον δεύτερο έκανα ακριβώς το ίδιο Scope (με όνομα BackUpDHCP δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το όνομα) και τα ίδια Exclusions.

Μετά από λίγη ώρα εμφανίζεται το θαυμαστό.

Το Domain και στις δύο περιπτώσεις είναι 2003.

Οι εκδόσεις Server 2003 στη μία περίπτωση είναι o DHCP1 STD και ο 2 ENT, ενώ στην εταιρία μου είναι και οι δύο 2003 ENT.

Link to comment

ΝΑ πω σήμερα ότι το δοκίμασα και σε SBS δίκτυο και έκανε ακριβώς το ίδιο.

Ο SBS ειδικά όταν βρίσκει δεύτερο DHCP κατά την εγκατάστασή του δεν μπορεί να στηθεί αλλά και αν υπάρξει δεύτερος DHCP από ένα Router για παράδειγμα, ρίχνει το service του.

E λοιπόν όσο απίστευτο και αν φαίνεται με δεύτερο DHCP στον additional Domain Controller παίζουν και οι δύο με τη συμπεριφορά που περιέγραψα.

Μετά όμως από αρκετή ώρα ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο DHCP του SBS είναι Stopped όπως ήταν το φυσιολογικό που περίμενα να δω.

Link to comment

Α να γράψω και τα errors που εμφάνισε ο SBS μετά από 48 ώρες που έπαιζαν και οι δύο SBS & Additional μέσα στο ίδιο subnet.

 

The DHCP/BINL service on this computer running Windows Server 2003 for Small Business Server has encountered another server on this network with IP Address, 192.168.0.151, belonging to the domain:

 

The DHCP/BINL service on this computer is shutting down. See the previous event log messages for reasons.

 

Kai meta

The DHCP service has detected that it is running on a DC and has no credentials configured for use with Dynamic DNS registrations initiated by the DHCP service. This is not a recommended security configuration. Credentials for Dynamic DNS registrations may be configured using the command line "netsh dhcp server set dnscredentials" or via the DHCP Administrative tool.

 

εκλεισα λοιπόν τον Additional και όλα πάλι καλά στο SBS ΔΙΚΤΥΟ. ΠΑΝΤΩΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΔΟΚΙΜΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΑ!!! χαχα

 

 

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...