Jump to content
  • entries
    194
  • comments
    292
  • views
    77058

Windows Server 2008 R2: όταν το καλό γίνεται καλύτερο


spanougakis

609 views

 Share

Έχοντας την Beta έκδοση στα χέρια μας, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να δούμε τα νέα χαρακτηριστικά της, αφού στην ουσία υπάρχουν αρκετές και σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες. Παρατηρούμε ότι μετά από αρκετά χρόνια έχουμε ταυτόχρονο λανσάρισμα από την Microsoft ενός client και ενός server λειτουργικού. Μιλάμε για τα Windows 7 και τον 2008 R2, κάτι το οποίο έγινε τελευταία φορά με τα Windows 2000.

desktop

 

Virtualization

Με την έλευση της προηγούμενης έκδοσης του Windows Server 2008 είδαμε τις νέες προοπτικές που μας προσφέρει το virtualization χρησιμοποιώντας το Hyper-V. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν, καθώς επιτυγχάνουμε οικονομία σε resources, άμεσο backup των servers μιας εταιρίας, αλλά και απροβλημάτιστο disaster recovery. Να μην ξεχνάμε και την δωρεάν έκδοση του Hyper-V Core, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να έχουμε εικονικές μηχανές χωρίς να σπαταλούμε άδεια χρήσης για τον Hyper-V Server.

Στην νέα έκδοση Hyper-V 2.0 έχουμε υποστήριξη για 32 CPUs στο host μηχάνημα, ενώ υποστηρίζεται πλέον Client και Server Virtualization. Τι σημαίνει αυτό; Εκτός από την χρήση του Hyper-V για να φιλοξενήσει τους servers της εταιρίας μας, έχουμε την δυνατότητα σε συνδυασμό με το Virtual Desktop Infrastructure (VDI) να χρησιμοποιούμε client λειτουργικά σε virtualized μορφή. Σημειώστε επιπλέον την δυνατότητα προσθήκης VHD αρχείων στις εικονικές μηχανές χωρίς επανεκκίνηση.

Επιπρόσθετα, έχουμε στη διάθεσή μας το Live Migration, που σημαίνει μεταφορά των virtual μηχανών μας από server σε server, χωρίς πρακτικά ο χρήστης να αντιλαμβάνεται το παραμικρό. Στον Windows Server 2008 είχαμε το quick migration, που βέβαια όταν συνέβαινε ήταν αντιληπτό από τον χρήστη. Έχει ειπωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δύο migrations είναι διαφορά μεταξύ seconds και milliseconds. Σε συνδυασμό με τον System Center Virtual Machine Manager, η εταιρία μπορεί να έχει στην διάθεσή της εκπληκτικά σενάρια διαχείρισης των εικονικών μηχανών. Όπως μας είπε και ο Mark Russinovich στην φετινή TechEd, υπολογίστηκε ώστε η μεταφορά του virtual μηχανήματος από τον έναν server στον άλλον να διαρκεί λιγότερο από το τυχόν timeout του TCP/IP.

Τα αρχεία μορφής VHD που χρησιμοποιούνται από τον Hyper-V αποκτούν νέες δυνατότητες, αφού τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πραγματικοί φυσικοί δίσκοι, χαρακτηριστικό που έχει ονομαστεί σαν Virtual to Physical (V2P).

Τα Terminal Services μετονομάζονται σε Remote Desktop Services, αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια απλή αλλαγή ονόματος: δίνεται η δυνατότητα να συνδέονται οι χρήστες μας με remote desktop σε ένα virtual client μηχάνημα, με πλήρη υποστήριξη Aero Glass και ήχου. Φυσικά οι πλήρεις δυνατότητες ξεδιπλώνονται με την χρήση των Windows 7 σαν client λειτουργικό.

Βελτιώσεις Power Management

Όλοι μιλάνε για αυτό, όλοι θέλουν οικονομία σε resources. Ο Windows Server 2008 R2 έρχεται με ένα νέο χαρακτηριστικό, το λεγόμενο Core Parking. Σε επεξεργαστές με πολλαπλά cores, ο φόρτος μοιραζόταν σε όλα τα cores, ενώ τώρα πλέον κάποια cores απενεργοποιούνται εντελώς, άρα μειώνεται και η κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης υποστηρίζεται και το χαρακτηριστικό της μείωσης της ταχύτητας του επεξεργαστή, όταν ο φόρτος είναι μικρός. Με αυτό τον τρόπο επίσης πετυχαίνουμε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Remote Administration

Βελτιωμένες κονσόλες διαχείρισης, δίνοντάς μας την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολλά από τα εργαλεία που υπάρχουν στο Server Management Console και απομακρυσμένα. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα για scripts με Powershell 2.0 και shell τα οποία επίσης μπορούν να δουλέψουν απομακρυσμένα, αφού διαπιστώθηκε ότι πολλές φορές η πρόσβαση στο server room είναι δύσκολη και περιορισμένη. O Server Manager θα μπορεί να εγκατασταθεί και στα Windows 7 σαν ξεχωριστό download.

ps

Το Powershell 2.0 θα περιλαμβάνει και εκατοντάδες νέα commandlets για την διαχείριση των ρόλων. Οι πληροφορίες μιλούν για 241 νέα commandlets με σκοπό να κάνουν τη δουλειά του administrator πιο εύκολη, μέχρι και την διαχείριση ενέργειας του server. Θα υπάρχει συμβατότητα προς τα πίσω με το Powershell 1.0, και βέβαια ένα νέο γραφικό fron-end για όσους … δυσκολεύονται!

Σημαντικό τελικά είναι ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση server που όλες οι κονσόλες διαχείρισης βασίζονται στο Powershell, κάτι που το είδαμε για πρώτη φορά στον Exchange Server 2007. Εδώ βασίζεται και το νέο Active Directory Administrative Center, κονσόλα που απλοποιεί και συγκεντρώνει όλες τις εργασίες που κάνουμε συνήθως στο Active Directory:

center

Βελτιώσεις στους ρόλους του Active Directory και όχι μόνο

Γρήγορη επαναφορά των διαγραμμένων αντικειμένων του Active Directory χρησιμοποιώντας το νέο Recycle Bin, το οποίο βέβαια από default είναι απενεργοποιημένο και πρέπει να ενεργοποιηθεί αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε:

ad1

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να χρησιμοποιούμε το νέο Forest Functional Level:

ad

Έχει βελτιστοποιηθεί επίσης η διαδικασία join σε domain, υποστηρίζοντας ακόμη και offline joining για clients με Windows 7: διαδικασία για να μπει στο domain κάποιος client χωρίς την ανάγκη συνδεσιμότητας δικτύου.

Θα δούμε επίσης ότι το νέο DHCP υποστηρίζει failover. Το concept είναι απλό και απορεί κανείς πως δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα: DHCP Servers που «κοιμούνται» και αναλαμβάνουν δράση όταν ο πρωτεύων «πέσει». Πολύ έξυπνο. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα του DNSSEC, δηλαδή trust relationships μεταξύ των DNS Server με χρήση PKI για ασφάλεια.

IIS

Το κυριότερο νέο εδώ είναι ότι πλέον ο Server Core θα περιλαμβάνει IIS με ASP.NET και Powershell scripting, αλλά και FTP και WebDAV.

Direct Access, Branch Cache και Windows 7: Better together

Σε μια παρουσίαση που είχαμε παρακολουθήσει στην φετινή TechEd ο Steve Riley είχε αναφερθεί στο Direct Access. Πρόκειται για τον αντικαταστάτη του VPN, ενώ πλέον οι χρήστες μας έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της εταιρίας με κάτι ανάλογο με το RPC over HTTP (στην πραγματικότητα θα έχουμε HTTPS) από οπουδήποτε φυσικά με Windows 7. To Direct Access έχει τη δική του κονσόλα, αλλά και περισσότερες απαιτήσεις:

da

Έχει η εταιρία σας υποκαταστήματα και θέλετε DCs σε κάθε κατάστημα, αλλά έχετε πρόβλημα στο replication; Χρησιμοποιήστε Branch Cache και εγκαταστήστε το σαν feature, όπου οτιδήποτε κατεβάζουν οι χρήστες από τον κεντρικό server μένει σε cache τοπικά στο υποκατάστημα, γλυτώνοντας bandwidth χρήσιμο για άλλες δουλειές.

Τι άλλο είδαμε που μας έκανε εντύπωση; TCP/IP Validation Settings, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε σωστό configuration:

network

Θα επανέλθουμε μόλις ανακαλύψουμε και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. 

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Μιλάμε έχω εκπλαγεί, ακόμη δεν έχουμε προλάβει να δούμε τα πλεονεκτήματα του απλού ws 2008 και τώρα έχουμε ακόμη καλύτερα.

Τι να πω , κάποιοι έχουν όρεξη εκεί στο redmond

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...