Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24325

Software in Hardware (Another way of Interoperability): ASUS Mobo P5Q Deluxe review


Blackman

1214 views

 Share

Πριν λίγες ημέρες έκανα μία αλλαγή στον προσωπικό μου υπολογιστή, αλλάζοντας την Motherboard που είχα με την Asus P5Q Deluxe. H εν λόγω mobo δεν είναι ότι πιο καινούριο (κατασκευάστηκε το 2008), αλλά ήταν πιθανότατα η καλύτερη λύση για να αλλάξω μόνο αυτή και να "κουμπώσω" όλα τα υπόλοιπα ως είχαν.

l_00610258.jpg

Reviews μπορείτε να βρείτε άπειρα στο Internet, αλλά την δουλειά που έχει κάνει η Asus σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι είναι όλο το "ζουμί" και αυτό λέγετε ASUS Express Gate.

ASUS Express Gate

Αυτό που έχει κάνει η ASUS είναι να ενσωματώνει στην mobo της το Splashtop , μία διανομή LINUX που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να βρεθεί συνδεδεμένος στο Internet σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα.

image3.php?id=4960

Το λειτουργικό σύστημα περιέχει Firefox, Skype, Pidgin (για να ρυθμίσει ο χρήστης τον αγαπημένο του ΙΜ Messenger, αλλά επίσης και δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες από οποιοδήποτε αποθηκευτικό μέσο.

Το σύστημα επίσης δίνει την δυνατότητα για την σχετική παραμετροποίηση σε θέματα δικτύου (dchp, static ip κλπ) αλλά και μερικών άλλων πραγμάτων.

Αρκετά εντυπωσιακό, γιατί μιλάμε για ένα σύστημα ουσιαστικά που ακόμα και αν πάθει κάτι το λειτουργικό ή ο δίσκος σας, θα μπορείτε να μπείτε και να δείτε τα email σας ή να κάνετε ότι άλλο θέλετε στο Internet.

ASUS Mobo (EPU - 6 engine) + Windows Vista (Power Options) = Better Environment

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που υπάρχει τουλάχιστον σε αυτή την Mobo, είναι ο τρόπος διαχείρισης του ρεύματος και την κατανάλωσης.

asusp5qrd0.jpg

Το 6 engine αντικατοπτρίζει τα 6 στοιχεία που μπορεί ο χρήστης να ελέγξει μέσω του σχετικού software της Asus μέσα από τα Windows.

Αυτά είναι:

Επεξεργαστής

VGA

Chipset

Μνήμη

Σκληροί δίσκοι

Ανεμιστήρες

epu-1s.png

Μέσω αυτού του συστήματος μπορείτε να ρυθμίσετε αρκετά πράγματα, που βασικό σκοπό έχουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και την μείωση του CO2 που 'βγάζει' το σύστημα προς το περιβάλλον. (υπάρχει και σχετική μέτρηση που μετράει πόσο έχει μειώσει το CO2 που εκπέμπει το σύστημα σε σχέση με την κανονική του λειτουργία).

Επίσης μέσω αυτού του συστήματος ο χρήστης έχει την δυνατότητα να κάνει και "overclocking" στον επεξεργαστή (η default ρύθμιση στην επιλογή του TURBO είναι +3%, ενώ στο SLOW είναι -1% της ταχύτητας της CPU).

Οι ρυθμίσεις όπως μπορείτε να δείτε είναι πέντε. Αν όμως κάποιος θέλει να δημιουργήσει και ξεχωριστές ρυθμίσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές του συστήματος. Στην περίπτωση των Windows Vista, τα power options (ειδικά οι advanced ρυθμίσεις) επιτρέπουν στον χρήστη να έχει ακόμα καλύτερο ενεργειακό αποτέλεσμα, πάνω στις οποίες ρυθμίσεις έρχεται να προστεθεί και το 6-engine σύστημα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως καταλαβαίνετε με όλα τα παραπάνω, οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στο σημείο που όλα τα συστήματα (Software & Hardware) θα μπορούν να λειτουργήσουν μεταξύ του και πλεον το Interoperability των συστημάτων εδραιώνεται και πέρα από τη συνεργασία των εφαρμογών ίδιων ή διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων.

Δεν χρειάζετε να σχολιάσω την ευκολία που μου προσφέρει η παραπάνω υλοποίηση της Asus. Επιτέλους μπορώ μένω ήσυχος από τους ενοχλητικούς ανεμιστήρες όταν απλά έχω το PC μου και 'κατεβάζει', αλλά και επίσης και το κλασικό που όταν βιάζεσαι αλλά θες να δεις κάτι γρήγορο στο Internet και δεν μπορείς να περιμένεις 1 λεπτό για να ξεκινήσει όλο το σύστημα σου.

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Και εγώ έχω αυτήν τη μητρική και είμαι ευχαριστημένος.

Αλλά θα σχολιάσω την λέξη που χρησιμοποιείς περι interoperability .Δεν είναι για μένα η σωστή λέξη ,πρόκειται για embedded linux το οποίο βρίσκεται σε chip στο board.

Link to comment

Φίλε μου Άκη,ο όρος της διαδραστικότητας καλύπτει και αυτη την συγκεκριμένη αναφορά που κάνω. Δεν έχει σημασία αν είναι embedded το λειτουργικό είτε αυτό είναι linux είτε όποιο άλλο. Το σημείο έγκειται στο ότι πλέον το hardware κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό σύστημα με κάποιες εφαρμογές έχοντας ανάγκη πολύ λιγότερες συσκευές από ότι με τα είχαμε μέχρι τώρα και πάνω από όλα όταν μπορείς και κάνεις έστω και το πιο απλό που είναι να δώσεις IP στην κάρτα δικτύου. Έτσι από αυτό θεώρησα ότι ο όρος καλύπτει την συγκεκριμένη ιδέα.

Link to comment

Φίλε μου Blackman,πάλι λίγο θα διαφωνήσω μαζί σου και λέω ότι η πιο σωστή μετάφραση-ερμηνεία του interoperability είναι διαλειτουργικότητα.Τώρα για το συγκεκριμένο θέμα, η ύπαρξη του embedded linux σε διάφορες συσκευές είναι γνωστή και αρκετά παλιά και η asus το ενσωμάτωσε για πρώτη φορά σε motherboard για desktop.Παρόλα αυτά τα άρθρα που γράφεις για το interoperability τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα.

Φιλικά

Link to comment

Άκη ευχαριστώ για την παρατήρηση και θα συμφωνήσω για την ερμηνεία καθώς αυτό που έγραψα δεν είναι ο πιο σωστός όρος. Δεν εμφάνισα ότι όλο το σύστημα του embedded λειτουργικού είναι νέο, ούτε ακόμα ότι είναι νέα η ιδέα που υλοποίησε η Asus, αλλά προσωπικά σε mobo ήταν η πρώτη επαφή που είχα και το αίσθημα που μου έδωσε ήταν ακριβώς η ίδια με την διαλειτουργικότητα ;) που βρήκα όταν δούλευα το samba. Το αίσθημα ότι δύο ξεχωριστά συστήματα δουλεύουν μαζί και σε αυτή την περίπτωση είδα embedded software σε motherboard να δουλεύει απροβλημάτιστα. Όπως καταλαβαίνεις το όλο concept με ενθουσίασε πολύ και με βάση το συμπέρασμα που έγραψα η φαντασία μου πηγαίνει στο επόμενο βήμα.

 

Φιλικά πάντα :)

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...