Jump to content
  • entries
    44
  • comments
    107
  • views
    4604

Εισαγωγή στο System Center Configuration Manager 2007 R2 – SCCM 2007 R2


GSimos

1198 views

 Share

 

image Η Microsoft έχει αρκετά χρόνια εμπειρίας στον τομέα της Διαχείρισης Συστημάτων, συγκεκριμένα η πρώτη έκδοση του δημοφιλούς System Management Server (SMS Server) βγήκε το 1994 έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλες 3 “μεγάλες” εκδόσεις του SMS Server με την τελευταία να είναι η 2003 R2 το 2006.

Από το 2007 μέχρι σήμερα το προϊόν μετονομάστηκε σε System Center Configuration Manager και είναι μέλος της γνωστής και ευγενούς οικογένειας “System Center” κάτω από την οποία στεγάζονται εξαιρετικά προϊόντα που διευκολύνουν τη διαχείριση συστημάτων καθώς και του κύκλου ζωής τους.

Το 2006 παρακολούθησα μια παρουσίαση του Microsoft Operations Manager (MOM) και του SMS Server που θα διαδεχόταν την έκδοση 2003 (μιλάμε για την έκδοση R2), τότε οι ομιλητές ανέφεραν ότι οι αλλαγές που έρχονται στην έκδοση 2003 R2 είναι μεγάλες και ότι θα βελτιωθεί πολύ η διαδικασία της εγκατάστασης, ένα θέμα που ταλάνιζε τους απανταχού χρήστες του SMS Server. Δυστυχώς τότε δεν είχα στη διάθεση μου τη νέα έκδοση και δοκίμαζα ήδη την έκδοση 2003, αυτό που αποκόμισα από την ενασχόληση μου για 2 περίπου μήνες ήταν ότι το προϊόν είχε πολύ δυναμικό αλλά ήθελε και πολύ χρόνο για να το φέρεις στα μέτρα σου. Εκτός αυτού απαιτούσε ένα άτομο να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό και όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα αυτό είναι πολυτέλεια!

Τελικά η Microsoft άκουσε προσεκτικά τις απαιτήσεις των χρηστών του SMS Server και βελτίωσε εκπληκτικά τον SMS μάλιστα του άλλαξε και το όνομα για να περιγράφει καλύτερα το ρόλο του, πλέον ο System Center Configuration Manager ήταν γεγονός, ένα δυναμικό όπλο στη φαρέτρα των System Administrators.

Στο πρώτο αυτό εισαγωγικό post θα γίνει μια αναφορά στις δυνατότητες του SCCM, θα ακολουθήσουν αρκετά posts με περισσότερες πληροφορίες για κάθε δυνατότητα, τους ρόλους του SCCM καθώς και προτάσεις για την υλοποίηση του σε διάφορα δίκτυα ανάλογα με τις ανάγκες που θα καλυφθούν.

Ο SCCM λοιπόν είναι η λύση Διαχείρισης Συστημάτων της Microsoft για την διεξοδική αποτίμηση, ανάπτυξη (εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων) και ενημέρωση των Servers, Clients και συσκευών (πχ WinMobile τηλέφωνα) σε φυσικά, εικονικά, κατανεμημένα και mobile περιβάλλοντα.

Οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζεται ο SCCM είναι θεμελιώδεις (key όπως τις αναφέρει η Microsoft), όπως το Active Directory, Windows Software Update Services (WSUS), Windows Deployment Services (WDS), Windows Imaging Format (WIM) κτλ.

O SCCM βελτιώνει τον έλεγχο και την επιτήρηση των υποδομών IT μιας εταιρίας ως προς:

α) Το hardware & software που υπάρχει εγκατεστημένο καθώς και

β) των ενημερώσεων (patches / updates) των προϊόντων Microsoft αλλά και τρίτων κατασκευαστών ακόμα και δικών μας (σας) εφαρμογών!

Έτσι διασφαλίζεται η συμμόρφωση των επιθυμητών διαμορφώσεων των Servers, Clients, (Desired Configuration –σημειώστε αυτή την έκφραση γιατί θα τη χρησιμοποιήσουμε πολύ-) με σκοπό τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των συστημάτων, της ασφάλειας τους, της απόδοσης τους, καθώς και των κανονιστικών/νομικών συμμορφώσεων που αφορούν το περιβάλλον IT μιας εταιρίας/οργανισμού (για παράδειγμα η εφαρμογή της πολιτικής ενημέρωσης των υπολογιστών με τα κρίσιμα updates). Στο κομμάτι της επιτήρησης θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν εκτελεί χρέη παρόμοια με τον System Center Operations Manager του οποίου η δουλειά είναι καθαρά το Monitoring της υποδομής σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, εφαρμογών αλλά και συσκευών όπως routers/switches κτλ ανάλογα με τα management packs που έχουν εγκατασταθεί.

Συνοπτικά λοιπόν ο SCCM περιλαμβάνει:

1) Ολοκληρωμένη και διεξοδική ανάπτυξη/εγκατάσταση και ενημέρωση (patching/updating) συστημάτων Server, Client O/S (Systems Deployment / Updating / Patching)

2) Εργαλεία για τον έλεγχο και επιτήρηση της υποδομής IT (Asset Management/Tracking)

3) Βελτιστοποίηση των λειτουργικών συστημάτων Windows με δυνατότητα για περεταίρω επεκτασιμότητα.

Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των ενημερώσεων (patch management) λόγω της χρήσης του WSUS θα αναφέρω ότι τα δυο συστήματα συνεργάζονται αλλά ο SCCM πηγαίνει αρκετά βήματα παραπέρα στη διαχείριση και ανάπτυξη (εγκατάσταση κατά μήκος της υποδομής) σε σχέση με το WSUS.

Στο επόμενο post θα δούμε τα εργαλεία διαχείρισης που προσφέρει ο SCCM για διάφορες περιοχές κλειδιά του IT.

 

 

 

 

 

Reblog this post [with Zemanta]
 Share

8 Comments


Recommended Comments

Είναι απο το μόνα προιόντα που δεν έχω ασχοληθεί καθόλου!

Συνέχισε Gsimo περιμένουμε με ανυπομονησία!

Θα σε δούμε και live στο τέλος του μηνός.

Για τα mobile, έχει ενσωματωθέι στην σουιτα του System Center και το System Center Mobile Device Manager 2008 που αναλαμβάνει επίσης την διαχείρηση όλων των Win mobile Smart Phones!

V

Link to comment

To 1999 που το εγκατέστησα για πρώτη φορά κατέληξα 2 φορές καρδιολόγο με αρρυθμίες και ας ήμουν μόλις 22. Δεν υπήρχε από πουθενά βοήθεια ούτε τεχνογνωσία στο αντικείμενο συν τις παιδικές ασθένειές του... Παρ' όλα αυτά τη δουλειά του την έκανε και έλυσε πολλά προβλήματα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Φυσικά μετά απο αυτό το μπλέξιμο δεν το ακούμπησα ξανά...

 

Πιστεύω μετά από όλα αυτά τα χρόνια η βελτίωση θα είναι θεαματική οπότε περιμένω να διαβάσω περισσότερα για να διώξω τους εφιάλτες του παρελθόντος!

Link to comment

Στο πρώτο post είδαμε τις δυνατότητες του SCCM σε υψηλό επίπεδο, σ’ αυτό το post θα δούμε τα εργαλεία

Link to comment

Επειδή τα posts για τον SCCM θα είναι αρκετά, θα συγκεντρώνω εδώ τα posts με τα links τους στη σειρά

Link to comment

Καιρός ήταν να ασχοληθεί και κανένα καλό παληκάρι με αυτό το προϊόν για να μάθουμε και εμείς τι παίζεται. Μπράβο στον Γιώργο.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...