Jump to content
  • entries
    44
  • comments
    107
  • views
    4606

Εργαλεία Διαχείρισης του SCCM 2007 R2 – Post #3 - Mέρος 2ο


GSimos

800 views

 Share

Συνεχίζοντας από το προηγούμενο post θα δούμε τα υπόλοιπα εργαλεία διαχείρισης που περιλαμβάνονται στο SCCM 2007 R2.

Διανομή Λογισμικού (Software Distibution)*

imageΑκόμη ένα κλασσικό πρόβλημα στις καθημερινές εργασίες των IT τμημάτων είναι αυτό της διανομής ή καλύτερα εγκατάστασης λογισμικού (εφαρμογών), ο SCCM υποστηρίζει τη διανομή φυσικών και εικονικών εφαρμογών (Application Virtualization όπως το Softgrid) και αυτό μπορεί να το κάνει σε Mobile συσκευές, Laptops, Servers, Desktops.

Οι δυνατότητες που έχει η λειτουργία αυτή είναι πολλές όπως το πακετάρισμα πολλών εφαρμογών με την κάθε μια να έχει τις δικές της ρυθμίσεις, τη διανομή σε συγκεκριμένους στόχους καθώς και την εκτενή αναφορά για τις εργασίες που εκτελέστηκαν (ή δεν έχουν εκτελεστεί). Υποστηρίζεται η εκτέλεση εντολών για προγράμματα που είναι ήδη εγκατεστημένα στον πελάτη (για την παραμετροποίηση εφαρμογών μαζικά) και ο χρονοπρογραμματισμός των εργασιών.

Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διαλειτουργικότητα με τις περιφερειακές μονάδες ενός οργανισμού/εταιρίας που βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την λειτουργία με χαμηλές ταχύτητες (σύνηθες φαινόμενο για την Ελλάδα!) χωρίς τη χρήση του DFS καθώς ένας ρόλος του SCCM είναι η δημιουργία “σημείων διανομής λογισμικού” (distribution points) τα οποία δεν είναι αναγκαίο να είναι Servers (σε επίπεδο μηχανής και λειτουργικού) αλλά ακόμη και Windows XP, οπότε εκεί το DFS δεν είναι διαθέσιμο (η server λειτουργία καθώς ο Client υπάρχει στο λειτουργικό).

Να αναφερθεί ότι οι Clients που δε βρίσκονται συχνά στα γραφεία των εταιριών αλλά έχουν σύνδεση με το Internet μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω του IBCM (Internet Based Client Management) και αυτό με τον απόλυτο έλεγχο των Administrators.

Μέσα στο περιβάλλον IT της εταιρίας είναι δυνατή η ενεργοποίηση των συστημάτων με τη χρήση του Wake On Lan ακόμη και αν αυτά είναι κλειστά (όχι σε κατάσταση νάρκης, ύπνου).

Ο πίνακας ελέγχου (Dashboard) δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των εγκαταστάσεων είτε σε εταιρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο μηχανής (υπολογιστής, φορητή συσκευή).

Διαχείριση Επιθυμητών Ρυθμίσεων/Διαμορφώσεων (Desired Configuration Management)*

Θα ξεκινήσω με ερωτήσεις:

α) Πόσο ομοιόμορφη είναι η υποδομή σας είτε σε Servers είτε σε clients;

β) Οι δικτυακές σας συσκευές με τις πρότυπα εγκαθίστανται;

γ) Πόσο ασφαλή είναι τα συστήματα σας; (Servers, Clients κτλ);

δ) Πότε ελέγξατε τελευταία φορά τα συστήματά σας για αποκλίσεις σε εγκαταστάσεις λογισμικού / προσθήκη χρηστών / αλλαγές σε ρυθμίσεις;

Οι παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να συνεχιστούν άνετα και γίνεται αντιληπτό ότι ένας εφιάλτης γεννιέται για τους Admins και τους IT Managers, είναι πολύ δύσκολο το έργο της εγκατάστασης μιας υποδομής και της λειτουργίας της, ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία όμως βρίσκεται πίσω από τον έλεγχο της σταθερότητας και συμμόρφωσης της υποδομής σύμφωνα με τα πρότυπα που τέθηκαν αρκετό χρόνο πριν τη θέση της σε παραγωγή.

Πολλές φορές η αποτυχία των IT τμημάτων/διευθύνσεων σε θέματα υποδομής οφείλεται στην ανυπαρξία μηχανισμού ελέγχου της υποδομής σύμφωνα με καλώς ορισμένα πρότυπα πχ το firewall στα windows xp είναι πάντα ενεργοποιημένο και ο χρήστης δεν έχει το δικαίωμα να το απενεργοποιήσει, τα rules που επιτρέπονται είναι τα ακόλουθα….. Συνήθως εκεί που σταματάνε οι υπεύθυνοι της υλοποίησης ενός συστήματος είναι στην εγκατάσταση συστημάτων με τυπικές και ειδικές ρυθμίσεις που “θεωρητικά” εξυπηρετούν τις ανάγκες ασφαλείας των συστημάτων, παρόλα αυτά ο περιοδικός έλεγχος των συστημάτων για τη συμμόρφωση τους με αυτές τις ρυθμίσεις θεωρείται “μπελάς” καθώς απαιτεί χρόνο και ανθρώπινους πόρους κάτι που συνήθως είναι σε έλλειψη.

Με το εργαλείο DCM είναι δυνατή η επισκόπηση των συστημάτων μας μέσω καλώς ορισμένων “baseline” πακέτων διαμορφώσεων και ρυθμίσεων με τα οποία μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση των Servers / Clients καθώς και τις αποκλίσεις τους από αυτά, η Microsoft παρέχει baseline configuration packs για τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες enterprise εφαρμογές.

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης των συστημάτων που αποκλίνουν μέσω των υπόλοιπων εργαλείων διαχείρισης όπως η εγκατάσταση των updates.

Όπως και στα υπόλοιπα εργαλεία το reporting είναι εύχρηστο και ευανάγνωστο με δυνατότητες για γρήγορα αλλά και εξειδικευμένα αποτελέσματα, έτσι ώστε η εξαγωγή συμπερασμάτων να είναι σύντομη και τεκμηριωμένη.

Υπάρχουν configuration packs από τρίτους κατασκευαστές για μη-Microsoft προϊόντα λογισμικού αλλά και Hardware όπως οι δικτυακές συσκευές οι servers κτλ, κάποια από αυτά διατίθενται δωρεάν από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπως η Dell και η HP. Θα δούμε περισσότερα πράγματα στο μέλλον για τις δυνατότητες του DCM.

Διαχείριση Ενημερώσεων Λογισμικού (Software Update Management)*

Φτάσαμε στο πιο παρεξηγημένο και παραμελημένο κομμάτι της υποδομής ΙΤ, αυτό της ενημέρωσης του λογισμικού, παραμελημένο γιατί συνήθως κανείς “δεν” θέλει να ασχοληθεί και παρεξηγημένο γιατί υπάρχει η θεώρηση ότι “οι ενημερωμένες εκδόσεις δεν λύνουν πάντα προβλήματα, τουναντίον δημιουργούν μεγαλύτερα”. Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω καθώς μια σωστή υποδομή πρέπει να έχει μηχανισμούς ενημέρωσης των συστημάτων και πολύ περισσότερο να το κάνει αυτό χωρίς να διακόπτει τις καθημερινές λειτουργίες, βλέπετε οι IT Professionals εκτός από υπεράνθρωποι είναι και άνθρωποι της νύχτας :)

Ο SCCM SUM έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει Microsoft εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα καθώς και εφαρμογές τρίτων ή και κατασκευασμένων in-house για εταιρική χρήση σε custom εφαρμογές, drivers συσκεύων, BIOS συστημάτων σε laptops, servers, workstation και Mobile συσκεύες!

Για τους clients που δεν συνδέονται στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αλλά συνδέονται στο Internet για να εργαστούν υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης μέσω Internet με τη λειτουργία IBCM που αναφέρθηκε παραπάνω στη Διανομή Λογισμικού.

Ο SCCM χρησιμοποιεί την τεχνολογία του WSUS για τη διανομή των ενημερώσεων αλλά την εμπλουτίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με ειδικά χαρακτηριστικά όπως λεπτομερέστερα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης ακόμα και εκτός ωρών εργασίας με αυτόματο άνοιγμα των μηχανημάτων (Wake On Lan).

Ο SUM συνεργάζεται με το System Center Virtual Machine Manager έτσι ώστε να γίνεται η εγκατάσταση των ενημερώσεων σε ενεργά και μη ενεργά Virtual Machines με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στην υπόλοιπη υποδομή.

Σ’ αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εισαγωγικών posts, από εδώ και στο εξής θα υπάρξουν παρουσιάσεις των χαρακτηριστικών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ενδεχομένως και κάποια screencasts, επίσης θα παρέχεται ενημέρωση για τα configuration packs και ότι έχει σχέση με το SCCM (tips and tricks!).

*Ακρωνύμια που θα χρησιμοποιούμε συχνά:

DCM (Desired Configuration Management)

SUM (Software Update Management)

SD (Software Distribution)

OSD (Operating System Deployment)

AI (Asset Intelligence)

 Share

4 Comments


Recommended Comments

Έξοχο post . Παρουσιάζει σε λίγες αλλα περιεκτικές γραμμές τις απίστευτες δυνατότητες του προιόντος

Link to comment

Τι καινούριο υπάρχει στο Feature Upgrade Pack “R2” για τον Configuration Manager Εδώ και αρκετό

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...