Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24325

Office SharePoint Server 2007, the meaning of interoperability


Blackman

725 views

 Share

Δεν ξέρω πόσοι από εδώ μέσα γνωρίζετε ή έχετε επαφή με το Microsoft Office SharePoint Server 2007, αλλά οι περισσότεροι καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε. Το SharePoint στις προηγούμενες εκδόσεις του έδειξε τα δόντια του και η τελευταία έκδοση του ήρθε πιο ολοκληρωμένη από ποτέ. Εντάξει, θα μου πείτε, ότι αυτό που αναφέρω δεν είναι κάτι νέο για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη του προϊόντος.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

SharePointServer2007_web.jpg

Πόσοι γνωρίζετε όμως ότι το νέο SharePoint είναι στημένο έτσι, ώστε να μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από μία μεγάλη γκάμα εξωτερικών προγραμμάτων 3ων κατασκευαστών; Νομίζω, ότι η Microsoft με το SharePoint Server πραγματικά έδωσε ξεχωριστή έννοια στην λέξη "Interoperability". Το σύστημα μέσα σε όλα προσφέρει κεντρική διαχείριση στο τμήμα ΙΤ μέσω μίας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης, την ίδια στιγμή που προσφέρει του developers όλα τα απαραίτητα εργαλεία για γρήγορη ανάπτυξη εφαρμογών.

Σκοπός της Microsoft για να επιτύχει το interoperability με το Office SharePoint Server 2007 ήταν να κάνει δυνατό για τους χρήστες να έχουν συγκεντρωμένη την πληροφορία σε ένα σύστημα από μία γκάμα διαφορετικών πηγών(data sources) και εφαρμογών, ώστε ο χρήστης μετά να έχει διαθέσιμη και να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία μέσω ενός πιο οικείου περιβάλλοντος.

Τα βασικά σενάρια που καλύπτει το SharePoint Server 2007 στο κομμάτι του Interoperability είναι τα εξής:

Integration with Business Solutions, enabling rich access and presentation of data managed in other systems.

Enterprise Search, for indexing and full-text search on all business data (entity instances) from databases and back-end server applications such as SAP, Siebel and Lotus Notes applications.

Composite applications, business dashboards and mashups, where a new business capability is created by assembling multiple existing software assets: Web services, APIs, Web feeds (e.g., RSS or Atom), gadgets, and screen scraping.

Τεχνολογίες Interoperability:

Single Sign-on :

To Office SharePoint Server 2007 προσφέρει ένα default single sign-on (SSO) σύστημα για την σύνδεση με third-part ή back-end συστήματα. Χμ... υπάρχει 'ψωμί' εδώ είναι η πρώτη σκέψη που περνάει από το μυαλό. 'Τι μας λες ρε Blackman;' είναι τα πρώτα που φαντάζομαι ότι κάποιος σκέφτεται αυτή την στιγμή που διαβάζει αυτές τις γραμμές. Και όμως... το SSO επιτρέπει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση στο LOB (line-of-business) σύστημα μετά την είσοδο τους στην σελίδα του Portal. Το SSO το επιτυγχάνει αυτό προσφέροντας μία credential-mapping βάση δεδομένων που φυσικά είναι encrypted. Αυτό το credential mapping δουλεύει επίσης και για groups του Active Directory, ώστε και τα μέλη κάθε group να έχουν την εμπειρία αυτής της 'εύκολης' πρόσβασης. Επίσης το SSO προσφέρει και τα απαραίτητα μέσα για custom Web Parts και άλλα services του SharePoint Services 2007 όπως τα Business Data Catalog, Excel Services και InfoPath Forms Services για να 'τραβάει' τα credentials του χρήστη που χρειάζεται για την πρόσβαση όποιου back-end συστήματος.

Business Data Catalog (webcast link) :

Το Business Data Catalog είναι μία νέα δυνατότητα Integration του SharePoint Server 2007. Είναι ένα service που δίνει την δυνατότητα στον SharePoint Server να αντλήσει δεδομένα από back-end server εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται η χρήση custom κώδικα για να επιτευχθεί η διασύνδεση μεταξύ αυτών των εφαρμογών και του SharePoint Server, αλλά ούτε και για την άντληση όποιας πληροφορίας. Ουσιαστικά αυτό που κάνει το Business Data Catalog service είναι να γεφυρώνει το κενό μεταξύ του Portal Site σας και της business εφαρμογής που μπορεί να χρησιμοποιείται στην εταιρεία σας, με αποτέλεσμα να έχετε όλη την απαραίτητη πληροφορία από το τρίτο σύστημα στο Sharepoint.

Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει επιπλέον ένα component το οποίο μπορεί και διαβάζει metadata από το back-end σύστημα και να το μετατρέπει σε μία συγκεκριμένη μορφή μέσα στο Sharepoint. Πολύ όμορφα, το οποίο γίνεται ακόμα πιο όμορφο αν μάθετε ότι η συνδεσιμότητα με παραδοσιακά line-of-business συστήματα επιτυγχάνετε με απλά Web services, ενώ η συνδεσιμότητα με βάσεις δεδομένων γίνεται με χρήση ADO.NET!

Splendid…

WSRP Consumer and iView Web Parts :

Το Sharepoint μπορεί να εμφανίζει πληροφορίες και από άλλα portal συστήματα με την χρήση των WSRP consumer and iView Web Parts. Αυτά τα εξειδικευμένα web parts τραβούν την πληροφορία και την δομή εφαρμογών άλλων portals, διατηρώντας την λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης που πρόσφερε το αρχικό portal.

WSRP σημαίνει Web Services for Remote Portlets, και το οποίο είναι ένα στάνταρντ που δημιούργησε η OASIS και το οποίο επιτρέπει σε ένα portal να επαναχρησιμοποιήσει portlets remotely. Τα iViews είναι self-contained Web documents και τα οποία διαχειρίζονται από SAP portal framework.

 

WSRP Toolkit for SharePoint :

Σε συνέχεια του προηγούμενο έρχεται το σχετικό toolkit, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει εύκολα διάφορες λύσεις και μετά να επαναχρησιμοποιήσει αυτό το υλικό σε Java-based portals. Εργαλείο μάλλον, χρήσιμο για developers.

IFilters for Search :

Σε άλλη δημοσίευση μου είχα αναφερθεί σε ifilters (τα οποία υπάρχουν σε σελίδες όπως το MySpace), στην περίπτωση του SharePoint τα πράγματα είναι πιο απλά. Χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα plugins για να μπορεί να κάνει index τα αρχεία και συνεπώς να είναι αναζητήσημα από το σχετικό search. Αντίστοιχα ifilters για search χρησιμοποιούνται και στο Windows Desktop Search, στον SQL server κλπ

Protocol handlers :

Οι συγκεκριμένοι handlers αυτό που κάνουν είναι να ανοίγουν content sources (δηλαδή τα περιεχόμενα κάποιου τρίτου συστήματος) μέσω των κύριων πρωτοκόλλων τους (ασχέτως συστήματος) και στην συνέχεια καθιστά όλα τα έγγραφα και λοιπά στοιχεία δυνατόν να φιλτραριστούν.

Custom Development :

Ο Office SharePoint Server 2007 είναι κατασκευασμένος σε .NET Framework 2.0 και αυτό εμπεριέχει native support για XML και Web services. Οι developers μπορούν να δημιουργούν custom εφαρμογές για να ‘τραβάνε’ data σε κάποιο έγγραφο και ουσιαστικά να αλληλεπιδρούν με back-end συστήματα. Αυτό επιτυγχάνετε με διάφορους τρόπους είτε με την χρήση web services, ή μέσω άλλων custom adapters, ή ακόμα και βασικών πρωτοκόλλων όπως είναι RSS.

BizTalk Server and Host Integration Server

 :

Τα παραπάνω ‘εργαλεία’ (Microsoft BizTalk Server and Microsoft Host Integration Server) μπορούν να ‘ανεβάσουν’ την λύση του SharePoint σε υψηλότερα ακόμα επίπεδα, δημιουργώντας ακόμα πιο πλούσιες λύσεις και ταυτόχρονα μειώνοντας την πολυπλοκότητα του data integration. Η Microsoft είναι εδώ…

 

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ BROWSERS ΜΕ ΤΟ OFFICE SHAREPOINT SERVER 2007


Scenario


Operating System


Browser


Full Admin:System Admin, Forms Admin


Windows 98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista


Internet Explorer 6.x,  Internet Explorer 7


User:Site Admin, Site Usage, Forms Filling


Windows 98, Windows ME, Windows 2000,
Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista


Firefox 1.5, Mozilla 1.7, Netscape 7.2


User:Site Admin, Site Usage, Forms Filling


UNIX/Linux


Firefox 1.5, Netscape 7.2


User:Site Admin, Site Usage, Forms Filling


Mac OS-X


Firefox 1.5, Safari 2.0

 

ΛΙΣΤΑ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ-ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ OUT OF THE BOX ΜΕ ΤΟ OFFICE SHAREPOINT SERVER 2007


Business Application


Solution Provider (search, migration, integration)


ADERANT


Handshake Software


Baan


BA-Insight


BEA PlumTree


Tzunami


Documentum (EMC)


Casahl, EMC, KnowledgeLake, Metalogix, Tzunami, Vorsite


Dynamics


Microsoft


EMC Centera


EMC, Meridio, KnowledgeLake


eRoom (EMC)


Metalogix, Tzunami


FileNet (IBM)


Casahl, KnowledgeLake, Metalogix, Tzunami, Vorsite


HyperWave


Tzunami


IBM Workplace


Metalogix


InterAction


Handshake Software


Interwoven


Casahl, Metalogix, XMLAW, Interwoven, | Handshake Software


JD Edwards


BA-Insight


LiveLink ECM eDOCS DM (PC DOCS / Open Text)


Handshake Software


Livelink ECM eDOCS (Hummingbird / Open Text)


Casahl, itsystems AG, KnowledgeLake, Metalogix, Open Text, Tzunami, XMLAW, Handshake Software


Lotus Notes/Domino (IBM)


Casahl, Metalogix, Proposion, Tzunami


Meridio


Meridio


Mobius ViewDirect


Mobius


OnBase


Hyland


Oracle Financials


BA-Insight


PeopleSoft


BA-Insight


Plumtree


Tzunami


SAP


Casahl, BA-Insight, ERP-Link


Siebel


Vorsite, BA-Insight


Stellent


Casahl, KnowledgeLake, Metalogix


Thomson Elite


Handshake Software


Vignette


Casahl, Metalogix, Vignette

 

Τι έχετε να πείτε; Δουλεύει με όλα και συμφέρει...

 

 

 

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Guest Anonymous

Posted

Πριν λίγες μέρες η Microsoft ανακοίνωσε τον νέο SP2 για το Office 2007, το οποίο περιέχει διάφορες βελτιώσεις

Link to comment
Guest Anonymous

Posted

Είναι γεγονός ότι όσοι έχουν ασχοληθεί με το Sharepoint, δεν το έχουν αφήσει να περάσει έτσι. Αρκετοί,

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...