Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34796

Directory Service Comparison Tool ή αλλιώς πως να μην ασπρίζουν γρήγορα τα μαλλιά σας .


i-away

963 views

 Share

 

“Είστε IT administrator σε μια μεγάλη εταιρεία… Εφαρμόζετε αλλεπάλληλα group policy , κάνετε νέα mailbox , users ,ous…. . Κάπου εκεί ο δαίμονας του πληκτρολογίου χτυπά και εξαφανίζει το αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας σας αφήνοντας σας στα πρόθυρα εγκεφαλικού “

Το παραπάνω περιγράφει γλαφυρά  μια κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί λίγο πολύ όλοι μας. Η διαδικασία η οποία θα ακολουθούσαμε σε τέτοια περίπτωση μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετά επίπονη και χρονοβόρα . Ποιός δεν έχει περάσει αρκετές ώρες κάνοντας Active Directory Restore ….

Ευτυχώς η Microsoft στην καινούργια έκδοση των Windows Server 2008 R2 ήρθε μα διευκολύνει την ζωή και να εξασφαλίσει την ψυχική ηρεμία των απανταχού  administrators εισάγοντας μια μικρή αλλά καθόλου ασήμαντη βελτίωση που ακούει στο όνομα  Active directory snapshots . Περισσότερα για αυτή την λειτουργία θα βρείτε στο webcast  του κυρίου Σπανουγάκη εδώ. Αυτό που θα δούμε εδώ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που εκμεταλλεύεται αυτή την λειτουργία και μας λύνει τα χέρια όταν χρειάζεται να διορθώσουμε “μικρά “ λαθάκια στο Active Directory.

Το πολύ χρήσιμο αυτό εργαλείο ακούει στο όνομα DSCT η αλλιώς Directory Services Comparison Tool  και είναι διαθέσιμο για 64-bit εδώ και για 32-bit εδώ .

 

Η χρήση του είναι απλή και εύκολη  και προϋποθέτει μόνο την δημιουργία ενός snapshot πριν από κάθε αλλαγή στο Active Directory . Για την διαδικασία αυτή θα σας παραπέμψω στο παραπάνω webcast του κ. Σπανουγάκη . Εδώ να υπογραμμίσω οτι τα snapshots ΔΕΝ υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το κανονικό backup που ΠΡΕΠΕΙ  να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Αφού λοιπόν δημιουργήσουμε με επιτυχία το snapshot , εγκαθιστούμε το DSCT. Αυτό που θα παρατηρήσουμε αμέσως είναι ότι δεν μας εμφανίζει κάποια συντόμευση ή κάποιο γραφικό περιβάλλον . Αυτό γίνεται διότι τα πάντα γίνονται μέσω μιας mmc κονσόλας. Πληκτρολογούμε λοιπόν mmc στην γραμμή εντολών μας και έχουμε κάτι παρόμοιο με αυτό:

 

1

 

Μετά την προσθήκη του εργαλείου στην κονσόλα έχουμε το πολυπόθητο γραφικό μας περιβάλλον .

 

2

 

 

 

 

 

 

Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσουμε τους 2 ldap server μας και κατόπιν μπορούμε να εκτελέσουμε άφοβα κάποια παραμετροποίηση αντικειμένων στο Active Directory μας. Σε περίπτωση απώλειας κάποιου object , user, ou , group ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου του Active Directory το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κλικ στο μαγικό κουμπί Resync και όλες οι διαφορές εμφανίζονται σε μία από τις 3 καρτέλες του εργαλείου από τις οποίες μπορούμε να δούμε και να επαναφέρουμε ότι έχουμε αλλάξει από το τελευταίο Resync

 

 

 4

 

 

5

 

Κάτι άλλο που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι ότι το εργαλείο αξιοποιεί στο έπακρο το Active Directory auditing κάνοντας queries σε όλους τους DC του Domain για να εντοπίσει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στο αντικείμενο χρησιμοποιώντας τα  Parallel Extensions (June CTP) της  .NET και εκμεταλλεύεται πλήρως την τεχνολογία των πολλαπλών πυρήνων.

 

 

 

 

 

 

 

 Share

5 Comments


Recommended Comments

Εγώ που το είδα και Live στην παρουσίαση σου στο 11ο Event του Autoexec.gr θεωρώ ότι θα λύσει τα χέρια των άτακτων admins :)

Link to comment

δεν το ήξερα το εργαλείο και πάντα είχα την απορία αν υπάρχει κάποια πιο αυτόματη λύση.

 

πολύ βολικό

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...