Jump to content

BlackTrack

  • entries
    93
  • comments
    279
  • views
    24379

Migration από Apache σε IIS 6.0


Blackman

421 views

 Share

Πρόσφατα είχα μία συζήτηση με ένα φίλο που φτιάχνει ιστοσελίδες. Ο συγκεκριμένος τις σελίδες που στήνει χρησιμοποιεί open source εργαλεία και οι σελίδες του γίνονται host σε servers με apache. Οι περισσότεροι που έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με το θέμα και όσοι άλλοι σερφάρετε στο Internet θα έχετε παρατηρήσει ότι η σελίδα που είσαστε είναι πάνω σε Apache (συνήθως τα μικρά γράμματα στο τέλος της σελίδας, μαζί με άλλες πληροφορίες όπως term of use, powered by phpBB κλπ).

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποφάσισε μία μέρα να μεταφέρει ολόκληρο το site που είχε σε ένα server σε έναν άλλο ο οποίος ήταν Windows φυσικά και αυτό συνεπάγετε IIS. Όταν με ρώτησε αν γίνετε (λες και είμαι ο Guru του Apache και του IIS) του λέω ότι γίνετε και ότι η διαδικασία δεν είναι καινούρια, αλλά μάλλον λίγο παλιά. Έτσι ανοίγοντας τα ιστορικά τεφτέρια μου, γύρισα στο έτος 2005, όπου ήταν και η ημερομηνία που η Microsoft έβαλε την συγκεκριμένη διαδικασία στο Technet.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc780981.aspx

Εντάξει θα μου πείτε και κάνεις ολόκληρο άρθρο για κάτι που υπάρχει από τότε; Ε ναι... γιατί απλά κατάλαβα ότι αυτό υπάρχει...πόσοι το ξέρουν; Μάλλον ελάχιστοι. Το θέμα όμως που ανέφερα και στον φίλο μου είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι 'λεπτή' και θέλει μελέτη, ανάλυση και μετά βήμα βήμα υλοποίηση. Όποιος θα προχωρήσει στην συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθεί κάποια συγκεκριμένα πράγματα όπως είναι ο έλεγχος της συμβατότητας τόσο σε επίπεδο web site, αλλά και σε επίπεδο εφαρμογών που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει manually ή μέσω του IIS 6.0 Migration Tool. H Microsoft συνιστά το migration tool, αλλά αν ένα από τα παρακάτω ισχύει στην περίπτωση σας τότε θα πρέπει να το κάνετε manually.

You have set up programs, installation scripts, or provisioning scripts for the Web sites and applications that you are migrating. When the Web sites and applications that you are migrating have setup programs, installation scripts, or provisioning scripts, use those programs or scripts to install the Web sites and applications on the target server. Ensure that the setup programs, installation scripts, and provisioning scripts have been properly modified to install the Web sites and applications on IIS 6.0.

The target server is configured to run in IIS 5.0 isolation mode. When the Web sites and applications that you are migrating require the target server to run in IIS 5.0 isolation mode, you must perform the migration manually. To determine whether your Web sites and applications are compatible with worker process isolation mode, see Determining Application Compatibility with Worker Process Isolation Mode earlier in this section.

The source server has a significant number of FrontPage extended Web sites. When the FrontPage extended Web sites make extensive use of the administrative and publishing security-related settings found in FrontPage 2000 Server Extensions, perform the migration manually. To ensure that these security-related settings are migrated properly to the target server, perform the migration manually and use FrontPage publishing to transfer the Web site to the target server.

You want to migrate individual virtual directories. When you want to migrate individual virtual directories, perform the migration manually. The IIS 6.0 Migration Tool only moves Web site content and configuration settings at the Web site level, which means that all of the virtual directories beneath the Web site are migrated to the target server.

To workflow είναι συγκεκριμένο που πρέπει να ακολουθηθεί και ένα από τα πρώτα πράγματα που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να γίνει η σωστή προετοιμασία του target server.

Art Image

Ο φίλος μου με τον οποίο κάναμε την συζήτηση, απλά είχε ένα WS2003 και ήθελε να κάνει την συγκεκριμένη διαδικασία. Η προετοιμασία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά πρέπει να είσαστε βέβαιοι ότι τουλάχιστον ο IIS έχει εγκατασταθεί σωστά στο μηχάνημα και δεν βγάζει κάποιο λάθος. Αυτό ειδικά σε μηχανήματα που δεν προέρχονται από clean install. Ειδάλως η όλη διαδικασία μπορεί να μην ολοκληρωθεί ή να βγάλει λάθη.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε το migration tool τα πράγματα φυσικά είναι και πιο απλά

Art Image

Εάν όμως που η παραπάνω διαδικασία πρέπει να γίνει manually, ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ CLIENT ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ SESSION ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Στην περίπτωση του φίλου μου η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με την χρήση του migration tool, αλλά όπως μου είπε, έχει κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να γίνει manually αν του ζητηθεί ή χρειαστεί migration.

Ο συγκεκριμένος κάποια στιγμή δεν έβλεπε κάποια πράγματα παρόλο που 'νόμιζε' ότι ολοκλήρωσε την διαδικασία. Αυτό που του έλειπε έιναι το παρακάτω βήμα

Art Image

που ουσιαστικά είναι το τελευταίο βήμα πριν την ολοκλήρωσης του migration.

Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι το site έχει μεταφερθεί σωστά, απλά πρέπει να δοκιμαστούν κάποιες εφαρμογές που είχαν στηθεί σε αυτή την σελίδα.

Όπως και να έχει όμως, διαδικασία για τέτοιου είδους migration υπάρχει και η Microsoft έχει μεριμνήσει για αυτό.

Όποιος χρειαστεί να κάνει αντίστοιχη κίνηση, να προχωρήσει, αλλά δίνοντας και την απαραίτητη προσοχή.

----------------------------------

Υ.Γ.

The Apache to IIS 6.0 Migration Tool supports Apache versions 1.3.0–1.3.22, as well as the following Linux distributions:

Red Hat software (Linux versions 6.0, 6.2, 7.0, 7.1, and 7.2)

Mandrake Linux (versions 8.0, 8.1, and 8.2)

SuSE (versions 7.3 and 8.0)

πλέον είναι και άλλες οι διανομές που υποστηρίζει το συγκεκριμένο εργαλείο, αλλά δεν έχει γίνει σχετική ενημέρωση στην σελίδα στο Technet.

Για την περίπτωση migration σε IIS σε windows server 2008, θα πρέπει να περιμένετε λίγο. Η διαδικασία θα γίνει σε virtual περιβάλλον την επόμενη εβδομάδα.

 Share

0 Comments


Recommended Comments

There are no comments to display.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...