Jump to content

Admin

  • entries
    124
  • comments
    78
  • views
    34816

Exchange 2007 Tools Μέρος 1ο (ExRCA)


i-away

985 views

 Share

 

Μέχρι την έλευση του πολυπόθητου Exchange 2010 και των πολλών βελτιώσεων που μας φέρνει , ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα σημαντικό troubleshooting εργαλείο του Exchange 2007 τον Exchange Server Remote Connectivity Analyzer ( για συντομία (ExRCA) ).Ο  ExRCA μας επιτρέπει το validation της  Autodiscover υπηρεσίας , το  Outlook Anywhere (γνωστό και ως RPC over HTTP) και τα inbound SMTP configuration μέσω ενός web based tool.

Η τρέχουσα έκδοση του εργαλείου περιλαμβάνει 5 βασικές επιλογές:

  • Outlook 2007 Autodiscover connectivity test

  • Outlook 2003 RPC over HTTP connectivity test

  • ActiveSync Autodiscover test

  • ActiveSync test

  • Inbound SMTP e-mail test

Όπως βλέπουν οι περισσότερες λειτουργίες αφορούν τον Exchange Server 2007. Παρόλα αυτά μπορούν να τεστάρουμε και  RPC over HTTP τα οποία μπορεί να είναι hosted σε έναν Exchange Server 2003 box και επίσης να χρησιμοποιήσουμε το inbound SMTP e-mail test για οποιονδήποτε  SMTP server.

Ανοίγουμε τον IE και πληκτρολογούμε  http://www.testexchangeconnectivity.com

image0021226926749417.jpg

 

Για την παραμετροποίηση των services του  Exchange Server 2007 για εσωτερικά και εξωτερικά url όπως και για τα web services θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στο Configuring Exchange Server 2007 Web Services URLs.

Εδώ να τονίσω ότι το συγκεκριμένο  web εργαλείο μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε valid και invalid certificates. Βέβαια κάθε test μας επιτρέπει να κάνουμε bypass το  certificate validation που σημαίνει ότι εάν χρησιμοποιούμε internal PKI ή μία  non-valid Certificate Authority μπορούμε και τότε να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο.

Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για το Autodiscover feature:

  • Το Autodiscover χρησιμοποιείται μόνο απο το Outlook 2007 και το  Windows Mobile 6.1.

  • Το Autodiscover δουλεύει με διαφορετικούς τρόπους για Internal και External clients.

  • Κάθε internal client που ανήκει σε Active Directory θα ψάξει εκεί για ένα Service Connection Point (SCP) για να μάθει ποιός CAS server είναι διαθέσιμος για να αποκτήσει το  Autodiscover URL.

  • Όλοι οι external client και οι client που δεν μπορούν να κάνουν query το Active Diretory για το SCP object θα αναζητήσουν το host record με την ονομασία autodiscover.<smtp domain>.

  • Τα Autodiscover DNS Records χρησιμοποιούνται μόνο για τους external clients που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε autodiscover entry στον εσωτερικό μας DNS.

Ο  ExRCA μπορεί να μας test-άρει μόνο το  external portion του  Autodiscover και κάθε external client προσπαθεί να πάρει το Autodiscover information με 4 διαφορετικούς τρόπους. Ας τους δούμε περιληπτικά:

  1. Ο Client προσπαθεί να βρεί το: https://domain.com/Autodiscover/Autodiscover.xml.

  2. Ο Client προσπαθεί να βρεί το: https://autodiscover.domain.com/Autodiscover.xml.

  3. Ο Client προσπαθεί να βρεί το: http://autodiscover.domain.com/autodiscover/autodiscover,  στην περίπτωση αυτή ο client χρησιμοποιεί redirection εμφανίζοντας ένα μήνυμα στον client.Αυτό συνήθως το συναντάμε σε  hosted services.

  4. Τέλος ,ο  client προσπαθεί να βρεί το Autodiscover SRV Record (_autodiscover._tcp.domain.com). Το Outlook 2007 ψάχνει το SRV record και το certificate για τον host που ορίζεται στο SRV. Σε αυτήν την περίπτωση το Outlook 2007 client πρέπει να είναι τουλάχιστον Service Pack 1.

Για να δουλέψει ο ExRCA χρειαζόμαστε ένα account. Προτείνετε να χρησιμοποιήσουμε ένα dummy account έτσι ώστε μόλις τελειώσουμε τα tests να το σβήσουμε.

Ανοίγουμε το  http://www.testexchangeconnectivity.com και επιλέγουμε το Microsoft Office Outlook 2007 Autodiscover Connectivity Test και πατάμε Next.

Στο  Account & Test Details συμπληρώνουμε τα  E-mail address, Domain\Username και Password πεδία. Στο  Verification section, βάζουμε τα γραμματα που μας βγάζει στην αριστερή εικόνα και αφού επιλέξουμε το  box πατάμε Perform Test.

image0041226926749417.jpg

To ExRCA χρησιμοποιεί την ίδια λογική με τον Outlook 2007 client για να τεστάρει την  Autodiscover service και γιαυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το Outlook βρίσκει την  Autodiscover service. Στο επάνω μέρος της σελίδας θα εμφανιστεί είτε το γνωστό μας κόκκινο Χ ( αποτυχία ) είτε το πράσινο Tick ( επιτυχία ) . Απο κάτω μπορούμε να κάνουμε expand τα Test Steps και να δούμε λεπτομερώς τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο παράδειγμα μας έχουμε 2  entries, η πρώτη αποτυχημένη επειδή το  https://ccc.ca/Autodiscover/Autodiscover.xml δεν ήταν  published στο domain και η δεύτερη επιτυχημένη καθώς βρέθηκε το https://autodiscover.ccc.ca/autodiscover/autodiscover.xml 

image0061226926749433.jpg

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να δούμε αναλυτικά όλα τα βήματα για να καταλάβουμε που είναι το πρόβλημα.Όπως βλέπουμε στην πρώτη προσπάθεια υπήρξε αποτυχία καθώς ο host δεν βρέθηκε. Οι αναλυτικές πληροφορίες για κάθε βήμα φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία :

  1. Ο ExRCA βρήκε τον host autodiscover.ccc.ca, με δυνατότητα να δούμε την IP Address που έγινε  resolve.Εάν κάποιο Firewall rule είναι λάθος μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το DNS record είναι σωστό αλλά ο publishing rule πρέπει να ρυθμιστεί σωστά.

  2. Ο ExRCA δοκιμάζει την 443 port για τον host του προηγούμενου βήματος.

  3. Ο ExRCA επιβεβαιώνει ότι το certificate ταιριάζει με το όνομα  autodiscover.ccc.ca

  4. Ο ExRCA ανακτά το XML file που περιέχει τις ρυθμίσεις του  Outlook 2007, όπως και όλα τα data ποθ χρειάζονται για την πρόσβαση σε επιπλέον υπηρεσίες όπως : Availability, OAB, and UM.

image0081226926749433.jpg

Στο επόμενο μέρος θα δούμε πως θα δοκιμάσουμε αν το Outlook Anywhere δουλεύει όπως και τα υπόλοιπα tests που είναι διαθέσιμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Share

2 Comments


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...